Page 76 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 76

GURME



                                              deneyimlemek için istikameti Un-  gastronomi şöleni, her ısırıkta da-
                                              kapanı’na doğru çevirmek gerekir.   makları lezzetin zirvesine çıkarır.
                                              Özenle hazırlanmış pilavın, her bir
                                              tane nohudun lezzeti ve didik didik   Tek seferde kaç tane yiyebilirsiniz?
                                              edilmiş tavuk etinin mükemmel     İstanbul'un dünyanın en güzel kent-
                                              dokusu damakları bir ziyafete davet   leri arasında yer almasını sağlayan
                                              eder. Karabiberle yapılacak baha-  şahane denizinin taze esintisini
                                              rat dokunuşları ve yanında gelen   şehrin sokaklarında hissettiren bir
                                              acı biberle lezzeti daha da artırılan   lezzet, midye dolma. Yolunuz nereye
                                              bu alternatifin neredeyse bir kültür   düşerse düşsün bir midyeci görme-
                                              mirası haline geldiğini söylersek çok   niz mümkün. Ancak bu lezzeti en
                                              da abartmış olmayız, değil mi?    iyi yapanların elinden, özellikle sahil
                                                                                şeridinde, Marmara Denizi’nin esin-
                                              Nefis bir sos sizi çağırıyor      tisi eşliğinde yemek oldukça mühim.
                                              İstanbul'un sokaklarında gezinirken   Bu muazzam atıştırmalık, özenle
                                              etrafa bakınıp acıktığınızı hissetme-  hazırlanmış midye dolma iç harcı ve
                                              mek bizce mümkün değil. Örneğin   yoğun baharatla zenginleştirilmiş
                                              Beyoğlu’nun en cıvıl cıvıl konumu   pirinçten oluşan benzersiz bir lezzet
                                              İstiklal Caddesi’ne henüz ilk adımla-  profiline sahiptir. Denizden gelen
                                              rını atarken baharatla ve domatesin   bu lezzetin tadına doyamayanların
                                              en yoğun haliyle harmanlanmış o   bir seferde kaç midye yedikleriyle
                                              sosun kokusunu alarak acıktığını   övünüp durduklarını hatırlatmadan
                                              hissetmeyen kaç kişi vardır? Bu   geçmeyelim.
                                              açlığı yatıştıracak tek seçenek tabii
                                              ki o hissin ortaya çıkmasına sebep   Tuzlu mu, tatlı mı?
                                              olan ıslak hamburgerdir. Klasik “fast   Boğaz havası almaya çıktınız ve
   74                                         food” anlayışının bir adım ötesinde   mideniz eziliverdi, öyle mi? Eğer bu
                                              durur bu seçenek. Sıcak hamburger   havayı Bebek sularında alıyorsanız
                                              ekmeğinin nefis soslarla ıslatıldığı,   şanslısınız çünkü hem tuzlu hem
                                              hamburgerin köftesinin bol baharat-  tatlı olmak üzere iki alternatifiniz
                                              la ve özel bir reçeteyle karıldığı bu   var. Bebek’in meşhurları kumpir
                                                                                ve waffle’dan bahsediyoruz tabii
                                                                                ki. Özel olarak kumpir yapılmak
                                                                                üzere yetiştirilen patatesi harlanmış
                                                                                ateş, köz ve tereyağının yardımıyla
                                                                                kremamsı bir yumuşaklığa getiren,
                                                                                içine eklenen malzemelerle her bir
                                                                                damağın gustosunu yansıtan kumpir
                                                                                mi tercihiniz? Yoksa vanilyayla
                                                                                tatlı bir çekicilik kazanan dışı çıtır,
                                                                                içi yumuşacık hamurunun üstünü
                                                                                şenlendiren çikolata sosları, kuru-
                                                                                yemişler, meyveler ve dondurmayla
                                                                                tatlı şöleni sunan waffle mı? Şehrin
                                                                                sokaklarında farklı tatlar arayanların
                                                                                ikisinden biri için seçim yapması
                                                                                oldukça zor.

                                                                                ‘Kok-ko-reç; sensiz olmaz!’
                                                                                Lezzet mozaiğinde öne çıkan bir
                                                                                başka alternatif, adına şarkılar
                                                                                yazılan ve onsuz olmayacağına dair
                                                                                nağmelerle söylenen kokoreç. Son
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81