Page 35 - Aygaz Dünyası - Sayı:56
P. 35
FERAH KÜNEFE’NİN USTASI DAMAĞI GURME OLANLARA
SALİH KAYA’YA SORDUK… HATAY’DA UĞRAYABİLECEKLERİ
LEZZET DURAKLARI
1. Konak Restoran
Tahmin edileceği gibi bir konakta hizmet veren
bu restoranın ambiyansını deneyimlememek
olmaz. Et yemekleri, mezeleri ve tabii tatlılarıyla
meşhur bu restoranda sadece Antakya mutfağını
değil, Halep ve Beyrut mutfağıyla sentezlenen
120 çeşit lezzeti deneyimlemek mümkün.
2. Petek Pastanesi
Petek Pastanesi Antakya’da değil, İskenderun’da
konumlanıyor. Burası hem İskenderun sakinleri
için hem de İskenderun’u ziyaret edenler için ol-
mazsa olmaz desek yeridir. Burasının Hatay’ın ilk
pastanesi olduğunu söylemeden de geçmeyelim.
On yıllardır ayakta olan bu pastaneden sevdikle-
riniz için leziz hediyeler alabilirsiniz. Pastanenin
sahilde konumlanan şubesinde ise keyifle yemek 33
yiyebilirsiniz. Petek Pastanesi’nin döner keba-
bının tavsiye edilenler arasında bulunduğunu
belirtelim.
3. Antik Limon Mezeci
Envaiçeşit mezenin adresi Antakya’da Antik
Limon Mezeci. Burada Hatay’la özdeşleşen pek
çok lezzeti bir arada bulabiliyorsunuz. Buraya
uğrayanların Antik Limon Mezeci’nin bir iki me-
Ferah Künefe’nin 1948’den bugüne uzanan yol- zesinin değil, tüm ürünlerinin pek lezzetli oldu-
culuğunu, devamlılığını sağlayan nedir? ğunu söylediklerini de hatırlatalım.
Künefe Hatay’a özgü, çay kahve gibi ikram edilen
bir tatlı. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir şey 4. Affan Kahvesi
yok. Bir misafir geldiği zaman, “Bir çay içelim.” Neredeyse 100 yıllık tarihe sahip bu kıraathane-
denmez bizde, “Gel bir künefe yedireyim sana.” de Hatay’ın olmazsa olmaz kahvesi süvariyi de-
denir. Sıcak yenen, taze peynir, tel kadayıf, sade nemelisiniz. Çay bardağında sunulan bu kahveyi
yağ ve kaynatılmış şekerle yapılan bir tatlıdır bu.
eğer “açık” içmeyecekseniz sizi kuvvetli bir lez-
zetin beklediğini söyleyelim. Kahveseverlerden
Peki, sizce bu kadar sevilmesinin sebebi nedir? değilseniz süvariyi açık içmeyi tercih etmelisiniz.
Lezzeti. Hiçbir tatlıda bu lezzeti bulamazsınız. Bu kahvenin bir diğer meşhuru Haytalı tatlısı.
Doğal olması da önemli tabii. Künefeler arasında Haytalı, altında muhallebi, üstünde dondurma ve
en doğal bu kaldı. Yeniyetme künefeciler üstüne gül suyu şerbetiyle her damağa hitap etmeyebi-
fıstık atıyor. Onlar hep süsleme. Orijinali bu, pey- lir ancak pembe-beyaz görüntüsüyle oldukça ilgi
nirin lezzetini almak gerekiyor.
çekici.