Page 54 - Aygaz Dünyası - Sayı:57
P. 54
HABER
52
bir yolunu bulamazsak geriye 60 kazanmak için o dönem en kârlı yaşam alanından çıkan gıda atık-
yıllık hasadımızın kaldığı anlamına olacak ürünü toprağına ekiyor. larının, toplumun sağlığına zarar
geliyor.” Ancak bu süreçte hem toprak za- vermeden kaynağında azaltılması
rar görüyor hem de su kaynakları ve tarım alanları için kullanılarak
Tarımı yerelleştirmenin önemi yanlış kullanılıyor. Biz de tarımın birer avantaja dönüştürülmesini
Tarımın yerelleşmesi gerektiğini yerelleşmesiyle her bölgenin coğ- sağlıyoruz. Topraktan Tabağa Ta-
hatırlatarak bunun sürdürülebilir rafi ürününü yetiştirmesini savu- rımsal Kalkınma Kooperatifi olarak
bir yerel ekosistem inşasıyla iliş- nuyoruz. Bunun yanı sıra, toprağı Diyarbakır Kayapınar Belediyesi
kisine de odaklanan Ebru Bayba- iyileştirici faaliyetleri de hayata ile hayata geçirdiğimiz proje ile
ra Demir, bu konuyu şu sözlerle geçirmemiz gerekiyor. Toprağı, tarımsal kuraklığın etkilerini azal-
değerlendirdi: “Biyolojik çeşitlilik suyu ve çevreyi iyileştirecek, iyi tarak tarımsal üretimin sürdürüle-
açısından Türkiye dünyada sayılı gıdanın üretimine destek olacak bilirliği, sağlıklı gıdanın teminini,
ülkelerden biri. Türkiye’de tam 12 ve bireyleri bu konuda bilinçlendi- toprağın onarılmasını ve çiftçinin
bin biyolojik türden bahsediliyor recek tarım uygulamaları önemli sulama ve gübre maliyetlerinin
ve bunların 4.000'i endemik. Bir gündem maddelerimiz arasında düşürülmesini sağlayacağız.”
süre önce Edirne’deki domates yer alıyor. Bu çıkış noktasından
ile Diyarbakır’dakinin renk, koku, hareket ederek Topraktan Toprağa
lezzet farkından söz ederken Biyobozunur Atık Yönetim Pro-
şimdi ikisi arasında hiçbir fark yok. jesi ile pazar yerleri gibi günlük
Bilinçsiz olan çiftçi daha fazla para atık miktarının yüksek olduğu bir