Page 47 - Aygaz Dünyası - Sayı:55
P. 47
işin kötü tarafı şu: Türkiye'de uzun Mutfağı'nın gelişimine nasıl katkıda gurur duymuyor. Bence bu saygıyı
süre aynı seviyede kalan restoran bulunabiliriz, diye düşünürken orta- tekrar tesis edebilirsek mutfağımıza
sayısı azınlıkta. Birçok yer sürekli ya çıktı. Ana fikir şuydu: Basit görü- ait değerlerin yok olmasının önüne
el değiştiriyor, bambaşka bir yer nen bazı Türk geleneksel lezzetleri- geçerek kültürel hazinelerimizi ko-
haline geliyor. E okuyucularım da nin arka planındaki kompleks süreci rumuş olacağız.
haklı olarak eski program ve yazıla- nasıl yansıtabiliriz? Farklı olduğu
ra denk gelip o restoranları ziyaret addedilen Türk geleneksel mutfağı Geleneksel lezzetlerden bahsetmiş-
ediyorlar. Sonuç? Ciddi bir hüsran ile modern mutfağın nasıl bir etki- ken pandeminin yeme alışkanlıkla-
olabiliyor. Çünkü restoran aynı leşim içinde olması gerektiğini arka rımızı nasıl değiştirdiğini de sormak
restoran değil. Buna çözüm bulmak plana yerleştirerek giderek yozlaşan isteriz size. Sokak lezzetleri olmazsa
için daha dinamik bir sisteme geç- gastronomi dünyasında sayıları olmazlarımız arasında yer alan bir
memiz elzemdi. O yüzden siteye azalan büyük lezzet “usta”larımıza toplumuz. Sizce pandemi bunu etki-
sadece hâlâ tavsiye ettiğim yerleri nasıl bir saygı duruşunda bulunabili- liyor mu, etkileyecek mi?
ekledik. Orada bir restoran yoksa riz? Arkadaşım Besim Hatinoğlu bir Pandeminin önemli değişikliklere
bunun anlamı şu: Artık orayı tavsiye noktada çok güzel bir çalışma yapıp yol açacağı söyleniyor. Ben bizzat
etmiyorum çünkü büyük ihtimalle bu fikirleri yansıtan bir belgesel pro- gözlemleme imkanı bulamadım
zaman içinde kendini bozmuş. Peki, jesi hazırladı. İlk etapta bu projeyi henüz ama bu etkinin ekonomik ve
bunu nasıl takip ediyoruz? Pek tabii medya platformlarına sözlü olarak hijyen açılarından ortaya çıkacağı
her an her yerde olamayacağım anlatmak yerine hızlıca bir pilot söylenebilir. Hijyen etkisi zamanla
için yaklaşık 100 kişiden oluşan bölüm çekimi yapıp somut olarak ortadan kalkacak ve eskiye dönüş
gizli bir gönüllü ekip oluşturdum. göstermek istedik. Besim ile birlikte, olacaktır. Ama ekonomik açıdan 45
Bunlar Türkiye'nin farklı bölgelerin- Burak Aydık ve Özge Öncel'den gidişatın insanların bütçelerini ciddi
de yerleşik. Belli restoranlarla ilgili oluşan sadece üç kişilik bir ekip anlamda sarstığı ve sokak lezzetleri
olumsuz geri dönüşler alınca bu çekimi yaptı. Sesçi, ışıkçı gibi böyle gibi daha makul fiyatlı seçenekleri
gönüllü arkadaşlar ziyaretleriyle o bir prodüksiyonda olması gereken öne çıkardığı söylenebilir.
yerin Rehber'den çıkarılıp çıkarılma- esaslı unsurlar olmadan bitirildi. So-
ması hakkında karar alıyorlar. Birçok nuçta ortaya güzel bir belgesel çıktı Halihazırda başka projeleriniz var mı?
yeri bu şekilde Rehber'den çıkar- ama maalesef medya platformları İki proje söz konusu ama şu anda
dık. Yeni açılan yerleri de en az üç ya ilgilenmedi ya da sundukları görüşmeler yapıyoruz. Açıklama
farklı kişinin olumlu oyuyla Rehber'e koşullar belgeseli çekmeyi sağla- imkanım yok. Sürpriz olsun.
ekleyebiliyoruz. Bence şu anda yacak yeterlilikte değildi. Bizler de
Türkiye'deki en güvenilir yapılardan "Rehber"i YouTube üzerinden pay- Aygaz Dünyası okurlarına vermek
biri çünkü hiçbir restoranla en ufak laştık ve çok güzel geri dönüşler istediğiniz bir mesaj var mı?
bir maddi ilişkiye girmiyoruz. aldık. Soruya gelecek olursak; ma- Aygaz, bir Koç Holding kuruluşu ve
alesef bizim geleneksel ustalarımız yanlış bilmiyorsam Vehbi Bey tara-
Biraz da “Rehber” belgeselinden takdir edilmiyor. Düşünün, belge- fından kuruldu. Talebeliğim döne-
bahsedelim… Haziran sonlarına selde ustamız pideyi elle açıyor ve minde Vehbi Bey’le sık sık bir araya
doğru yayına girdi. Türkiye’de basit sırf bu nedenle gün içinde daha az gelerek farklı konularda sohbet
görünen geleneksel lezzetlerin te- pide yapıyor. Hemen yan dükkanda etme imkanım oluyordu. İş dünyası
meline inip aşağıda nasıl bir komp- başka bir pideci açılıyor, orada pi- hakkındaki engin bilgi ve tecrübe-
leks yapı olduğunu gösteriyorsunuz. deler makineyle yapılıyor, üç kuruş siyle kendisinden çok şey öğrenme
Genel olarak Türkiye’deki gele- daha ucuza satılıyor ve herkes bu şansım olmuştu. Bu vesileyle onu
neksel lezzetlerin değişim sürecini yüzden ucuz olana gidiyor. Hiçbi- tekrar hürmetle yad ederek tüm
değerlendirmek ister misiniz? rimiz, bu insanların kendi çocukları Aygaz Dünyası okurlarına sevgi ve
“Rehber” belgeseli pratikte Türk bile, babalarının yaptığı meslekten saygılarımı iletmek isterim.