Page 79 - Aygaz Dünyası - Sayı:53
P. 79

Yani burada peynirli ya da patatesli
            çiğ börek yok. Ama vejetaryenler
            için boş yani içine harç konulmadan
            ya da nadiren de olsa özel olarak
            peynirli çiğ börek yapılabiliyor.
            Hakkında bunca şey öğrendiğimiz
            çiğ böreklerin lezzetine bakarken
            merak ettiklerimizi hikayesi kırkı
            yılı aşan Papağan Çiğbörek’in
            sahibi Elif İbek’e soruyoruz.


            Papağan, 1975’te kurulmuş. İlk
            günden bugüne uzanan hikayeni-
            zi paylaşır mısınız?
            Babam Mustafa İbek, ilk önce ku-
            ruyemiş işiyle başlamış. Dükkanı-
            mızın adını rahmetli dedem, uzun
            ömürlü bir kuş olduğu için papa-                                                                           77
            ğan koymuş; işletmemiz de uzun
            ömürlü olsun diye. Babam, dost     cuklar çok seviyor, iştahsız olanlar   ödün vermiyoruz. Hamurlarımız
            tavsiyesi üzerine 1983’te çiğ börek   bile! Buradan herkesi memnun bir   tüm şubelerimizde elle açılıyor,
            yapmaya başlamış. Çocukluğum       şekilde gönderiyoruz.             kesinlikle makine kullanmıyoruz.
            bu dükkanda geçti, diyebilirim.                                      Bütün şubelerimizin mutfakları açık
            2000 yılında babam vefat edince    Eskişehir dışına yayılmayı düşü-  yani müşterilerimiz gönül rahatlı-
            işleri annem Emine İbek devraldı. Pa-  nüyor musunuz?                ğıyla mutfaklarımıza girebiliyor, çiğ
            pağan Çiğbörek’i bugünlere getiren   Eskişehir’de bir marka olduğu-  böreğin nasıl ve kimler tarafından
            aslında annemdir. Gecesini gündü-  muzu düşünüyorum. Bu nedenle      yapıldığını görebiliyor.
            züne katarak çalıştı, hâlâ da devam
            ediyor. Şehir dışından onu görmeye   Papağan Çiğbörek Eskişehir’e has
            gelen, görmeyince çok üzülen, “Tey-  kalsın istiyorum; şehir dışından   Nasıl hazırlanıyor çiğ börek?
            ze nerede?” diye soranlar var. O   misafirlerimiz gelsin, hem kentimizi   Un, su ve tuzdan oluşan hamur, sa-
            olmasaydı bugün Papağan Çiğ-       hem de bizi ziyaret etsinler.     bah makinede yoğuruluyor, biraz
            börek yoktu. Sonrasında babamın                                      dinlenmeye alınıyor. Sonra topak
            emaneti, annemin emekleriyle       Papağan Çiğbörek’i, Eskişehir’de   haline getiriliyor. Topaklar açılma-
            bugünlere gelen bu güzel işi, kız   bu kadar aranan bir yer haline   ya başlanıyor merdaneyle, kırk ya
            kardeşimle devraldık. İki yıl önce   getiren nedir?                  da elli tane hamur üst üste konup
            ikinci şubemizi açtık, yaklaşık 25   Çiğ böreğin özünü biliyoruz, orijina-  yeniden açılıyor. Arkasından servis
            kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Üçün-  lini yapıyoruz. Bu işte öncü olma-  için hazırlanıyor. Böreğimizin
            cü şube için hazırlıklarımız devam   mız, en iyi ustalarla çalışmamız, en   kıyma, soğan, tuz ve karabiberli
            ediyor. Hafta sonları binlerce     iyi malzemeyi kullanmamız bizi öne   harcına sorpa deniyor. Tatarcada
            kişiye hizmet veriyoruz, devamlı   çıkarıyor. Açıldığımız yıldan bu yana   sorpa, su demek. Zaten hamura
            bir sirkülasyon var, iki şubemizde   kasabımız da aynı, kullandığımız   lezzeti veren o sudur. O suyu hamur
            de kapıda sıra oluyor. Özellikle ço-  yağ da. Kaliteden hiçbir şekilde   emiyor ya lezzeti orada.
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84