Page 61 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 61
Uzun soluklu bir permakültür eğiti- Evren Yıldırım: Aslında benzer Bir kent bahçesi modeli aslında.
minde tanışarak etik ve sürdürülebi- bir kariyer hikâyemiz var. Ben iki Çok uyumlu bir şekilde bir araya
lir gıda sistemlerine dair edindikleri sene Aygaz’da çalıştım. 2007’de geldik ve mimarlarla çözüm ortağı
‘Daha İyi Bir Yol Mümkün’ yerleştirmeye karar veren iki dost, cu’nun bahsettiği kursla kurumsal İstanbul’u.
ayrıldım Aygaz’dan. 2017’de Bur-
olarak beraber tasarladık Postane
farkındalığı hayatlarının merkezine
hayatı bıraktım. Ardından Burcu’y-
Burcu Arıkan ve Evren Yıldırım. Bir-
likte çıktıkları İyiEkim yolculuğunda
çözüm ortaklarıyla birlikte sürdürü- la beraber Ürdün’e gittik, orada Daha fazla alanda yetiştirme
bir ay boyunca Çölü Yeşillendirme
yapabiliriz ama burası insanların
lebilirliğe dair bütüncül bir yaklaşımı Projesi'nde yer aldık. Döndükten kullanımına da açık bir yer, top-
yaygınlaştıracak eğitim ve projeler sonra bize yöneltilen, “Bu kadar lantılar ve etkinlikler oluyor. Genel
gerçekleştiriyor, dünyayı ve insanı deneyiminiz var, neden eğitim ver- bakım planlamasını ise şeflerle
gözetip artanı vakfettikleri bir bakış miyorsunuz?” sorusunun ardından birlikte yapıyoruz ki yetiştirdiğimiz
açısını hayata geçiriyorlar. Hikayele- eğitimler ve minik tasarımlarla işe ürünler işe yarar olsun. Bazı ürün-
rini ve bugünlerde neler yaptıklarını koyulduk. Ondan sonra kendimizi leri yalnızca insanlara göstermek
Galata’da bulunan, herkesin ziya- geliştirdik. için yetiştiriyoruz. Mesela mısır ya
ret edebildiği ve bir kent bahçesi da ayçiçeğini normal şartlarda bu-
modeli olan Postane İstanbul’un Bakış açınızı dönüştürdükten rada yeterli miktarda yetiştirme-
terasında konuşuyoruz. sonra hayatınızda değişiklikler miz mümkün değil ama insanların
oldu mu? Kendinizi bu görüp bunları deneyimlemesi için
Permakültür yolculuğunuzun değişikliklere şaşırırken buluyor yetiştiriyoruz. Salı günleri ise açık
hangi uğrağında birbirinizi musunuz? bostan yapıyoruz. İsteyen herkes
buldunuz? Burcu Arıkan: Verdiğimiz eğitim- gelebiliyor, beraber çalışıyoruz
Burcu Arıkan: Evren’le 2017 yılında lerde veya bulunduğumuz ortam- burada. Eğitim, bilinçlendirme, 59
uzun soluklu bir permakültür lardaki katılımcılar yola bizim gibi insanlara yapabileceklerini gös-
eğitiminde tanıştık. Daha önce devam ettiler. Bizim yaşadığımız terme gibi amaçlarımız var. Aynı
reklam ve pazarlama sektöründe değişimin diğer insanlara yan- zamanda fidelerimizi ve tohum-
çalışıyordum, katıldığımız eğiti- sıdığını, böylelikle bir çemberi larımızı paylaşıyoruz. Postane
min ardından ikimizin de hayatı büyüttüğümüzü hissediyorum. İstanbul bizim en önem ve değer
değişti. O dönemde işten istifa O kısmı çok seviyorum. Biz çoğu verdiğimiz proje ama tek işimiz bu
edip tam zamanlı olarak perma- bakımdan daha idealist davranıyo- değil tabii.
kültür tasarımı, ekolojik yaşam ve ruz iş konusunda ama benim içimi
bu alanda iş geliştirme konularına rahatlatan bir hayat bu. Genel Başka neler yapıyorsunuz?
odaklandık. İşimden ayrıldığım olarak huzur ve tatmin duygusu Evren Yıldırım: Belediyelerle
dönemin sonlarına doğru İyiEkim veriyor. Bir de gelecekte yapılacak çalışıyoruz. Permakültür eğitim-
adlı bir marka kurduk. O zamanlar farklı işlerin heyecanı var içimizde. leri veriyoruz, bitki ve plantasyon
herkesin evinde kendi mantarını Hem öğrenci hem eğitmen hem tasarımı yapıyoruz. Normal peyzaj
hazırlayabileceği kitler yetiştiriyor- de uygulayıcı olarak hayatımıza tasarımı yapmıyoruz; yerel türleri,
duk. Ekolojiye meraklı, gıdasının devam ediyoruz. az su isteyen türleri tanıtarak daha
değerini bilen, kendi gıdasını te- farklı bir bakış açısı veriyoruz.
miz bir şekilde yetiştirmek isteyen Postane İstanbul’un çözüm Onun dışında üniversitelerle de
insanlara ulaşmayı hedefliyorduk. ortağısınız… Nasıl bir yapılanma çalışıyoruz. Kurumlar ya da sivil
İyiEkim adı da esasen oradan geli- var burada? toplum kuruluşlarında bir bakış
yor. Sonrasında ekolojik ve sürdü- Evren Yıldırım: Burası bir komü- açısı değişikliği meydana getirmek
rülebilir kent ve bahçe tasarımları, nite merkezi. Buradaki kafede istiyoruz. Dolayısıyla etkimizin
adil gıda üretimi ve bunun yaygın- satılan bütün gıdalar adil gıda; büyük olacağı alanlara seslenmeye
laştırılması konseptlerine odaklan- dükkan da adil üreticilerden alım çalışıyoruz.
dık. 2017 yılından beri bu alanda yapıyor. Kütüphanesi ve herke-
beraber çalışıyoruz. sin kullanabileceği alanları var. Burcu Arıkan: Kendimizi sosyal bir