Page 67 - Aygaz Dünyası - Sayı:57
P. 67
İşletmeler Enerji
Uzmanı Barış
Ozan Sacihan’la
Japon
mutfağıyla
nasıl tanıştığına
dair…
Japon mutfağına ilginiz nasıl
başladı?
Japon mutfağına ilgim, deniz mahsullerine
düşkünlüğümle başladı. Özellikle hazırlık
aşamasındaki düzen ve kullanılan mutfak ekipmanlarının farklılığı merakımı
daha da artırdı.
dokusunu estetik bir görünümle taçlandı- Suşi sardığınızı duyduk. Bunun için ilk adımı atmanızı sağlayan ne oldu?
ran Japon mutfağı, merkezine pirinci, deniz Mutfakta kullanılan teknikler ve hazırlanış aşamasındaki emek hep dikkatimi
ürünlerini ve sebzeleri yerleştirmekle birlik- çekmişti. Sonrasında denemelere başladım ve halen devam ediyorum.
te köklü geleneğinden güç alarak yeniliklere 65
kucak açan ve böylelikle daima dinamik Sizin yaptıklarınızın bir alametifarikası var mı? Ya da çevrenizden böyle
kalmayı başarabilen bir bileşime sahip. yorumlar alıyor musunuz?
Bu mutfağın temel özelliklerinden biri, Açıkçası çok profesyonel sayılmam. Özellikle yakın çevremdeki arkadaşlarımla
mevsime göre ağırlığını bir lezzetten başka yoğun iş temposunda bir araya gelebilmek adına bahane oluyor. Genelde
bir lezzete kaydırarak canlılığı ve tazeliği pirincin dışarıda olduğu somon ve avokadolu roll’dan talep ediliyor.
önemli bir unsur olarak sahiplenmesi. Bir
diğer özelliği ise yemeğin yalnızca yemek Çalışkan, akıllı, dikkatli olmalarıyla öne çıkan insanların kültürüne ait bir
olmakla kalmayıp görsel ve sosyal bir nite- yemeği yapmak gündelik hayatınıza ve iş hayatınıza yansıyor mu?
liğinin bulunması. Bir tür sebze suyu olarak Hem gündelik hem de iş hayatımda düzeni sevdiğim için Japon mutfağının
adlandırılabilecek dashi ile soya sosunun düzeni kendimi daha iyi hissetmemi sağlıyor.
hemen hemen her lezzette bulunduğu
Japon mutfağının olmazsa olmazları tuz, Herkes suşi sarabilir mi sizce? Ya da Japon mutfağını çok sevenler kolları
şeker, sirke ve miso. Bu ana ögeler temel sıvamak için nelere dikkat etmeli?
alınarak oluşturulan ve Japon mutfağı de- Yemek yapmaktan çok, yemek yapmak
nildiğinde akla ilk gelen lezzetler arasında için hazırlanmayı sevenler suşi
tempura, ramen, onigiri ve miso çorbası sarabilirler. Çünkü Japon mutfağı,
var. Ve elbette suşi… Çiğ deniz ürünleri yemek yapmadan önce
ve sumeshi adındaki suşi pirincinin esas özenle malzeme hazırlamayı
malzemelerini oluşturduğu bu lezzetin gerektiriyor.
pek çok farklı türü bulunuyor. Yaygınlık-
la bilinen ve tüketilen maki’ye ek olarak Japon mutfağından
külah şeklindeki temaki, yapımında yemekleri severek yiyenlere
pirinç kullanılmayan sashimi ya da dış neler önerirsiniz?
yüzeyi pirinçle kaplı uramaki de Japon- Mutfakta kendinize
ya’nın oldukça meşhur tatları arasında. güvenmiyorsanız sabrına
ve düzenine güvendiğiniz
arkadaşlar edinin, diye tavsiye
verebilirim.