Page 59 - Aygaz Dünyası - Sayı:54
P. 59
‘Bulunduğumuz bina eski bir han aslında.
İstanbul’a yolculuk yapan jandarma ve
memurların İstanbul’a varmadan önce konakladığı
son duraklardan biri. Biz bu tarihe sahip çıktık.’
ailesiyle birlikte göçüyor. Makedon- ması sonucu dişini kırması halen çıktık. Duvarların renginden tutun
ya’dayken de aşçılık yapan Musta- anlatılır. Ben de 10 yaşından beri her da duvardaki ahşap lambirilere, as-
fa, 1912’de Adapazarı’nda ufak bir tatil ve uygun zamanda dükkanda kılıklara kadar aynı tutuyoruz. Kimi
lokanta açıyor. Burada çeşitli ev çalıştım. Kısaca ailemizin kültüründe misafirlerimiz var, 80-90 yaşında,
yemekleri sunuyor, ailesiyle birlikte sadece refaha ortak olmak yok, ha- bizim dükkanda çocukluklarına dö-
işleri götürüyor. Bu sırada Make- yata dahil olmak var. Bu sadece dük- nüyorlar. Bizim için bu çok kıymetli.
donya’da yapmayı öğrendiği pita kanda çalışmakla da kalmaz, akşam Tarihi yaşatmak biz yeni nesillerin
ekmeklerinin arta kalanlarını kemik yemeklerinde de iş konuşuruz, sürekli görevi.
suyu ve toz biberle ıslatıp ızgarada bir tecrübe aktarımı söz konusu.
kızartıyor. Bunların yanında da en Köftenizi meşhur eden nedir sizce? 57
sade haliyle ufak köfteler sunuyor. İlk günden beri aynı dükkanda mı Köftelerimizin tarifi ve felsefesi,
Böylelikle günümüzün ıslama köf- hizmet veriyorsunuz? kurulduğumuz günden beri aynı.
tesi ortaya çıkıyor. Zamanla işletme Mustafa, ilk dükkanı yakınımızda Köftelerimizin sırrı, olabildiğince
Mustafa’dan kardeşi Salih Enişte’ye, ağaçlık bahçeli bir alanda kuruyor. sade olması. İçeriğinde tuz, karabi-
ondan dedem Alaettin’e, ondan 1942’de bir yangın sonucu dük- ber, az miktarda soğan ve
babam Akif’e, şu anda da yavaş kan bir miktar zarar görüyor. bağlayıcılık için az mik-
yavaş bana geçiyor. Ramazan ayları Bunun üzerine şimdi bulun- tarda ekmek kırıntısı
dışında haftanın yedi günü hizmet duğumuz binaya geçiyoruz. var. Lezzet malze-
veriyoruz. Kurulduğumuzdan beri memizin kalitesinden
sadece üç kere kapalı kaldık. Birin- Dükkanınızda tarihi bir doku geliyor. Tamamen
cisi Kurtuluş Savaşı zamanı Yunan var. Bunu korumanızın özel yerel yetiştiricilerden
İşgali sırasında, ikincisi 1999 dep- bir sebebi var mı? özenle seçilmiş danala-
reminde… Üçüncüsü de COVID-19 Bulunduğumuz bina eski rın belirli kısımlarını
sebebiyle oldu. bir han aslında. kullanıyoruz.
İstanbul’a yolculuk Eti işlerken
Siz bu dükkanı işleten dördüncü yapan jandarma ona saygı
kuşaksınız. Dükkanın başına siz ve memurla- gösteri-
gelene kadar kuşaklararası geçişler rın İstanbul’a yoruz,
nasıl gerçekleşmiş? varmadan etin
Bizde aileler işle iç içe yaşar. Dedem önce konak- hakiki
kasadayken kız kardeşi mutfakta ladığı son lez-
yemekleri yaparmış. Babamın, yedi duraklardan zetini
yaşında dükkanda tabak taşırken biri. Biz bu mas-
içeri giren müşterinin kapıyı çarp- tarihe sahip kele-