Page 47 - Aygaz Dünyası - Sayı:55
P. 47

işin kötü tarafı şu: Türkiye'de uzun   Mutfağı'nın gelişimine nasıl katkıda   gurur duymuyor. Bence bu saygıyı
            süre aynı seviyede kalan restoran   bulunabiliriz, diye düşünürken orta-  tekrar tesis edebilirsek mutfağımıza
            sayısı azınlıkta. Birçok yer sürekli   ya çıktı. Ana fikir şuydu: Basit görü-  ait değerlerin yok olmasının önüne
            el değiştiriyor, bambaşka bir yer   nen bazı Türk geleneksel lezzetleri-  geçerek kültürel hazinelerimizi ko-
            haline geliyor. E okuyucularım da   nin arka planındaki kompleks süreci   rumuş olacağız.
            haklı olarak eski program ve yazıla-  nasıl yansıtabiliriz? Farklı olduğu
            ra denk gelip o restoranları ziyaret   addedilen Türk geleneksel mutfağı   Geleneksel lezzetlerden bahsetmiş-
            ediyorlar. Sonuç? Ciddi bir hüsran   ile modern mutfağın nasıl bir etki-  ken pandeminin yeme alışkanlıkla-
            olabiliyor. Çünkü restoran aynı    leşim içinde olması gerektiğini arka   rımızı nasıl değiştirdiğini de sormak
            restoran değil. Buna çözüm bulmak   plana yerleştirerek giderek yozlaşan   isteriz size. Sokak lezzetleri olmazsa
            için daha dinamik bir sisteme geç-  gastronomi dünyasında sayıları   olmazlarımız arasında yer alan bir
            memiz elzemdi. O yüzden siteye     azalan büyük lezzet “usta”larımıza   toplumuz. Sizce pandemi bunu etki-
            sadece hâlâ tavsiye ettiğim yerleri   nasıl bir saygı duruşunda bulunabili-  liyor mu, etkileyecek mi?
            ekledik. Orada bir restoran yoksa   riz? Arkadaşım Besim Hatinoğlu bir   Pandeminin önemli değişikliklere
            bunun anlamı şu: Artık orayı tavsiye   noktada çok güzel bir çalışma yapıp   yol açacağı söyleniyor. Ben bizzat
            etmiyorum çünkü büyük ihtimalle    bu fikirleri yansıtan bir belgesel pro-  gözlemleme imkanı bulamadım
            zaman içinde kendini bozmuş. Peki,   jesi hazırladı. İlk etapta bu projeyi   henüz ama bu etkinin ekonomik ve
            bunu nasıl takip ediyoruz? Pek tabii   medya platformlarına sözlü olarak   hijyen açılarından ortaya çıkacağı
            her an her yerde olamayacağım      anlatmak yerine hızlıca bir pilot   söylenebilir. Hijyen etkisi zamanla
            için yaklaşık 100 kişiden oluşan   bölüm çekimi yapıp somut olarak   ortadan kalkacak ve eskiye dönüş
            gizli bir gönüllü ekip oluşturdum.   göstermek istedik. Besim ile birlikte,   olacaktır. Ama ekonomik açıdan   45
            Bunlar Türkiye'nin farklı bölgelerin-  Burak Aydık ve Özge Öncel'den   gidişatın insanların bütçelerini ciddi
            de yerleşik. Belli restoranlarla ilgili   oluşan sadece üç kişilik bir ekip   anlamda sarstığı ve sokak lezzetleri
            olumsuz geri dönüşler alınca bu    çekimi yaptı. Sesçi, ışıkçı gibi böyle   gibi daha makul fiyatlı seçenekleri
            gönüllü arkadaşlar ziyaretleriyle o   bir prodüksiyonda olması gereken   öne çıkardığı söylenebilir.
            yerin Rehber'den çıkarılıp çıkarılma-  esaslı unsurlar olmadan bitirildi. So-
            ması hakkında karar alıyorlar. Birçok   nuçta ortaya güzel bir belgesel çıktı   Halihazırda başka projeleriniz var mı?
            yeri bu şekilde Rehber'den çıkar-  ama maalesef medya platformları   İki proje söz konusu ama şu anda
            dık. Yeni açılan yerleri de en az üç   ya ilgilenmedi ya da sundukları   görüşmeler yapıyoruz. Açıklama
            farklı kişinin olumlu oyuyla Rehber'e   koşullar belgeseli çekmeyi sağla-  imkanım yok. Sürpriz olsun.
            ekleyebiliyoruz. Bence şu anda     yacak yeterlilikte değildi. Bizler de
            Türkiye'deki en güvenilir yapılardan   "Rehber"i YouTube üzerinden pay-  Aygaz Dünyası okurlarına vermek
            biri çünkü hiçbir restoranla en ufak   laştık ve çok güzel geri dönüşler   istediğiniz bir mesaj var mı?
            bir maddi ilişkiye girmiyoruz.     aldık. Soruya gelecek olursak; ma-  Aygaz, bir Koç Holding kuruluşu ve
                                               alesef bizim geleneksel ustalarımız   yanlış bilmiyorsam Vehbi Bey tara-
            Biraz da “Rehber” belgeselinden    takdir edilmiyor. Düşünün, belge-  fından kuruldu. Talebeliğim döne-
            bahsedelim… Haziran sonlarına      selde ustamız pideyi elle açıyor ve   minde Vehbi Bey’le sık sık bir araya
            doğru yayına girdi. Türkiye’de basit   sırf bu nedenle gün içinde daha az   gelerek farklı konularda sohbet
            görünen geleneksel lezzetlerin te-  pide yapıyor. Hemen yan dükkanda   etme imkanım oluyordu. İş dünyası
            meline inip aşağıda nasıl bir komp-  başka bir pideci açılıyor, orada pi-  hakkındaki engin bilgi ve tecrübe-
            leks yapı olduğunu gösteriyorsunuz.   deler makineyle yapılıyor, üç kuruş   siyle kendisinden çok şey öğrenme
            Genel olarak Türkiye’deki gele-    daha ucuza satılıyor ve herkes bu   şansım olmuştu. Bu vesileyle onu
            neksel lezzetlerin değişim sürecini   yüzden ucuz olana gidiyor. Hiçbi-  tekrar hürmetle yad ederek tüm
            değerlendirmek ister misiniz?      rimiz, bu insanların kendi çocukları   Aygaz Dünyası okurlarına sevgi ve
            “Rehber” belgeseli pratikte Türk   bile, babalarının yaptığı meslekten   saygılarımı iletmek isterim.
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52