Page 62 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 62

KONUK



            girişim olarak konumlandırıyoruz,
            bize yakın gruplarla çalışıyoruz.
            Bunlardan bir tanesi Köy Öğret-
            menleri Değişim Ağı’ydı. Pande-
            mide çok yalnız hissettikleri bir
            dönemde dört modülden oluşan,
            uzunlu soluklu bir permakültür
            eğitimi vermiştik onlara. Nesin
            Matematik Köyü’ne de her sene iki
            defa gidiyoruz. Bunlar haricinde
            kurumsal firmalarla da çalışıyoruz.
            Bugüne kadar çeşitli şirketlerin
            sürdürülebilirlik alanındaki dijital
            eğitim modüllerinin hazırlanma-
            sına destek olduk. İsteyenlere
            ekolojik bahçe yapımı, kompost
            ve toprak eğitimi ve permakültür
            eğitiminin kısa versiyonunu vere-
            biliyoruz. Mantar yetiştiriciliği gibi
            eğitimlerimiz de var; gıda yetiştiri-
            ciliği, balkon bahçeciliği gibi daha
            teorik eğitimler de olabiliyor.

            Evren Yıldırım: Toprak mikrobiyolo-
   60
            jisi alanında farklı eğitimler veriyo-
            rum, bu alanda kendimi geliştirme-
            ye çalıştım. Bunun dışında, Doğan   Burcu Arıkan: ‘Aslında biz talebi değiştirmeye çalışıyoruz. Yoksa kentin
            Kitap’ın Sürdürülebilir Yaşam Serisi   göbeğinde çiftçi olmamız ya da İstanbul’un kendini beslemesi mümkün değil
            var. Onun danışmanlığını üstleni-  ama bundan daha iyi bir yol mümkün.’
            yorum ve bir kitap çeviriyorum.
            Burcu’nun da kompozit malzeme
            ürettiği başka bir girişimi daha var.   yoruz, özellikle İstanbul gibi yerler.   tarımı düzeltmenin yolu şehirle-

                                               Buradaki 16 milyon insanın bir    rin talebini değiştirmekten geçi-
            Burcu Arıkan: Türkiye’de bu işi    milyonuna ulaşmanız çok büyük     yor. Kışın üretilen bir domatesin
            yapan pek yok, o yüzden birlikte   bir çarpan etkisi yaratıyor.      İstanbul’da satılması çok büyük bir
            çalışmak isteyenlerle bir şekilde                                    enerji israfı aslında. Bunların yok
            buluşuyoruz. Mesela Eyüp Be-       Bahsettiklerinizi özellikle İstanbul   edildiği ve enerji muhasebesinin
            lediyesi bizi kendileri bulmuştu.
            Onların Tarım 4.0 projesine destek   gibi bir kentte yapmak oldukça   daha akıllı ve bütüncül bir şekilde
            verdik. Neredeyse bir yıl boyunca   değerli…                         yapıldığı bir gıda sistemi kurulursa
            birlikte çalıştık.                 Burcu Arıkan: Biz direkt yetiştirici   fiyatlar ucuzlayacaktır. Aslında biz
                                               değiliz. Bizim burada yaptığımız   talebi değiştirmeye çalışıyoruz. Yok-
            Evren Yıldırım: Kent konusu        insanlara gıda yetiştirmeyi öğre-  sa kentin göbeğinde çiftçi olmamız
            bizim için önemli. Burcu’yla en    tirken aynı zamanda bakış açılarını   ya da İstanbul’un kendini beslemesi
            başta oturup konuştuğumuzda        değiştirmek. Ne kadar çok insan   mümkün değil ama bundan daha
            da, “Daha kent odaklı çalışalım.”   daha, “Benim gıdam aslında hiç   iyi bir yol mümkün. Bu kadar kötü
            demiştik. Kentlere baktığımızda    sağlıklı bir şekilde yetişmiyormuş,   olmak zorunda değil.
            bu mekanların artık kırsaldakileri   ben daha sağlıklı gıda istiyorum.”
            alan ve atığa dönüştüren bir çöp   derse, şehirlerde talep arttıkça arz   Sürdürülebilirlik kavramının
            öğütücüsü haline geldiğini görü-   da ona göre değişecek. Kırsaldaki   doğru şekilde algılanabilmesi için
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67