Page 35 - Aygaz Dünyası - Sayı:55
P. 35

ya da virüs yükü az olsa da sağlığı   Genel olarak bakıldığında bunların   modellerini ve yaşam şekillerini
            bununla baş edemeyecek kadar       aslında kronik inflamatuar hasta-  belirleyebiliriz; kilosu olan kilo
            bozuk olan kişiler hariç, sağlıklı   lıklar olduğunu görüyoruz. Bana   vermeli, diyabeti olan daha çok
            ve daha genç kişilerin buradaki    göre virüs yükü dışında buradaki   dikkat etmeli, tansiyonu ya da
            en büyük çıkarları küçük miktarda   durumu belirleyen şey, insanların   kalbi olan ona önerildiği gibi hafif
            virüsle tanışmaları olacak. Aslında   daha önceki inflamatuar hücresel   egzersiz yapmalı veya uygun şe-
            sosyal mesafeyi korumamız, mas-    hastalık durumları. Kimin öncesin-  kilde beslenmeli. Bunu akıl etmesi
            kemizi takmamız, hijyenimize dik-  de kronik inflamasyonda giden,    zaten çok kolay.
            kat etmemiz gibi konular virüsten   tedavi aldığı bir hastalığı varsa
            yüzde 100 koruma garantisi sağ-    onun üstüne bu geldiğinde o kişi   Neler yapmalıyız?
            layamayabilir. Buradaki amacımız,   için durum atlatılması daha zor   Her birimiz aslında mikro düzeyde
            virüsle az temas etmek olmalı.     hale geldi. Demek ki neler yapabi-  hastalık oluşmamış inflamasyon-
                                               liriz konusunu konuşurken birinci   larla bir aradayız. Mesela çok unlu
            Kimler riskli grupta?              etapta inflamatuar hastalıklarımıza   ve şekerli gıdalar, ağır hayvansal
            Bu hastalıkta yaşı ileri olmakla   zemin oluşturacak davranışları    gıdalar, gluten içeren gıdaların
            birlikte kalp, tansiyon, diyabet gibi   bırakmamız gerekir. Bize hastalık   bağırsakta yaptıkları lokal infla-
            hastalıkları olanlar en riskli grupta.   çözümü olarak sunulan davranış   masyon, vücudun tamamındaki






           EVDE KORONAVİRÜS TESTİ YAPMAK MÜMKÜN MÜ?

           Yayınlar da gösteriyor ki tat ve koku kaybı bazı insanlarda COVID-19’un ilk bulgusu olabiliyor ve bir belirti   33
           olarak kabul ediliyor. Bütün üst solunum yolu enfeksiyonlarında, viral virüsün burnun içinde olmasıyla
           ilgili inflamasyona bağlı olarak zaten o tat ve koku kaybı gerçekleşebilir. Bu dikkatimizi çekmesi gereken
           bir uyarıdır. Kokuyu test edebilmek için 30 santimetrelik cetvelin bir ucuna biraz Türk kahvesini koyun ve
           kahve kokusunu nereden net olarak alabildiğinizi kontrol edin. Bu kontrolü birkaç günde bir veya haftada
           bir yapabilirsiniz. 30 santimdeyken kokuyu keskince alıyorsanız ancak başka bir zaman testi yaptığınızda
           cetveldeki Türk kahvesini kendinize doğru yaklaştırıp dört santime gelene kadar kokuyu alamamaya
           başladıysanız koku kaybını erkenden fark etmiş olursunuz.



                                          KOKU KAYBINDA BURNA TEREYAĞI SÜRMEK NEYE YARIYOR?



                                          Tereyağının içindeki bütirat/bütirik asit bu sadece vücuttaki iyi bakteriler dediğimiz grubun yediğimiz lifli
                                          besinler üzerinden ürettiği bir ham madde. Sebze meyve yiyelim, lifli beslenelim, diyoruz ama bu besinlerde
                                          bizim sindiremediğimiz selüloz, inülin gibi lifleri iyi gruba giren bakteriler sindirebiliyorlar. Bunları sindirirken
                                          hem kendilerine hem bize yan ürün olarak bütirik asit çıkarıyorlar. Bu bütirik asit yani iyi yağ hem bu bak-
                                          terilerin hem de bağırsak yassı epitel hücreleri dediğimiz iç yüzeydeki mukozanın en iyi besinlerinden biri. O
                                          hücreler beş günde bir yenilendiğinden onlara verilebilecek en iyi ham madde yine bu bakterilerin liflerden
                                          ürettiği bütirat. Bunun karşılığını sadeyağ ve tereyağında bulabiliyoruz. Niye buruna sürüyoruz? Çünkü burnun
                                          içi de tek katlı yassı epitel. Bu mukozanın da bağışıklanabilmesi için kendilerini sağlam tutmaları ve yenile-
                                          nirken iyi bir enerjiye sahip olmaları lazım. En iyi enerji de işte o bütirattan gelen enerji. Burnun içine tereyağ
                                          sürmemiz kokuyu düzeltmekten öte oradaki mukoza hücrelerinin yenilenmesine yardım etmeye, onlara ham
                                          madde vermeye çalışmak gibi bir mantık içeriyor. Dolayısıyla bu yöntem tedavi edici ya da koku getirici değil,
                                          mukozanın yenilenmesine yardım etme çabasıyla yapılıyor.
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40