Page 45 - Aygaz Dünyası - Sayı:55
P. 45
Gerek pandeminin yarattığı koşullar gerekse araya
giren mesafeler nedeniyle keyifli bir sofrada bir araya
gelemesek de dijital olanaklar sayesinde sorularımızı
paylaştığımız Vedat Milor, merak ettiklerimizi
samimiyetle yanıtladı.
Sosyal medya üzerinden sizi sıkı “Gurme değilim ancak ürettiğim
bir şekilde takip ediyoruz ancak neredeyse her şey yemekle ilgili.”
bilmeyenler için sormak istiyoruz, diyorsunuz. Yaptığınız işi tam ola-
bu aralar neredesiniz, neler yapı- rak nasıl tanımlıyorsunuz? Ve bu işi
yorsunuz? yapmaya nasıl başladınız?
Doktora yıllarımdan beri Ameri- Restoran ve şarap eleştirmeni
ka Birleşik Devletleri’nde (ABD) demek daha doğru olur. Hayatım
yaşıyorum. Belli dönemlerde yurt boyunca tüm kazancımı restoran
dışında da yaşadım ama bunlar ziyaretlerine ve şarap alımına harca-
çok uzun süreler değildi. Şimdi de dım. 1980'lerden itibaren dünyanın
ABD'deyim. Açıkçası salgın başladı- en iyi restoranlarında yemek ye-
ğından beri evde karantina halinde- meye gayret ediyorum. Bu sayede
yiz, bitene kadar da böyle devam ciddi referans noktalarınız oluşuyor.
etmeyi düşünüyoruz. Bu esnada, Yediğiniz yemekleri, o yemeklerde 43
daha önce ağırlık veremediğim kullanılan malzemeleri zamanla
bazı mecralara yöneldim. Bun- birbiriyle karşılaştırmaya başlıyorsu-
lardan biri de YouTube. Kana- nuz. Böylece karşılaştırmalı şekilde
lımda birçok farklı programa yer bunların nerede durduğunu görmek
vermeye başladım. Ayrıca belli mümkün oluyor. Basit gözüküyor
alanlarda uzman arkadaşlar da ama ciddi bir emek, zaman ve mas-
gönüllü destek verip başka hiçbir raf söz konusu. Şahsi birikimlerim
yerde olmayan çok güzel prog- olmadan sadece eleştirmen kazan-
ramlar hazırladılar. Mesela Meh- cıyla bunu yapabilmem imkansız
met Ali Börtücene, çok değerli olurdu. Günümüzde para karşılığı
bir şef. Kanal için ekşi maya ve restoran ziyareti yapanlar var ama
ekşi mayalı ekmek yapımı için çok bu eleştirmenlik değil. Bir eleştir-
kapsamlı tarif videoları hazırladı. menin bağımsız ve tarafsız olması
Aynı şekilde Murat Artukmaç, aynı gerekir. Para alır da bağımlı ve taraf-
zamanda eğitim veren bir şef. En lı olursanız o yeri objektif biçimde
büyük tutkusu olan pizza hakkın- değerlendiremezsiniz. O yüzden
da müthiş bir seri hazırladı. Bunlar gittiğim her restorandan para almak
sadece tarif değil, gastronomi bir yana, hesap ödemeden ayrıl-
üzerine ders niteliğinde yapımlar. mam söz konusu olamaz.
Seda Erman, Nil Erdoğan, Arzu
Çetintaş, Yusuf Özgür İntepe gibi O zaman yaptığınız işte sizin için
alanında çok iyi arkadaşlar katkıda en önemli ilkenin tarafsızlık oldu-
bulundu. İlgilenenler için kanalımın ğunu söyleyebilir miyiz?
adresini de paylaşayım: Yukarıda da izah ettiğim gibi, bir
youtube.com/vedatmilorTV restoran eleştirmeni tarafsız ve