Page 77 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 77
zamanlarda farklı sunumlarıyla öne
çıksa da geleneksel olarak ince ince
kıyılmış versiyonundan vazgeçmeme-
niz tavsiyemizdir. Mangalda pişirilip
her bir baharatın rayihasına bulanarak
her ısırıkta yoğun aromalar ve zengin
tatlar sunan bu lezzet damaklarda
unutulmaz bir iz bırakır.
Onların hot-dog’u varsa…
Kökeni Amerika olsa da pek çok
ülkede çok ama çok sevilen bir lezzet
hot-dog; bu çoğumuzun malumu. Bu
lezzet İstanbul'a uğrayınca zarif bir
atıştırmalık olarak bu kentin kültürü-
nün bir parçası haline geliyor. İncecik
sarmalanmış sosis, özel soslarla ve
ekmekle buluşarak sokak lezzetlerine
bambaşka bir dokunuş katar. Sosislinin
sıcaklığı, tercihe göre eklenen Ameri- Bu kentin sokak lezzetleri bitmez!
kan salatası gibi malzemelerle tadına
asla doyulmayacak bir lezzetle bu- DAHA DAHA NELER VAR?
luşturur damakları. Özellikle Bakırköy,
Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar sokak-
larında meşhur olan bu özel lezzet, Söz İstanbul’un sokak lezzetlerinden açılınca sadece üzerine
acelesi olanlar için hızlıca bitirilecek bir konuşarak aklımıza getirdiklerimiz bile karnımızı acıktırır. Seçe-
seçenek olarak birebirdir. nekler ise öyle hemen sayılıp geçecek gibi değildir. Bu nedenle 75
detaylı olarak anlatamadıklarımıza kısa kısa yer verelim:
Ayranla mı, çayla mı? • Listenin en başında Türkiye’yi dünya çapında meşhur eden
“Şu anda İstanbul’da olmak vardı…” döner var tabii ki. Pide arası ve bol patates kızartmalı seçe-
şarkısının sözlerinde neden yerini neği ayran eşliğinde öneriyoruz.
almadığı koca bir soru işareti olsa da
simit, İstanbul'un kültürünün vazgeçil- • Son zamanlarda neredeyse her köşe başında türeyen çiğ
mez bir ögesidir. Bu geleneksel atıştır- köfteciler artık kentin bir parçası diyebilir miyiz? Ayaküstü
malık, gevrek dış kabuğu ve içindeki atıştıracağınız çiğ köfte dürümü bol yeşillikle ve bol acıyla,
yumuşak dokusuyla ekmeğin sanata nar ekşisi ya da limon eşliğinde damağınızla buluşturmak
dönüşümünün somut halidir. Her size kalmış.
ısırık, tarih kokan İstanbul sokaklarının
lezzetli hikayesini anlatır çünkü simit, • Sadece yiyecekleri değil, meşhur içecekleri de es geçmeye-
bu kentle özdeşleşmiş bir simgedir. lim. Vefa’nın sokaklarını özellikle kış aylarında tıklım tıklım
Simitçi tezgahları soğuk içecek- dolduran bozaseverlerin, bu lezzetten vazgeçemediklerini
lerle dolu olsa da bu lezzetin biliyoruz. Bu geleneksel içeceğin bir sağlık deposu oldu-
en iyi eşlikçisinin ince ğunu da unutmayalım.
belli bardakta sunulan
demli bir çay mı yoksa • Vefa’da boza içip karşısında bulunan kuruyemişçi-
tuzlu bir ayran mı oldu- den leblebi almak, aynı sokakta konumlanan gazoz-
ğu konusu hâlâ tartışma- cudaki şişeleri incelemek sokak lezzeti sevenlerin
lıdır. Bize göre vapurda mutlaka deneyimlemeleri gereken bir ritüel.
martıların ve dalgaların
sesini dinlerken çay ve • Listemizin son maddesinde ise Kanlıca yoğurduna
simit eşliğinde manza- yer veriyoruz. Hafif kıvamı, kremamsı dokusu, ekşimsi
ranın seyrine dalmak notaları ve yoğun tadıyla meşhur bu yoğurt da oldukça
en iyisidir. sağlıklı ve besleyici.