Page 75 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 75
İstanbul’un lezzetlerinden söz manzarayla çözmek isterseniz yine atanlar arasında ilk sırada yer alan
açılınca aynı anda onlarca seçenek aynı noktada konumlanan halka Süleymaniye kuru fasulyecilerine
zihnimizi oyalamaya başlar. Kahvaltı tatlısı satıcıları mutlaka dikkatinizi uğramadan geçmemekte fayda
ya da ev yemeği mekanlarından cezbedecektir. var. Nefis bir yemeğin nasıl olacağı
meşhur kafelerine, önünde kuyruk- sorusunu tane tane pişmiş fasulye-
ların oluştuğu lokantalardan Mic- Seyyar satıcılar ve ötesi lerle, ince bir soğan dokunuşuyla
helin yıldızlı restoranlarına uzanan Henüz Tarihi Yarımada’dayken ve baharatların ustaca harmanlan-
alternatifler arasında kaybolmak etrafınıza şöyle bir göz attığınızda dığı bir başyapıtla geleneksel Türk
işten bile değil! etrafta bolca seyyar satıcı olduğu- mutfağının zengin mirasını yansı-
nu göreceksiniz. Mısır Çarşısı’nın tarak yanıtlar buradaki her dükkan.
Şimdi bu alternatiflerin tümünü bir girişinde, Gülhane Parkı’nın kapı- Her lokmada geçmişin lezzetleriyle
kenara bırakalım ve Tarihi Yarıma- sında, Sultanahmet Meydanı’nda buluşan gastronomi tutkunları,
da’dan başlayan bir yolculuğa çıka- ya da Sirkeci’ye uzanan yolda… Süleymaniye kuru fasulyecilerin- 73
lım. Gelin, İstanbul’un sokaklarında Kestanecisinden mısırcısına, macun den kalpleri fethedilmiş bir şekilde
dolaşarak tarihi oluşuyla öne çıkıp şekercisinden salepçisine pek çok ayrılırlar.
mahallelerin dört bir yanına alternatif sizi bekler. Önerimiz,
yayılan, Mısır Çarşısı’ndan bunlardan sadece biriyle yetinmek Klasik bir lezzet
yükselen taze baharat ko- yerine yolculuğu uzatıp seçenekleri Semti, sokağı fark etmeksizin
kularıyla sarılıp sarmalanan, artırmak yönünde. İstanbul'un her köşesinde rastlanan
Boğaz'ın esintisiyle karışıp nefis bir lezzettir tavuklu pilav. Tane
hoş kokular yayan lezzetlere Süleymaniye’nin meşhuru tane nohutlarıyla geleneksel Türk
hangi semtin sokaklarında Tarih kokan sokakları arşınlarken mutfağının izlerini sergileyen bu
rastlayabileceğimizin peşine kentin sokak lezzetlerine imza gastronomi şaheserinin en iyisini
düşelim…
Ekmek arası tarih
İlk durağımız, Eminönü. Boğaz'ın
serin esintisini, şehrin tarihini, deniz-
le iç içe geçmiş kültürünü, durmak-
sızın akan yaşamı ve lezzeti bir ara-
da bulmak için balık ekmek en ideal
alternatif. Çıtır çıtır ekmeği, özenle
hazırlanmış balığı, bol soğanı ve sa-
latasıyla ayaküstü nefis bir ziyafettir
bu. Balık ekmekçilerin hemen yanı
başında konumlanan turşucular-
dan alacağınız bir bardak dolusu
turşu ve turşu suyu da bu ziyafetin
hazzını daha da artıracaktır. Tatlıyı
da burada, Galata Kulesi’ne nazır bir