Page 45 - Aygaz Dünyası - Sayı:55
P. 45

Gerek pandeminin yarattığı koşullar gerekse araya


                                               giren mesafeler nedeniyle keyifli bir sofrada bir araya
                                               gelemesek de dijital olanaklar sayesinde sorularımızı


                                               paylaştığımız Vedat Milor, merak ettiklerimizi
                                               samimiyetle yanıtladı.



                                               Sosyal medya üzerinden sizi sıkı   “Gurme değilim ancak ürettiğim
                                               bir şekilde takip ediyoruz ancak   neredeyse her şey yemekle ilgili.”
                                               bilmeyenler için sormak istiyoruz,   diyorsunuz. Yaptığınız işi tam ola-
                                               bu aralar neredesiniz, neler yapı-  rak nasıl tanımlıyorsunuz? Ve bu işi
                                               yorsunuz?                         yapmaya nasıl başladınız?
                                               Doktora yıllarımdan beri Ameri-   Restoran ve şarap eleştirmeni
                                               ka Birleşik Devletleri’nde (ABD)   demek daha doğru olur. Hayatım
                                               yaşıyorum. Belli dönemlerde yurt   boyunca tüm kazancımı restoran
                                               dışında da yaşadım ama bunlar     ziyaretlerine ve şarap alımına harca-
                                               çok uzun süreler değildi. Şimdi de   dım. 1980'lerden itibaren dünyanın
                                               ABD'deyim. Açıkçası salgın başladı-  en iyi restoranlarında yemek ye-
                                               ğından beri evde karantina halinde-  meye gayret ediyorum. Bu sayede
                                               yiz, bitene kadar da böyle devam   ciddi referans noktalarınız oluşuyor.
                                               etmeyi düşünüyoruz. Bu esnada,    Yediğiniz yemekleri, o yemeklerde    43
                                               daha önce ağırlık veremediğim     kullanılan malzemeleri zamanla
                                               bazı mecralara yöneldim. Bun-     birbiriyle karşılaştırmaya başlıyorsu-
                                               lardan biri de YouTube. Kana-     nuz. Böylece karşılaştırmalı şekilde
                                               lımda birçok farklı programa yer   bunların nerede durduğunu görmek
                                               vermeye başladım. Ayrıca belli    mümkün oluyor. Basit gözüküyor
                                               alanlarda uzman arkadaşlar da     ama ciddi bir emek, zaman ve mas-
                                               gönüllü destek verip başka hiçbir   raf söz konusu. Şahsi birikimlerim
                                               yerde olmayan çok güzel prog-     olmadan sadece eleştirmen kazan-
                                               ramlar hazırladılar. Mesela Meh-  cıyla bunu yapabilmem imkansız
                                               met Ali Börtücene, çok değerli    olurdu. Günümüzde para karşılığı
                                               bir şef. Kanal için ekşi maya ve   restoran ziyareti yapanlar var ama
                                               ekşi mayalı ekmek yapımı için çok   bu eleştirmenlik değil. Bir eleştir-
                                               kapsamlı tarif videoları hazırladı.   menin bağımsız ve tarafsız olması
                                               Aynı şekilde Murat Artukmaç, aynı   gerekir. Para alır da bağımlı ve taraf-
                                               zamanda eğitim veren bir şef. En   lı olursanız o yeri objektif biçimde
                                               büyük tutkusu olan pizza hakkın-  değerlendiremezsiniz. O yüzden
                                               da müthiş bir seri hazırladı. Bunlar   gittiğim her restorandan para almak
                                               sadece tarif değil, gastronomi    bir yana, hesap ödemeden ayrıl-
                                               üzerine ders niteliğinde yapımlar.   mam söz konusu olamaz.
                                               Seda Erman, Nil Erdoğan, Arzu
                                               Çetintaş, Yusuf Özgür İntepe gibi   O zaman yaptığınız işte sizin için
                                               alanında çok iyi arkadaşlar katkıda   en önemli ilkenin tarafsızlık oldu-
                                               bulundu. İlgilenenler için kanalımın   ğunu söyleyebilir miyiz?
                                               adresini de paylaşayım:           Yukarıda da izah ettiğim gibi, bir
                                               youtube.com/vedatmilorTV          restoran eleştirmeni tarafsız ve
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50