Page 67 - Aygaz Dünyası - Sayı:57
P. 67

İşletmeler Enerji
                                                             Uzmanı Barış
                                                             Ozan Sacihan’la

                                                             Japon
                                                             mutfağıyla

                                                             nasıl tanıştığına
                                                             dair…


                                                             Japon mutfağına ilginiz nasıl
                                                             başladı?
                                                             Japon mutfağına ilgim, deniz mahsullerine
                                                             düşkünlüğümle başladı. Özellikle hazırlık
                                                             aşamasındaki düzen ve kullanılan mutfak ekipmanlarının farklılığı merakımı
                                                             daha da artırdı.


            dokusunu estetik bir görünümle taçlandı-         Suşi sardığınızı duyduk. Bunun için ilk adımı atmanızı sağlayan ne oldu?
            ran Japon mutfağı, merkezine pirinci, deniz      Mutfakta kullanılan teknikler ve hazırlanış aşamasındaki emek hep dikkatimi
            ürünlerini ve sebzeleri yerleştirmekle birlik-   çekmişti. Sonrasında denemelere başladım ve halen devam ediyorum.
            te köklü geleneğinden güç alarak yeniliklere                                                              65
            kucak açan ve böylelikle daima dinamik           Sizin yaptıklarınızın bir alametifarikası var mı? Ya da çevrenizden böyle
            kalmayı başarabilen bir bileşime sahip.          yorumlar alıyor musunuz?
            Bu mutfağın temel özelliklerinden biri,          Açıkçası çok profesyonel sayılmam. Özellikle yakın çevremdeki arkadaşlarımla
            mevsime göre ağırlığını bir lezzetten başka      yoğun iş temposunda bir araya gelebilmek adına bahane oluyor. Genelde
            bir lezzete kaydırarak canlılığı ve tazeliği     pirincin dışarıda olduğu somon ve avokadolu roll’dan talep ediliyor.
            önemli bir unsur olarak sahiplenmesi. Bir
            diğer özelliği ise yemeğin yalnızca yemek        Çalışkan, akıllı, dikkatli olmalarıyla öne çıkan insanların kültürüne ait bir
            olmakla kalmayıp görsel ve sosyal bir nite-      yemeği yapmak gündelik hayatınıza ve iş hayatınıza yansıyor mu?
            liğinin bulunması. Bir tür sebze suyu olarak     Hem gündelik hem de iş hayatımda düzeni sevdiğim için Japon mutfağının
            adlandırılabilecek dashi ile soya sosunun        düzeni kendimi daha iyi hissetmemi sağlıyor.
            hemen hemen her lezzette bulunduğu
            Japon mutfağının olmazsa olmazları tuz,          Herkes suşi sarabilir mi sizce? Ya da Japon mutfağını çok sevenler kolları
            şeker, sirke ve miso. Bu ana ögeler temel                           sıvamak için nelere dikkat etmeli?
            alınarak oluşturulan ve Japon mutfağı de-                               Yemek yapmaktan çok, yemek yapmak
            nildiğinde akla ilk gelen lezzetler arasında                               için hazırlanmayı sevenler suşi
            tempura, ramen, onigiri ve miso çorbası                                      sarabilirler. Çünkü Japon mutfağı,
            var. Ve elbette suşi… Çiğ deniz ürünleri                                       yemek yapmadan önce
            ve sumeshi adındaki suşi pirincinin esas                                        özenle malzeme hazırlamayı
            malzemelerini oluşturduğu bu lezzetin                                            gerektiriyor.
            pek çok farklı türü bulunuyor. Yaygınlık-
            la bilinen ve tüketilen maki’ye ek olarak                                        Japon mutfağından
            külah şeklindeki temaki, yapımında                                               yemekleri severek yiyenlere
            pirinç kullanılmayan sashimi ya da dış                                           neler önerirsiniz?
            yüzeyi pirinçle kaplı uramaki de Japon-                                          Mutfakta kendinize
            ya’nın oldukça meşhur tatları arasında.                                         güvenmiyorsanız sabrına
                                                                                           ve düzenine güvendiğiniz
                                                                                         arkadaşlar edinin, diye tavsiye
                                                                                       verebilirim.
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72