Page 59 - Aygaz Dünyası - Sayı:54
P. 59

‘Bulunduğumuz bina eski bir han aslında.
                                                                            İstanbul’a yolculuk yapan jandarma ve
                                                                            memurların İstanbul’a varmadan önce konakladığı
                                                                            son duraklardan biri. Biz bu tarihe sahip çıktık.’




















            ailesiyle birlikte göçüyor. Makedon-  ması sonucu dişini kırması halen   çıktık. Duvarların renginden tutun
            ya’dayken de aşçılık yapan Musta-  anlatılır. Ben de 10 yaşından beri her   da duvardaki ahşap lambirilere, as-
            fa, 1912’de Adapazarı’nda ufak bir   tatil ve uygun zamanda dükkanda   kılıklara kadar aynı tutuyoruz. Kimi
            lokanta açıyor. Burada çeşitli ev   çalıştım. Kısaca ailemizin kültüründe   misafirlerimiz var, 80-90 yaşında,
            yemekleri sunuyor, ailesiyle birlikte   sadece refaha ortak olmak yok, ha-  bizim dükkanda çocukluklarına dö-
            işleri götürüyor. Bu sırada Make-  yata dahil olmak var. Bu sadece dük-  nüyorlar. Bizim için bu çok kıymetli.
            donya’da yapmayı öğrendiği pita    kanda çalışmakla da kalmaz, akşam   Tarihi yaşatmak biz yeni nesillerin
            ekmeklerinin arta kalanlarını kemik   yemeklerinde de iş konuşuruz, sürekli   görevi.
            suyu ve toz biberle ıslatıp ızgarada   bir tecrübe aktarımı söz konusu.
            kızartıyor. Bunların yanında da en                                   Köftenizi meşhur eden nedir sizce?    57
            sade haliyle ufak köfteler sunuyor.   İlk günden beri aynı dükkanda mı   Köftelerimizin tarifi ve felsefesi,
            Böylelikle günümüzün ıslama köf-   hizmet veriyorsunuz?              kurulduğumuz günden beri aynı.
            tesi ortaya çıkıyor. Zamanla işletme   Mustafa, ilk dükkanı yakınımızda   Köftelerimizin sırrı, olabildiğince
            Mustafa’dan kardeşi Salih Enişte’ye,   ağaçlık bahçeli bir alanda kuruyor.   sade olması. İçeriğinde tuz, karabi-
            ondan dedem Alaettin’e, ondan      1942’de bir yangın sonucu dük-           ber, az miktarda soğan ve
            babam Akif’e, şu anda da yavaş     kan bir miktar zarar görüyor.              bağlayıcılık için az mik-
            yavaş bana geçiyor. Ramazan ayları   Bunun üzerine şimdi bulun-                  tarda ekmek kırıntısı
            dışında haftanın yedi günü hizmet   duğumuz binaya geçiyoruz.                    var. Lezzet malze-
            veriyoruz. Kurulduğumuzdan beri                                                  memizin kalitesinden
            sadece üç kere kapalı kaldık. Birin-  Dükkanınızda tarihi bir doku              geliyor. Tamamen
            cisi Kurtuluş Savaşı zamanı Yunan   var. Bunu korumanızın özel                  yerel yetiştiricilerden
            İşgali sırasında, ikincisi 1999 dep-  bir sebebi var mı?                       özenle seçilmiş danala-
            reminde… Üçüncüsü de COVID-19      Bulunduğumuz bina eski                          rın belirli kısımlarını
            sebebiyle oldu.                    bir han aslında.                                     kullanıyoruz.
                                               İstanbul’a yolculuk                                    Eti işlerken
            Siz bu dükkanı işleten dördüncü    yapan jandarma                                          ona saygı
            kuşaksınız. Dükkanın başına siz    ve memurla-                                              gösteri-
            gelene kadar kuşaklararası geçişler   rın İstanbul’a                                        yoruz,
            nasıl gerçekleşmiş?                varmadan                                                  etin
            Bizde aileler işle iç içe yaşar. Dedem   önce konak-                                          hakiki
            kasadayken kız kardeşi mutfakta    ladığı son                                                 lez-
            yemekleri yaparmış. Babamın, yedi   duraklardan                                               zetini
            yaşında dükkanda tabak taşırken    biri. Biz bu                                               mas-
            içeri giren müşterinin kapıyı çarp-  tarihe sahip                                             kele-
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64