Page 78 - Aygaz Dünyası - Sayı:53
P. 78
GURME
Eskişehir’de
ne yenir?
Adını bilindiğinin aksine harcının çiğliğinden değil Son yıllarda giderek popüler-
leşen Eskişehir, birçoğumuzun
Tatarcada güzel anlamına gelen ‘çi’ kelimesinden alan zihnine bu şehirle anılanlarla
kazınmıştır. Kiminin öğrenci
çiğ böreğin tadına bakmak için Eskişehir’in en meşhuru şehri diye nitelediği kenti kimi
müzeleriyle, Odunpazarı’ndaki
Papağan Çiğbörek’teyiz. evlerle, Porsuk Çayı’yla anar.
Midesine az da olsa düşkünler
76
için ise Eskişehir muhtemelen
çiğ böreğiyle özdeşleşmiştir. Bir
Tatar yemeği olan bu böreğin
bu kadar ilgi görmesi şaşırtıcı
değil. Çünkü bilindiğinin aksine,
adını pişmemiş harcından değil,
Tatarcada güzel anlamına gelen
“çi” kelimesinden alan bu yemek
doğru ellerde piştiğinde adı gibi
güzel oluyor. Ayrıca kızgın yağa
atıldığında çıkardığı sesten do-
layı şır börek diye de anılıyor.
Eskişehir’de ne yenir sorusunun
pek çok yanıtı var elbet. Ama
biz çiğ böreğin peşine düşmeyi
tercih ediyoruz ve “Eskişehir’de
çiğ börek nerede yenir?” diye
araştırmaya başlıyoruz. Listenin
ilk sırasında meşhur Papağan
Çiğbörek çıkıyor karşımıza.
Odunpazarı’nda iki şubeyle
hizmet veren Papağan Çiğbö-
rek’te aslına uygun olarak çiğ
börek sadece kıymalı yapılıyor.