Page 87 - Aygaz Dünyası - Sayı:61
P. 87

Balıkesir’de







                                             ne yenir?













                                               Balıkesir’de hem Türk mutfağının hem de yöresel lezzetlerin

                                               damaklarda iz bırakan reçeteleriyle meşhur lokantalar,

                                               geleneksel tatlılar, hızla yiyip tadına doyulmayan lezzet
                                               ikilisi Susurluk tostu ve ayranı için gastronomik bir

                                               yolculuğa çıkıyoruz.

                                                                                                                      85




                                             Balıkesir denince, akla bir şehirden   lerine bir lezzet şöleni sunuyor ve
                                             fazlası geliyor. Marmara ve Ege’nin   damaklarda unutulmaz izler bırakı-
                                             kucaklaştığı noktada yer alan bu   yor. Özellikle Balıkesir’in meşhurları
                                             şehir, tarihin derin izleriyle harman-  haline gelen mutfaklarda kullanılan
                                             lanmış kendine özgü bir zenginliğe   her malzeme, Balıkesir'in kültürünü
                                             sahip. Burası aynı zamanda do-     yansıtıyor; zeytinyağlılardan deniz
                                             ğanın tüm cömertliğini sunduğu     mahsullerine, et yemeklerinden
                                             kentlerden biri. Ayvalık’ın zeytin   tatlılara kadar her lezzet ustalıkla
                                             ağaçlarıyla dolu sakinliği, Arnavut   sunuluyor.
                                             kaldırımlı sokakları ve taş evleriy-
                                             le kendine hayran bırakan Cunda    Olmazsa olmazlar
                                             Adası, maviyle yeşili buluşturan   Lezzetlerden bahsederken Balıke-
                                             Edremit Körfezi’nin doğal güzelli-  sir’in meşhur zeytinyağlılarından
                                             ği, Sındırgı’nın kaplıcalarıyla antik   başlamak gerek. Börülce, kabak
                                             çağlardan günümüze taşınan şifa    çiçeği dolması, enginar gibi zey-
                                             geleneği… Bunlar Balıkesir’in güzel-  tinyağlılar, bu kentte zeytinyağının
                                             liklerinin simgelerinden sadece    kendine has berraklığı ve aroma-
                                             birkaçı.                           tik yapısıyla bambaşka bir lezzete
                                                                                dönüşüyor. Şehrin kültürel yapısı
                                             Kentin mutfağı                     sadece zeytinyağlılarda değil, et
                                             Bu çeşitlilik Balıkesir’in mutfağına   yemeklerinde de kendini gösteriyor.
                                             da yansıyor. Bu bereketli coğrafya-  Burada et yemekleri alışılandan biraz
                                             nın mutfağının zenginliği misafir-  daha farklı çıkıyor karşımıza.
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92