Page 58 - Aygaz Dünyası - Sayı:54
P. 58

GURME




            ‘Ne ka ekmek,






            o ka köfte’










            ‘Kurulduğumuzdan beri sadece üç kere kapalı kaldık. Birincisi
            Kurtuluş Savaşı zamanı Yunan İşgali sırasında, ikincisi 1999


            depreminde… Üçüncüsü de COVID-19 sebebiyle oldu.’ diyen Aladin Ege
            Sürekli’yle Meşhur Köfteci Mustafa’nın 1910’lardan bugüne nasıl geldiğine ve


            lezzetlerine dair keyifli bir sohbet…


                                                                                 Taraklı’daki Aygaz bayisi Yener
   56                                                                            Ticaret’e doğru yol alıyoruz. Yolumuz
                                                                                 Sakarya’ya düştü madem buranın en
                                                                                 meşhuruna, köftesi kadar ekmeği de
                                                                                 değerli olduğundan “ne kadar ekmek
                                                                                 o kadar köfte” sözünün yuvasına uğra-
                                                                                 madan geçmiyoruz. Sakarya Caddesi
                                                                                 üzerinde konumlanan, binasıyla bizi
                                                                                 zamanda yolculuğa çıkaran, dükkana
                                                                                 adım attığımız anda tarihin kokusunu
                                                                                 hissettiğimiz, ilgi ve alakayla karşılan-
                                                                                 dığımız Meşhur Köfteci Mustafa’dayız.
                                                                                 Yüz yıldan uzun bir süre önce ıslama
                                                                                 köfteyi Adapazarı’nın meşhuru haline
                                                                                 getiren Aşçı Mustafa’nın bıraktığı mirası,
                                                                                 dördüncü kuşaktan yani Aladin Ege
                                                                                 Sürekli’den dükkana uğrayanların tadına
                                                                                 bakmadan edemediği lezzetler eşliğin-
                                                                                 de dinliyoruz.

                                                                                 Yüzyılı aşkın bir tarihi var mekanını-
                                                                                 zın. Bize Meşhur Köfteci Mustafa’nın
                                                                                 asırlık hikayesini anlatır mısınız?
                                                                                 Köfteci Mustafa, o zamanlar “Aşçı
                                                                                 Mustafa”, 1900’lerin başında Make-
                                                                                 donya’dan Sakarya, Adapazarı’na
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63