Page 56 - Aygaz Dünyası - Sayı:55
P. 56
HAYATIN İÇİNDE
Çağatay ve Murat’ın lezzet dolu ellerinden mantarlı, arpacık soğanlı ve biberiyeli antrikotumuz Aygaz Mini’yle pişti…
mutfağında çalışmaktan bulaşık- Ormanda kamp yapacakların dikkat Murat: İnsanlar dedi ki, siz ateşte
hanesine kadar… Bir işin çıraklığını etmesi gereken diğer konular neler? yemek yapıyordunuz. Öyle bir
54 yapmadan ustalığını yapamazsın. Murat: Yerde ateş yakmamak, ya- şansımız varsa tabii ki tercihimiz
Domatesin, salatalığın hangi zor ban hayatı beslememek… Bunların o, ama orada konaklayacaksak
şartlarda yetiştiğini anlaman lazım hepsinin bir nedeni var. Yerde ateş yakmamız mümkün değil.
ki bunları yemeğe dönüştürürken niçin ateş yakmıyoruz? Şu an çok Bu arada o alanda kamp yapmak
israf etmeden yapabilesin. sık bir ormandayız, ormandaki yasaktı, ormancılar geldiler herkesi
ağaçların kökleri aslında toprak gönderdiler. Bize, siz kalın dediler.
Gıda israfı konusuna özellikle zemine çok yakın, belki ana kökleri Çünkü biz bir kamyon çöp topla-
önem veriyorsunuz anladığım de öyle. Siz görmüyorsunuz ama dık gittiğimiz yerde. İki yıl sonra
kadarıyla… biz burada yerde ateş yaktığımız- gittik, yine aynı pislik vardı. Bu
Çağatay: Tarım ve Orman Ba- da ormanı yakmasak bile ağacın sefer tabii deneyimliyiz ya, yanı-
kanlığı’nın Gıdanı Koru, Sofrana ana besleyici köküne zarar verip mızda bir sürü eldiven, çöp poşeti
Sahip Çık projesine destek veri- aracın dipten çürümesine, sonra götürdük.
yoruz. Bugüne kadar masamızda da yıkılmasına, yani ölmesine ne-
kalan hiçbir şey çöpe gitmemiş- den oluyoruz. Orman yangınından Bu da sosyal sorumluluk
tir. Gece ormanda kalacaksak bahsetmiyorum bile. çalışmalarınızdan biri, değil mi?
sofrada kalanları, bir çorbaya ya Çağatay: Biz istiyoruz ki doğada
da yemeğe dahil ederiz. Çağatay: İlk kampımızı 2014’te daha fazla zaman geçirmek için
Muğla’da, Akyaka’da yaptık. Deli insanlar biraz piknikten kampa yö-
Murat: Mesela közlenmiş biberler… Mehmet diye rüzgarları var. Ege nelsin. Bizim gibi doğaya saygı du-
Bugün yenmezse yarın sabah kah- sahilini bilenler bilir, bilmeyen- yarak, bu bölgelerde düzenli kamp
valtıda bunlar omlet ya da akşam ler de araştırabilir, orada ateşte yapanlar olsa ne pislik ne de pislik
bulgur pilavı. Doğada nasıl en az yemek yapmanız mümkün değil. yapabilecek birileri kalır. Ayrıca Ta-
zararla vakit geçiririz, bizim için en O zaman da yanımızda küçük tü- rım ve Orman Bakanlığı bize kimlik
öncelikli konulardan biri bu. Çünkü pümüz vardı, bütün yemeklerimizi kartı gönderecek, orman yangını
bu orman bizim, doğa bizim. onda yapmıştık. gönüllüsü oluyoruz. Yani ormana