Page 89 - Aygaz Dünyası - Sayı:61
P. 89
NEREDE, NE YENİR?
Hediyelik lezzetler
Höşmerimi Balıkesir’in pek çok Yolunuz Balıkesir’e düşerse…
noktasında bulmak mümkün. Kentin
geleneksel lezzetlerinden olan bu tatlı, • Kuzu, oğlak eti, domates ve biber gibi malzemelerle hazırlanan, ilçenin meşhur
yöresel taze peynir ve irmikle hazır-
lanıyor. Yumuşak dokusuyla oldukça yemeklerinden Bigadiç güvecini,
hafif olan höşmerim, kendine has bir • Çeşitli baharatları etle buluşturan, isteyene yarım ya da isteyene tam porsiyon
kıvama sahip. Balıkesir’de höşmerim- şeklinde servis edilen Edremit köftesini,
den bahsedince adı ilk sıralarda yer
alan Sargın, sevdiklerinize hediyelik • Yoğurdu etle buluşturup eşsiz bir lezzete dönüşen yoğurtlu Balıkesir köftesini,
lezzetler almak için iyi bir alternatif
olabilir. • Kimi zaman kaşar, sucuk, sosis, turşu, ketçap ve mayonez gibi malzemelerle servis
edildiğini görsek de aslında tulum peyniri, sucuk ve domatesle hazırlanan orjinal
Diğer lezzetler Ayvalık tostunu,
Balıkesir’in her bir köyüne ve ilçesine
özgü lezzetler, doğallığın simgesi gibi. • Farklı ilçelerdeki mantı üzerine yoğunlaşmış restoranlarda tavuk ve karabiberden
Sındırgı’nın tarhanası, Edremit’in zey- oluşan lezzetli iç harcıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakan, ismini ince ince
tin kokulu kahvaltıları ve Burhaniye’nin kesilmiş yufkaların saçak saçak gözükmesinden alan saçaklı mantıyı,
deniz ürünleri… Balıkesir’de bir lezzet
gezisine çıkmak için yeterli nedeni • Höşmerim gibi Balıkesir denince akla gelen ilk tatlılardan birkaçı arasına adını
sunan bu lezzetlerin her lokması, da- yazdıran zerde, mafiş ve Balıkesir kaymaklısını da muhakkak denemelisiniz.
mak zevkini öncelikli tutanlar için bir
gastronomi şöleni niteliğinde. 87
YEMEDEN GEÇMEYİN!
Yolunuz Balıkesir’den geçiyorsa kısa bir mola verip
göz ardı edilemeyecek lezzet ikilisini denemeye
ne dersiniz? Susurluk tostu ve ayranı özellikle
Yasa Dinlenme Tesisleri’nde vereceğiniz molalarda
damaklarınızı şenlendiriyor. Susurluk ayranı, bol
köpüğü ve serinletici yoğunluğuyla vazgeçilmez bir
lezzet sunuyor. Bu içecek aynı zamanda bölgenin
zengin süt kültürünün bir yansıması. Yanında servis
edilen Susurluk tostu ise eritilmiş kaşar peyniriyle
dolup taşarken isteğe bağlı olarak sucuk dilimleriyle
zenginleştirilebiliyor. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık olan
bu lezzet, Balıkesir mutfağının sade ve lezzetli yanını
da temsil ediyor. Susurluk tostu ve ayranının lezzetini
bir kez denedikten sonra bu deneyimin Balıkesir’den
geçen tüm yolculuklarınızı lezzetlendiren ritüeliniz
haline geleceğine eminiz.