Page 37 - Aygaz Dünyası - Sayı:55
P. 37

geliyor ve bağışıklığım için kötü
            oluyor. Bu skalaya baktığımızda
            bir sebzenin pişme hallerinin
            bile işlenmişlik olarak algılandı-
            ğını görebiliriz. Kaldı ki alkol-
            den, cipslerden, kızartmalardan
            marketteki bütün yiyeceklere,
            poşete girmiş şekerlemelere
            kadar tümünün bağışıklığa iyi        SİRKADİYEN OLMAK NE DEMEK?
            gelmeyeceğini biliyoruz. Diğer       Sirkadiyen olmak, bir yaşam hali. Peki, sirkadiyen ne demek? Günün etrafında, gün
            yandan antioksidan içerdiği için     döngüsü demek. Sirkadiyken ritim, güneşin doğduğu ve ertesi gün aynı saate kadar, o
            mor sebze ve meyvelerin, kuer-       24 saat boyunca ışığın dalga boylarına göre, günün saatine göre vücuttaki hormonların
            setin içerdiği için soğan-sarım-     ve işleyişlerin ayarlanmasıdır. Hangi saatte vücudun hangi hormonu salacağı veya hangi
            sakgillerin, yeşil yapraklıların,    organın hangi görevi hangi saatte ne şekilde yapacağına dair ritmi belirleyen şeydir.
            yüksek C vitamini içerdiğinden       İdeali, dışarıda güneşin doğuşunu görebiliyor olmaktır çünkü bu durumda sirkadiyen ritim
            limonun bağışıklık koruyucular       saatiyle bizim iç saatimiz birbiriyle eşleşir. Biz bunu zaten var oluşun başından beri böyle
            olduğunu neredeyse hepimiz           yaşamışız: Karanlıkta mağaramıza gidip gün ışırken kalkıp yiyecek bularak yaşadığımız
            biliyoruz. Dolayısıyla özellikle     çok uzun bin yıllarımız var ama son birkaç yüz yıldır ışığın bulunmasıyla evlerde geç saate
            limonu, sarımsağı, pancarı liste     kadar oturuyoruz ve hazır yiyeceklerin bulunmasıyla da her dakika bir şeyler yiyebiliyoruz.
            başına koyarım hep.                  Oysa eskiden ne ışık ne yemek o kadar sürekliydi ve evrim de o şartlara göre bir iç saat
                                                 ayarlamıştı. Modern yaşam orijinal iç saatimizi fabrika ayarlarında değil, teknolojinin
                                                 ayarlarında tutuyor; bizim fabrika ayarlarımız güneşe ayarlı. Son birkaç yıldır daha da ön
            COVID-19 bitecek mi?                 plana çıkan bu konuda çok fazla yayın çıkıyor, sirkadiyen tıp başlığı altında, bırakın yeme
            Virüs sayesinde bu kadar             içmeyi, ilacın ya da kemoterapinin verileceği saatten ameliyatın yapılacağı saate kadar her
            teknolojiye rağmen ne kadar          şeyi bu ritimlerle ayarlanıyor.
            çaresiz kalabileceğimizi de                                                                               35
            öğrendik. Bu virüs gider, başka
            bir virüs gelebilir. Her zaman       SİRKADİYEN OLMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
            hazırlıklı olmamız gerektiğinin
            altı çizildi. Her zaman hazırlıklı   Güneşin olmadığı anda yemeği kesin. Hormonların salınımlarına göre bir ayarlama
            olmak da neymiş? Kilomuzu            yaptığımızda akşam 17.00’den sonra yemek yemenin sirkadiyen ritmimize uymadığı;
            umursamamak, ıvır zıvır yemek,       karaciğer, mide, bağırsak gibi organların o saatten sonraki fonksiyonlarının bu yiyecekleri
            sigara içmek, geç yatmak, spor       sindirmek, kullanmak olmadığını görüyoruz. Bunun bedelini nasıl ödüyoruz? 17.00’den
            yapmamak gibi konuların bir          sonra yediğimiz her şey, bel ve kalça etrafında kilo olarak yayılıyor. Bu basit bir bedel
            anda karşımıza çıkan mikro           olabilir ama daha büyük bir bedeli daha var: O saatten sonra oruç moduna girmiyorsak
                                                 gece uykudan da fayda alamıyoruz. Uyku hormonumuz melatonin, dünyanın neresinde
            düzeydeki bir düşmanla baş           olursanız olun oranın saatine göre 23.00’te salınıyor; öyle bir matematiği var. Gece geç
            ederken bile elimizi kolumuzu        yatmayı severim mantığı da sirkadiyen ritme uymuyor. 5’ten sonra yenmediğinde ve gece
            bağlayabileceğini gördük.            11’de yatıldığında aslında uykunun amacını yerine getirmiş oluyoruz. Burada amaç gece
            COVID-19 bitse ne olur, bit-         boyunca bütün eski hücrelerin yiyecek olarak kullanılması ve dolayısıyla otofaji dediğimiz
            mese ne olur? Bizim konumuz          sistemle kanser hücreleri de dahil bütün hücrelerin yok edilmeye çalışılması. 5’ten sonra
            bundan sonra bu tip tehditlere       yiyorsak ve 11’de de yatmıyorsak bu sistemi o gün için durdurmuş oluyoruz oysa her gün
            karşı her zaman hücresel olarak      için böyle bir temizlik sistemi lazım. Bunu yine bağışıklığa bağlarsak 5'ten sonra yemeyip
            fit olmanın önemini ve sağlık        vaktinde uyumadığımız gecelerde eski hücrelerden kurtulamıyor ve çöp öğütme siste-
            konusunun ertelenmemesi ge-          mimizi ya da geri dönüşüm kutumuzu tam temizleyemiyorsak bizim buradan yabancı bir
            rektiğini görmemiz. Zaten sağ-       X’e ya da virüse karşı yüksek savunma gösteremeyeceğimiz de açıktır. “Bağışıklık için ne
            lıklı olmak konusunda bin tane       yemek gerekiyor?” yerine, “Ne zaman, ne kadar yememek gerekiyor?” diye sormak lazım.
            doktor konuşuyor, bir milyon         Genel olarak akşam yememek ve vakitli yatmak bağışıklık için bir şeyleri yemiş olmaktan
                                                 çok daha avantajlıdır. Genel mantığıyla oruç diyeti (intermittent fasting) dedikleri şey;
            tane kitap var; bunlara biraz        ister 12 saat ister daha fazla ama başlangıcının 17.00 olması gerekiyor. Bunu sirkadiyen
            kulak kabartmakta yarar var.         intermittant fasting (CIF) olarak tanımlıyorum. Bunun literatüre geçeceğini ve çok yakında
                                                 bütün sağlıklı beslenme önerilerinin başında yer alacağını düşünüyorum.
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42