Page 76 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 76
GURME
deneyimlemek için istikameti Un- gastronomi şöleni, her ısırıkta da-
kapanı’na doğru çevirmek gerekir. makları lezzetin zirvesine çıkarır.
Özenle hazırlanmış pilavın, her bir
tane nohudun lezzeti ve didik didik Tek seferde kaç tane yiyebilirsiniz?
edilmiş tavuk etinin mükemmel İstanbul'un dünyanın en güzel kent-
dokusu damakları bir ziyafete davet leri arasında yer almasını sağlayan
eder. Karabiberle yapılacak baha- şahane denizinin taze esintisini
rat dokunuşları ve yanında gelen şehrin sokaklarında hissettiren bir
acı biberle lezzeti daha da artırılan lezzet, midye dolma. Yolunuz nereye
bu alternatifin neredeyse bir kültür düşerse düşsün bir midyeci görme-
mirası haline geldiğini söylersek çok niz mümkün. Ancak bu lezzeti en
da abartmış olmayız, değil mi? iyi yapanların elinden, özellikle sahil
şeridinde, Marmara Denizi’nin esin-
Nefis bir sos sizi çağırıyor tisi eşliğinde yemek oldukça mühim.
İstanbul'un sokaklarında gezinirken Bu muazzam atıştırmalık, özenle
etrafa bakınıp acıktığınızı hissetme- hazırlanmış midye dolma iç harcı ve
mek bizce mümkün değil. Örneğin yoğun baharatla zenginleştirilmiş
Beyoğlu’nun en cıvıl cıvıl konumu pirinçten oluşan benzersiz bir lezzet
İstiklal Caddesi’ne henüz ilk adımla- profiline sahiptir. Denizden gelen
rını atarken baharatla ve domatesin bu lezzetin tadına doyamayanların
en yoğun haliyle harmanlanmış o bir seferde kaç midye yedikleriyle
sosun kokusunu alarak acıktığını övünüp durduklarını hatırlatmadan
hissetmeyen kaç kişi vardır? Bu geçmeyelim.
açlığı yatıştıracak tek seçenek tabii
ki o hissin ortaya çıkmasına sebep Tuzlu mu, tatlı mı?
olan ıslak hamburgerdir. Klasik “fast Boğaz havası almaya çıktınız ve
74 food” anlayışının bir adım ötesinde mideniz eziliverdi, öyle mi? Eğer bu
durur bu seçenek. Sıcak hamburger havayı Bebek sularında alıyorsanız
ekmeğinin nefis soslarla ıslatıldığı, şanslısınız çünkü hem tuzlu hem
hamburgerin köftesinin bol baharat- tatlı olmak üzere iki alternatifiniz
la ve özel bir reçeteyle karıldığı bu var. Bebek’in meşhurları kumpir
ve waffle’dan bahsediyoruz tabii
ki. Özel olarak kumpir yapılmak
üzere yetiştirilen patatesi harlanmış
ateş, köz ve tereyağının yardımıyla
kremamsı bir yumuşaklığa getiren,
içine eklenen malzemelerle her bir
damağın gustosunu yansıtan kumpir
mi tercihiniz? Yoksa vanilyayla
tatlı bir çekicilik kazanan dışı çıtır,
içi yumuşacık hamurunun üstünü
şenlendiren çikolata sosları, kuru-
yemişler, meyveler ve dondurmayla
tatlı şöleni sunan waffle mı? Şehrin
sokaklarında farklı tatlar arayanların
ikisinden biri için seçim yapması
oldukça zor.
‘Kok-ko-reç; sensiz olmaz!’
Lezzet mozaiğinde öne çıkan bir
başka alternatif, adına şarkılar
yazılan ve onsuz olmayacağına dair
nağmelerle söylenen kokoreç. Son