Page 79 - Aygaz Dünyası - Sayı:53
P. 79
Yani burada peynirli ya da patatesli
çiğ börek yok. Ama vejetaryenler
için boş yani içine harç konulmadan
ya da nadiren de olsa özel olarak
peynirli çiğ börek yapılabiliyor.
Hakkında bunca şey öğrendiğimiz
çiğ böreklerin lezzetine bakarken
merak ettiklerimizi hikayesi kırkı
yılı aşan Papağan Çiğbörek’in
sahibi Elif İbek’e soruyoruz.
Papağan, 1975’te kurulmuş. İlk
günden bugüne uzanan hikayeni-
zi paylaşır mısınız?
Babam Mustafa İbek, ilk önce ku-
ruyemiş işiyle başlamış. Dükkanı-
mızın adını rahmetli dedem, uzun
ömürlü bir kuş olduğu için papa- 77
ğan koymuş; işletmemiz de uzun
ömürlü olsun diye. Babam, dost cuklar çok seviyor, iştahsız olanlar ödün vermiyoruz. Hamurlarımız
tavsiyesi üzerine 1983’te çiğ börek bile! Buradan herkesi memnun bir tüm şubelerimizde elle açılıyor,
yapmaya başlamış. Çocukluğum şekilde gönderiyoruz. kesinlikle makine kullanmıyoruz.
bu dükkanda geçti, diyebilirim. Bütün şubelerimizin mutfakları açık
2000 yılında babam vefat edince Eskişehir dışına yayılmayı düşü- yani müşterilerimiz gönül rahatlı-
işleri annem Emine İbek devraldı. Pa- nüyor musunuz? ğıyla mutfaklarımıza girebiliyor, çiğ
pağan Çiğbörek’i bugünlere getiren Eskişehir’de bir marka olduğu- böreğin nasıl ve kimler tarafından
aslında annemdir. Gecesini gündü- muzu düşünüyorum. Bu nedenle yapıldığını görebiliyor.
züne katarak çalıştı, hâlâ da devam
ediyor. Şehir dışından onu görmeye Papağan Çiğbörek Eskişehir’e has
gelen, görmeyince çok üzülen, “Tey- kalsın istiyorum; şehir dışından Nasıl hazırlanıyor çiğ börek?
ze nerede?” diye soranlar var. O misafirlerimiz gelsin, hem kentimizi Un, su ve tuzdan oluşan hamur, sa-
olmasaydı bugün Papağan Çiğ- hem de bizi ziyaret etsinler. bah makinede yoğuruluyor, biraz
börek yoktu. Sonrasında babamın dinlenmeye alınıyor. Sonra topak
emaneti, annemin emekleriyle Papağan Çiğbörek’i, Eskişehir’de haline getiriliyor. Topaklar açılma-
bugünlere gelen bu güzel işi, kız bu kadar aranan bir yer haline ya başlanıyor merdaneyle, kırk ya
kardeşimle devraldık. İki yıl önce getiren nedir? da elli tane hamur üst üste konup
ikinci şubemizi açtık, yaklaşık 25 Çiğ böreğin özünü biliyoruz, orijina- yeniden açılıyor. Arkasından servis
kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Üçün- lini yapıyoruz. Bu işte öncü olma- için hazırlanıyor. Böreğimizin
cü şube için hazırlıklarımız devam mız, en iyi ustalarla çalışmamız, en kıyma, soğan, tuz ve karabiberli
ediyor. Hafta sonları binlerce iyi malzemeyi kullanmamız bizi öne harcına sorpa deniyor. Tatarcada
kişiye hizmet veriyoruz, devamlı çıkarıyor. Açıldığımız yıldan bu yana sorpa, su demek. Zaten hamura
bir sirkülasyon var, iki şubemizde kasabımız da aynı, kullandığımız lezzeti veren o sudur. O suyu hamur
de kapıda sıra oluyor. Özellikle ço- yağ da. Kaliteden hiçbir şekilde emiyor ya lezzeti orada.