Page 62 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 62
KONUK
girişim olarak konumlandırıyoruz,
bize yakın gruplarla çalışıyoruz.
Bunlardan bir tanesi Köy Öğret-
menleri Değişim Ağı’ydı. Pande-
mide çok yalnız hissettikleri bir
dönemde dört modülden oluşan,
uzunlu soluklu bir permakültür
eğitimi vermiştik onlara. Nesin
Matematik Köyü’ne de her sene iki
defa gidiyoruz. Bunlar haricinde
kurumsal firmalarla da çalışıyoruz.
Bugüne kadar çeşitli şirketlerin
sürdürülebilirlik alanındaki dijital
eğitim modüllerinin hazırlanma-
sına destek olduk. İsteyenlere
ekolojik bahçe yapımı, kompost
ve toprak eğitimi ve permakültür
eğitiminin kısa versiyonunu vere-
biliyoruz. Mantar yetiştiriciliği gibi
eğitimlerimiz de var; gıda yetiştiri-
ciliği, balkon bahçeciliği gibi daha
teorik eğitimler de olabiliyor.
Evren Yıldırım: Toprak mikrobiyolo-
60
jisi alanında farklı eğitimler veriyo-
rum, bu alanda kendimi geliştirme-
ye çalıştım. Bunun dışında, Doğan Burcu Arıkan: ‘Aslında biz talebi değiştirmeye çalışıyoruz. Yoksa kentin
Kitap’ın Sürdürülebilir Yaşam Serisi göbeğinde çiftçi olmamız ya da İstanbul’un kendini beslemesi mümkün değil
var. Onun danışmanlığını üstleni- ama bundan daha iyi bir yol mümkün.’
yorum ve bir kitap çeviriyorum.
Burcu’nun da kompozit malzeme
ürettiği başka bir girişimi daha var. yoruz, özellikle İstanbul gibi yerler. tarımı düzeltmenin yolu şehirle-
Buradaki 16 milyon insanın bir rin talebini değiştirmekten geçi-
Burcu Arıkan: Türkiye’de bu işi milyonuna ulaşmanız çok büyük yor. Kışın üretilen bir domatesin
yapan pek yok, o yüzden birlikte bir çarpan etkisi yaratıyor. İstanbul’da satılması çok büyük bir
çalışmak isteyenlerle bir şekilde enerji israfı aslında. Bunların yok
buluşuyoruz. Mesela Eyüp Be- Bahsettiklerinizi özellikle İstanbul edildiği ve enerji muhasebesinin
lediyesi bizi kendileri bulmuştu.
Onların Tarım 4.0 projesine destek gibi bir kentte yapmak oldukça daha akıllı ve bütüncül bir şekilde
verdik. Neredeyse bir yıl boyunca değerli… yapıldığı bir gıda sistemi kurulursa
birlikte çalıştık. Burcu Arıkan: Biz direkt yetiştirici fiyatlar ucuzlayacaktır. Aslında biz
değiliz. Bizim burada yaptığımız talebi değiştirmeye çalışıyoruz. Yok-
Evren Yıldırım: Kent konusu insanlara gıda yetiştirmeyi öğre- sa kentin göbeğinde çiftçi olmamız
bizim için önemli. Burcu’yla en tirken aynı zamanda bakış açılarını ya da İstanbul’un kendini beslemesi
başta oturup konuştuğumuzda değiştirmek. Ne kadar çok insan mümkün değil ama bundan daha
da, “Daha kent odaklı çalışalım.” daha, “Benim gıdam aslında hiç iyi bir yol mümkün. Bu kadar kötü
demiştik. Kentlere baktığımızda sağlıklı bir şekilde yetişmiyormuş, olmak zorunda değil.
bu mekanların artık kırsaldakileri ben daha sağlıklı gıda istiyorum.”
alan ve atığa dönüştüren bir çöp derse, şehirlerde talep arttıkça arz Sürdürülebilirlik kavramının
öğütücüsü haline geldiğini görü- da ona göre değişecek. Kırsaldaki doğru şekilde algılanabilmesi için