Page 75 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 75

İstanbul’un lezzetlerinden söz     manzarayla çözmek isterseniz yine   atanlar arasında ilk sırada yer alan
            açılınca aynı anda onlarca seçenek   aynı noktada konumlanan halka   Süleymaniye kuru fasulyecilerine
            zihnimizi oyalamaya başlar. Kahvaltı   tatlısı satıcıları mutlaka dikkatinizi   uğramadan geçmemekte fayda
            ya da ev yemeği mekanlarından      cezbedecektir.                    var. Nefis bir yemeğin nasıl olacağı
            meşhur kafelerine, önünde kuyruk-                                    sorusunu tane tane pişmiş fasulye-
            ların oluştuğu lokantalardan Mic-  Seyyar satıcılar ve ötesi         lerle, ince bir soğan dokunuşuyla
            helin yıldızlı restoranlarına uzanan   Henüz Tarihi Yarımada’dayken   ve baharatların ustaca harmanlan-
            alternatifler arasında kaybolmak   etrafınıza şöyle bir göz attığınızda   dığı bir başyapıtla geleneksel Türk
            işten bile değil!                  etrafta bolca seyyar satıcı olduğu-  mutfağının zengin mirasını yansı-
                                               nu göreceksiniz. Mısır Çarşısı’nın   tarak yanıtlar buradaki her dükkan.
            Şimdi bu alternatiflerin tümünü bir   girişinde, Gülhane Parkı’nın kapı-  Her lokmada geçmişin lezzetleriyle
            kenara bırakalım ve Tarihi Yarıma-  sında, Sultanahmet Meydanı’nda   buluşan gastronomi tutkunları,
            da’dan başlayan bir yolculuğa çıka-  ya da Sirkeci’ye uzanan yolda…   Süleymaniye kuru fasulyecilerin-     73
            lım. Gelin, İstanbul’un sokaklarında   Kestanecisinden mısırcısına, macun   den kalpleri fethedilmiş bir şekilde
              dolaşarak tarihi oluşuyla öne çıkıp   şekercisinden salepçisine pek çok   ayrılırlar.
                 mahallelerin dört bir yanına   alternatif sizi bekler. Önerimiz,
                  yayılan, Mısır Çarşısı’ndan   bunlardan sadece biriyle yetinmek   Klasik bir lezzet
                  yükselen taze baharat ko-    yerine yolculuğu uzatıp seçenekleri   Semti, sokağı fark etmeksizin
                   kularıyla sarılıp sarmalanan,   artırmak yönünde.             İstanbul'un her köşesinde rastlanan
                   Boğaz'ın esintisiyle karışıp                                  nefis bir lezzettir tavuklu pilav. Tane
                   hoş kokular yayan lezzetlere   Süleymaniye’nin meşhuru        tane nohutlarıyla geleneksel Türk
                  hangi semtin sokaklarında    Tarih kokan sokakları arşınlarken   mutfağının izlerini sergileyen bu
                 rastlayabileceğimizin peşine   kentin sokak lezzetlerine imza   gastronomi şaheserinin en iyisini
               düşelim…

            Ekmek arası tarih
            İlk durağımız, Eminönü. Boğaz'ın
            serin esintisini, şehrin tarihini, deniz-
            le iç içe geçmiş kültürünü, durmak-
            sızın akan yaşamı ve lezzeti bir ara-
            da bulmak için balık ekmek en ideal
            alternatif. Çıtır çıtır ekmeği, özenle
            hazırlanmış balığı, bol soğanı ve sa-
            latasıyla ayaküstü nefis bir ziyafettir
            bu. Balık ekmekçilerin hemen yanı
            başında konumlanan turşucular-
            dan alacağınız bir bardak dolusu
            turşu ve turşu suyu da bu ziyafetin
            hazzını daha da artıracaktır. Tatlıyı
            da burada, Galata Kulesi’ne nazır bir
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80