Page 88 - Aygaz Dünyası - Sayı:61
P. 88
GURME
Kanaat Lokantası Mesela bir turşu yapıyoruz, hiçbir katkı maddesi koymu-
Kentte et yemeklerinin lezzetiyle öne çıkanlardan biri, yoruz. Lokantamıza sadece bizde buldukları yemekleri
bir asrı deviren mekanlardan. Onca yıldır Zağnos Paşa yemeye geliyor misafirlerimiz.”
Camii’nin etrafında konumlanan ve müşterilerine hep
aynı lezzeti sunmayı öncelikli tutan bu lokantayı uğrak Geleneksel lezzetler
noktalarımızdan biri yapıyoruz. Bir esnaf lokantası olan Burada en sevilen yemeğin pideli paça olduğunu
bu mekanın kapısından adım attığımız anda, sade ama öğrenince bunun nasıl bir yemek olduğunu soruyoruz
özenli sunumların bu lezzet durağını neden önemli bir ve Yaşar Bey, Kanaat Lokantası’nın en meşhur lezzeti-
konuma taşıdığını bir kez daha anlıyoruz. Lokantaya ni şu sözlerle anlatıyor: “Balıkesir bölgesinde tirit diye
vardığımız zamanın öğleni biraz geçmiş geçiyor aslında. Biz onu biraz daha farklı
olması ise yemeklerin neredeyse yapıyoruz. Kullandığımız et de soslar
bitmek üzere olduğu gerçeğini da daha farklı. Bu yemek için et
fark etmemize neden olu- seçimine dikkat etmek gere-
yor. Çevremize şöyle bir kiyor. Yumuşak olması için
baktığımızda lokantanın boyun ve ön kol kul-
masalarını çevre esnaf- lanmak lazım. Ayrıca
tan başlayıp lezzet etin kaliteli olması
tutkunlarına uzanan gerekiyor. Ona çok
müdavimlerinin dikkat ediyoruz.”
doldurduğunu
görebiliyoruz. Seçim
86 Biz lokantanın Aygaz’dan yana
Ayaküstü yap-
atmosferini tığımız kısacık
solurken Kanaat sohbetimizde
Lokantası’nın Kanaat Lokan-
üçüncü kuşak tası’nın yemek-
işletmeciliğini lerinin enerjisini
yapan Yaşar Özer Aygaz’dan aldığı-
tüm misafirper- nı da öğreniyoruz.
verliğiyle yanımıza Okuduğunuz sayı
geliyor. Bu lezzet için ziyaret ettiğimiz
durağını “Balıkesir’de Balıkesir Gaz’la sami-
ne yenir?” sorusunu miyetini de vurgulayan
araştırırken bulduğumuzu Yaşar Bey, “Naci Bey bilir, en
söyleyip burayı bu kadar özel az 50 yıldır yemeklerimizi pişi-
kılan özellikleri soruyoruz. “Birin- rirken Aygaz’ı kullanıyoruz.” diyor.
cisi kalite.” diyerek sözlerine başlayan Bu yanıtla düşük sıcaklıkta uzun süreler
Yaşar Bey, şöyle devam ediyor: “Yaptığımız
işe çok emek veriyoruz, çok zaman ayırıyoruz. İnsanlar boyunca pişerken aromasını kaybetmeyen lezzetle-
da bize güveniyor. Ben aynı zamanda Marmara Bölge- rin sırlarından birini daha öğrenmiş oluyoruz.
si’nde mutfak denetçisiyim. Mesela bakıyorum, çorbayı
yirmi dakikada yapıyorlar. Biz en az sekiz saat kazan Kaymaklı tatlılar
kaynatıyoruz; hiç bulyon kullanmıyoruz, hep kemik, et Kanaat Lokantası’nın tatlılarının da çok ünlü olduğunu
kaynatıyoruz. Gece de arkadaş geliyor, sabaha kadar bildiğimiz için onlardan bahsetmeden geçmeyelim. Bu
çorba yapıyor. Yani Kanaat Lokantası’nda işçilik biraz mekanın manda kaymağıyla lezzeti zenginleştirilen tatlı-
fazla. Bir de hijyen çok önemli. Ne gerekiyorsa fazlasıyla larından en çok öne çıkanı kabak tatlısı. Tabii ki Balıkesir
dikkat ediyoruz. Tabii yaptığın işi severek yapmak da denince akla gelen ilk tatlı höşmerim olduğu için bu
önemli. Bizim pideli paçayı başka yerde yiyemezsin. seçeneği de Kanaat Lokantası’nda denemeniz mümkün.