Page 78 - Aygaz Dünyası - Sayı:53
P. 78

GURME

              Eskişehir’de










              ne yenir?














             Adını bilindiğinin aksine harcının çiğliğinden değil                   Son yıllarda giderek popüler-
                                                                                    leşen Eskişehir, birçoğumuzun
             Tatarcada güzel anlamına gelen ‘çi’ kelimesinden alan                  zihnine bu şehirle anılanlarla
                                                                                    kazınmıştır. Kiminin öğrenci
             çiğ böreğin tadına bakmak için Eskişehir’in en meşhuru                 şehri diye nitelediği kenti kimi
                                                                                    müzeleriyle, Odunpazarı’ndaki
             Papağan Çiğbörek’teyiz.                                                evlerle, Porsuk Çayı’yla anar.
                                                                                    Midesine az da olsa düşkünler
   76
                                                                                    için ise Eskişehir muhtemelen
                                                                                    çiğ böreğiyle özdeşleşmiştir. Bir
                                                                                    Tatar yemeği olan bu böreğin
                                                                                    bu kadar ilgi görmesi şaşırtıcı
                                                                                    değil. Çünkü bilindiğinin aksine,
                                                                                    adını pişmemiş harcından değil,
                                                                                    Tatarcada güzel anlamına gelen
                                                                                    “çi” kelimesinden alan bu yemek
                                                                                    doğru ellerde piştiğinde adı gibi
                                                                                    güzel oluyor. Ayrıca kızgın yağa
                                                                                    atıldığında çıkardığı sesten do-
                                                                                    layı şır börek diye de anılıyor.

                                                                                    Eskişehir’de ne yenir sorusunun
                                                                                    pek çok yanıtı var elbet. Ama
                                                                                    biz çiğ böreğin peşine düşmeyi
                                                                                    tercih ediyoruz ve “Eskişehir’de
                                                                                    çiğ börek nerede yenir?” diye
                                                                                    araştırmaya başlıyoruz. Listenin
                                                                                    ilk sırasında meşhur Papağan
                                                                                    Çiğbörek çıkıyor karşımıza.
                                                                                    Odunpazarı’nda iki şubeyle
                                                                                    hizmet veren Papağan Çiğbö-
                                                                                    rek’te aslına uygun olarak çiğ
                                                                                    börek sadece kıymalı yapılıyor.
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83