Page 87 - Aygaz Dünyası - Sayı:61
P. 87
Balıkesir’de
ne yenir?
Balıkesir’de hem Türk mutfağının hem de yöresel lezzetlerin
damaklarda iz bırakan reçeteleriyle meşhur lokantalar,
geleneksel tatlılar, hızla yiyip tadına doyulmayan lezzet
ikilisi Susurluk tostu ve ayranı için gastronomik bir
yolculuğa çıkıyoruz.
85
Balıkesir denince, akla bir şehirden lerine bir lezzet şöleni sunuyor ve
fazlası geliyor. Marmara ve Ege’nin damaklarda unutulmaz izler bırakı-
kucaklaştığı noktada yer alan bu yor. Özellikle Balıkesir’in meşhurları
şehir, tarihin derin izleriyle harman- haline gelen mutfaklarda kullanılan
lanmış kendine özgü bir zenginliğe her malzeme, Balıkesir'in kültürünü
sahip. Burası aynı zamanda do- yansıtıyor; zeytinyağlılardan deniz
ğanın tüm cömertliğini sunduğu mahsullerine, et yemeklerinden
kentlerden biri. Ayvalık’ın zeytin tatlılara kadar her lezzet ustalıkla
ağaçlarıyla dolu sakinliği, Arnavut sunuluyor.
kaldırımlı sokakları ve taş evleriy-
le kendine hayran bırakan Cunda Olmazsa olmazlar
Adası, maviyle yeşili buluşturan Lezzetlerden bahsederken Balıke-
Edremit Körfezi’nin doğal güzelli- sir’in meşhur zeytinyağlılarından
ği, Sındırgı’nın kaplıcalarıyla antik başlamak gerek. Börülce, kabak
çağlardan günümüze taşınan şifa çiçeği dolması, enginar gibi zey-
geleneği… Bunlar Balıkesir’in güzel- tinyağlılar, bu kentte zeytinyağının
liklerinin simgelerinden sadece kendine has berraklığı ve aroma-
birkaçı. tik yapısıyla bambaşka bir lezzete
dönüşüyor. Şehrin kültürel yapısı
Kentin mutfağı sadece zeytinyağlılarda değil, et
Bu çeşitlilik Balıkesir’in mutfağına yemeklerinde de kendini gösteriyor.
da yansıyor. Bu bereketli coğrafya- Burada et yemekleri alışılandan biraz
nın mutfağının zenginliği misafir- daha farklı çıkıyor karşımıza.