Page 58 - Aygaz Dünyası - Sayı:54
P. 58
GURME
‘Ne ka ekmek,
o ka köfte’
‘Kurulduğumuzdan beri sadece üç kere kapalı kaldık. Birincisi
Kurtuluş Savaşı zamanı Yunan İşgali sırasında, ikincisi 1999
depreminde… Üçüncüsü de COVID-19 sebebiyle oldu.’ diyen Aladin Ege
Sürekli’yle Meşhur Köfteci Mustafa’nın 1910’lardan bugüne nasıl geldiğine ve
lezzetlerine dair keyifli bir sohbet…
Taraklı’daki Aygaz bayisi Yener
56 Ticaret’e doğru yol alıyoruz. Yolumuz
Sakarya’ya düştü madem buranın en
meşhuruna, köftesi kadar ekmeği de
değerli olduğundan “ne kadar ekmek
o kadar köfte” sözünün yuvasına uğra-
madan geçmiyoruz. Sakarya Caddesi
üzerinde konumlanan, binasıyla bizi
zamanda yolculuğa çıkaran, dükkana
adım attığımız anda tarihin kokusunu
hissettiğimiz, ilgi ve alakayla karşılan-
dığımız Meşhur Köfteci Mustafa’dayız.
Yüz yıldan uzun bir süre önce ıslama
köfteyi Adapazarı’nın meşhuru haline
getiren Aşçı Mustafa’nın bıraktığı mirası,
dördüncü kuşaktan yani Aladin Ege
Sürekli’den dükkana uğrayanların tadına
bakmadan edemediği lezzetler eşliğin-
de dinliyoruz.
Yüzyılı aşkın bir tarihi var mekanını-
zın. Bize Meşhur Köfteci Mustafa’nın
asırlık hikayesini anlatır mısınız?
Köfteci Mustafa, o zamanlar “Aşçı
Mustafa”, 1900’lerin başında Make-
donya’dan Sakarya, Adapazarı’na