Page 47 - Aygaz Dünyası Sayı:58
P. 47

Tekirdağ’ın mutfağı dendiğinde bir çırpıda

                                                       akla gelenler arasında Tekirdağ köftesi

                                                       ve Hayrabolu tatlısı mutlaka olur. Yolu

                                                       Tekirdağ’a düşenler için bu lezzetleri

                                                       deneyimlemek üzere en iyi mekanlardan

                                                       biri olan Özcanlar Köfte’ye uğrayıp bir

                                                       lezzet şölenine katılıyoruz.






            İstanbul ve Çanakkale’nin çevrele-  kaymak ve tahiniyle Hayrabolu    Özcanlar Köfte, köklü bir aile
            diği Tekirdağ’dayız. Oldukça eski   tatlısının tadının Tekirdağ’ı ziyaret   işletmesi. Kurulduğu günden bu
            zamanlardan günümüze kadar         edenlerin damağında kalacağına
            gelen bu köklü kentin en çok öne   eminiz.                           yana ana önceliği kendisine ün
            çıkan özelliklerinden biri mutfağı.                                  kazandıran lezzetini korumak
            Peki, hangi lezzetleriyle tanınır   Nerede yemeli?                   olan Özcanlar’ın lezzeti 2007’den
            Tekirdağ? Kime sorsak bir çırpıda   Peki, bu iki lezzeti nerede yemeli?   itibaren Tekirdağ sınırlarından
            anacaktır Tekirdağ köftesinin ve   Bu sorunun cevabını arayanlar için                                     45
            Hayrabolu tatlısının adını.        Tekirdağ köftesinin ününü yayarak   İstanbul’a ulaşmış.
                                               1953’ten bugüne hem Tekirdağ-
            En önemli lezzetler                lıları hem de tüm Türkiye’yi bu
            Tekirdağ mutfağının en önemli      köfteyle buluşturan Özcanlar’a
            lezzeti denebilecek köfte, böl-    gelelim… İsmail ve Arif Özcan’ın
            gede Hacıköylü köftesi olarak      temellerini attığı Özcanlar Köfte,
            da biliniyor. Yapımında kabur-     köklü bir aile işletmesi. Kuruldu-
            ga etinin kullanıldığı, harcında   ğu günden bu yana ana önceliği
            ise kimi tariflerde irmiğe de yer   kendisine ün kazandıran lezzetini
            verilen bu köfte, kendine özgü     korumak olan Özcanlar, faaliyet-
            bir sosla sofraları süslüyor. Tekir-  lerini 2007’ye
            dağ köftesinin tarihine uzanacak   kadar Tekirdağ
            olursak, günümüze ulaşan bilgiler   sınırlarında
            bu köftenin ilk olarak 1900’lerin   sürdürmüş.
            başında Hayrabolu’nun Hacıköy      2007’den son-
            bölgesinde ikamet eden Hüseyin     ra da lezzeti
            Ağa tarafından üretildiğini akta-  Tekirdağ sınır-
            rıyor. Anlayacağınız, geçmişten    larından İstan-
            bugüne uzanan uzun soluklu bir     bul’a ulaşmış.
            serüvene sahip Tekirdağ köftesi.
            Hayrabolu tatlısı ise başrolünde   Özcanlar’ın
            lor peynirinin bulunduğu tescilli   farkı
            bir lezzet. Şerbeti, servis edilirken   Özcanlar’ı her-
            yanında eşlikçi olarak sunulan     hangi bir resto-
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52