Page 77 - Aygaz Dünyası - Sayı:60
P. 77

zamanlarda farklı sunumlarıyla öne
         çıksa da geleneksel olarak ince ince
         kıyılmış versiyonundan vazgeçmeme-
         niz tavsiyemizdir. Mangalda pişirilip
         her bir baharatın rayihasına bulanarak
         her ısırıkta yoğun aromalar ve zengin
         tatlar sunan bu lezzet damaklarda
         unutulmaz bir iz bırakır.

         Onların hot-dog’u varsa…
         Kökeni Amerika olsa da pek çok
         ülkede çok ama çok sevilen bir lezzet
         hot-dog; bu çoğumuzun malumu. Bu
         lezzet İstanbul'a uğrayınca zarif bir
         atıştırmalık olarak bu kentin kültürü-
         nün bir parçası haline geliyor. İncecik
         sarmalanmış sosis, özel soslarla ve
         ekmekle buluşarak sokak lezzetlerine
         bambaşka bir dokunuş katar. Sosislinin
         sıcaklığı, tercihe göre eklenen Ameri-      Bu kentin sokak lezzetleri bitmez!
         kan salatası gibi malzemelerle tadına
         asla doyulmayacak bir lezzetle bu-          DAHA DAHA NELER VAR?
         luşturur damakları. Özellikle Bakırköy,
         Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar sokak-
         larında meşhur olan bu özel lezzet,         Söz İstanbul’un sokak lezzetlerinden açılınca sadece üzerine
         acelesi olanlar için hızlıca bitirilecek bir   konuşarak aklımıza getirdiklerimiz bile karnımızı acıktırır. Seçe-
         seçenek olarak birebirdir.                  nekler ise öyle hemen sayılıp geçecek gibi değildir. Bu nedenle   75
                                                     detaylı olarak anlatamadıklarımıza kısa kısa yer verelim:
         Ayranla mı, çayla mı?                       •  Listenin en başında Türkiye’yi dünya çapında meşhur eden
         “Şu anda İstanbul’da olmak vardı…”             döner var tabii ki. Pide arası ve bol patates kızartmalı seçe-
         şarkısının sözlerinde neden yerini             neği ayran eşliğinde öneriyoruz.
         almadığı koca bir soru işareti olsa da
         simit, İstanbul'un kültürünün vazgeçil-     •  Son zamanlarda neredeyse her köşe başında türeyen çiğ
         mez bir ögesidir. Bu geleneksel atıştır-       köfteciler artık kentin bir parçası diyebilir miyiz? Ayaküstü
         malık, gevrek dış kabuğu ve içindeki           atıştıracağınız çiğ köfte dürümü bol yeşillikle ve bol acıyla,
         yumuşak dokusuyla ekmeğin sanata               nar ekşisi ya da limon eşliğinde damağınızla buluşturmak
         dönüşümünün somut halidir. Her                 size kalmış.
         ısırık, tarih kokan İstanbul sokaklarının
         lezzetli hikayesini anlatır çünkü simit,    •  Sadece yiyecekleri değil, meşhur içecekleri de es geçmeye-
         bu kentle özdeşleşmiş bir simgedir.            lim. Vefa’nın sokaklarını özellikle kış aylarında tıklım tıklım
         Simitçi tezgahları soğuk içecek-               dolduran bozaseverlerin, bu lezzetten vazgeçemediklerini
         lerle dolu olsa da bu lezzetin                   biliyoruz. Bu geleneksel içeceğin bir sağlık deposu oldu-
         en iyi eşlikçisinin ince                           ğunu da unutmayalım.
         belli bardakta sunulan
         demli bir çay mı yoksa                              • Vefa’da boza içip karşısında bulunan kuruyemişçi-
         tuzlu bir ayran mı oldu-                            den leblebi almak, aynı sokakta konumlanan gazoz-
         ğu konusu hâlâ tartışma-                            cudaki şişeleri incelemek sokak lezzeti sevenlerin
         lıdır. Bize göre vapurda                           mutlaka deneyimlemeleri gereken bir ritüel.
         martıların ve dalgaların
         sesini dinlerken çay ve                           • Listemizin son maddesinde ise Kanlıca yoğurduna
         simit eşliğinde manza-                            yer veriyoruz. Hafif kıvamı, kremamsı dokusu, ekşimsi
         ranın seyrine dalmak                             notaları ve yoğun tadıyla meşhur bu yoğurt da oldukça
         en iyisidir.                                   sağlıklı ve besleyici.
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82