Page 36 - Aygaz Dünyası - Sayı:55
P. 36

SAĞLIK







                                                             Dr. Ayşegül Çoruhlu’dan

                                                             SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ




                                                             • İşlenmiş besinleri tüketmeyin.

                                                             • Mümkün olduğunca organik beslenin.
                                                             • Sebze ağırlıklı beslenin.
                                                             • İnek sütü ürünlerinden uzak durun; süt yerine kefiri
                                                               tercih edin.
                                                             • Ekmek, pasta, börek grubunun tamamına veda
                                                               edin.
                                                             • Şekeri hayatınızdan çıkarın.

                                                             • Hem zihninizi temiz tutmak hem de vücudunuzda
                                                               oksijeni dolaştırmak için harekete geçin.

                                                             • Mutlaka ve mutlaka uyanma ve uyanıklık saatine
                                                               dikkat edin.
   34




            inflamasyon havuzuna yansır.       ğışıklıkla ilgilidir. Bireylere düşen,   diye kadar neler söylendi, hangi
            Virüsün de bunlara ekleneceğini    sağlıklı beslenmeyle, hafif hareket   yiyecekler iyiydi? Bitkisel ağırlıklı,
            düşünelim: Virüs nedeniyle yaşadı-  yaparak yürüyüş ve sporla, düzenli   az işlenmiş, mümkünse işlenme-
            ğımız şikayetler, virüsün kendisinin   uykuyla bağışıklıklarını korumak.  miş gıdalar; hayvansal gıdaların
            bize yaptıklarından öte virüsle                                      işlenmemiş olanları, mümkünse
            savaşma sırasında gösterdiğimiz    Nasıl beslenmeliyiz?              doğal olanları; bol miktarda su;
            inflamatuar cevabın yan etkile-    Beslenme konusuna gelince; o      kuruyemiş, baharat ve iyi yağlar…
            ri gibidir; virüsün kendisi değil,   hastalığa şu yiyecek, bu hastalı-  Bunların hepsi zaten sağlıklı yiye-
            virüse karşı gösterdiğimiz inflama-  ğa bu yiyecek gibi bir listeleme   cekler. Bağışıklıkta bunların önemi
            tuar savaş yanıtı bizi hasta eder   yapmak mantığı ters çalıştırmak   daha çok ortaya çıkıyor. Dolayısıy-
            aslında. Hiçbir şeyimiz olmadığını   oluyor. Çünkü hücre hücredir ve   la süper işlenmiş yiyecekleri değil,
            varsaysak bile sanki bu hastalık-  bağışıklık hücresi, akciğer hücresi,   az işlenmişleri tercih etmek daha
            lar varmış gibi sağlıklı beslenme   cildin hücresi, eklemindeki hücre   yerinde. Çok işlenmişler; iyice rafi-
            ve yaşama önerilerine uymak bir    de olsa aynı biyolojik kurallara ta-  ne olanlar, markette pakete girmiş,
            hazırlık olabilir. Sadece vaktinde   bii olarak hareket eder. Dolayısıyla   unlular, pastalar, kurabiyeler, kek-
            uyumak bile inflamasyonu azaltır.   genel olarak sağlıklı dediğimiz   ler… Az işlenmişler ise pişirilmesine
            Mesela seyahatte jetlag olduğu-    her şey bağışıklıkta da sağlıklıdır.   veya katkısına dikkat edilmiş olan-
            nuzda, dudağınızda uçuk çıktığını   Makarnanın bağışıklığa kötü gelip   lar. Yani patates benim için doğal
            yani bağışıklığınızın düştüğünü    de diz ağrısına iyi gelmesi gibi bir   haliyle doğanın bir parçası ve iyi
            veya seyahat dönüşü daha kolay     şey söz konusu değil. Yani kötü   bir yiyecekken patatesi haşladı-
            grip olduğunuzu fark etmişsinizdir.   yiyecek kötü, iyi yiyecek iyidir. Bu,   ğımda az işlemiş oluyorum ama
            Yani uyku zamanlaması bile ba-     bağışıklık için de geçerli. Bize şim-  kızarttığımda süper işlenmiş hale
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41