UYGULAMAYI AÇ
Her sürücünün başına bir gün muhakkak gelen o, “Aaa, şimdi ne oldu?” anı vardır: Araba birden durur, çalışmaz ya da garip sesler çıkarmaya başlar. Asla panik yapmayın! Belki de bir teknik servisin kapısını çalmanıza bile gerek yoktur. Gelin, günlük hayatta karşılaşabileceğiniz basit aksaklıkları kendi kendinize nasıl halledebileceğinize bakalım.
Akü bittiğinde ne yapmalı?
Aracınızı çalıştırmaya kalktığınızda “tak” diye bir ses duydunuz ama motor çalışmadı mı? Büyük ihtimalle akünüz bitmiştir. Akü bittiğinde, aracın elektrik sistemleri düzgün çalışmaz. Eğer araba çalışmıyorsa ilk iş akü bağlantılarını kontrol etmek olmalı. Kablolar gevşemişse bunu sıkıca bağlayarak hemen çözebilirsiniz. Sorun devam ediyorsa bağlantı kablosuyla başka bir araçtan takviye yapabilirsiniz. Akü takviyesi, aracın çalışmaması durumunda başka bir aracın aküsüyle sağlanır ancak her iki akünün amper değerlerinin eşit olması şart. Akü takviyesi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar, doğru bağlantı yapılması, araçların sistemlerinin kapatılması ve kabloların güvenli bir şekilde bağlanmasıdır. Kırmızı artı kutup kablosu, her iki aracın artı kutuplarına bağlanır. Siyah eksi kutup kablosu ise akünün eksi kutbuna takılır. Bağlantılar yapıldıktan sonra önce dolu aküsü olan araç çalıştırılır, ardından boş aküsü olan araç çalıştırılır. Takviye işlemi genellikle beş dakika içinde tamamlanır. Akü takviyesi yaparken üstümüzdeki metal aksesuarları çıkarmak ve kabloların yüksek sıcaklıktan uzak tutulması önerilir. Tabii akü tamamen bitmişse yeni bir akü almanız gerekeceğini de ekleyelim.
Lastik patladıysa ne yapmalı?
Bir diğer yaygın sorun ise lastiklerin patlaması. Soğukkanlı olup bu durumu da hemen düzeltebilirsiniz. Peki nasıl? Lastik değiştirmek için ihtiyaç duyduğunuz malzemeler kriko, bijon anahtarı, yedek lastik ve kullanıcı kılavuzudur. Lastik değiştirirken ilk olarak güvenli bir alan bulmalısınız. Boş bir park yeri ya da düz bir yol, lastik değiştirmek için en uygun yerlerden. Dörtlülerinizi açarak diğer sürücülerin sizi görmesini de sağlamalısınız. El frenini çekmek de aracınızın kaymaması için önemlidir. Ayrıca aracınızın hareket etmesini engellemek için varsa takozları ön ya da arka lastiklerin arkasına yerleştirebilirsiniz. Bijonları gevşetmek için bijon anahtarını saat yönünün tersine çevirerek gevşetmelisiniz, ancak tüm bijonları tamamen çıkarmadan bırakın. Krikoyu aracınızın altına yerleştirdikten sonra, aracı güvenli bir şekilde kaldırmak için dikkatlice yükseltin. Krikoyu araca zarar vermeyecek bir bölgeye yerleştirmek için aracın kriko yerleştirme bölümünün neresi olduğuna kullanım kılavuzundan bakabilirsiniz. Bu esnada vücudunuzun herhangi bir kısmını aracın altında tutmamaya özen göstermelisiniz. Krikoyla aracı yeterince kaldırdıktan sonra, bijonları tamamen çıkarabilirsiniz. Sonra patlak lastiği dikkatlice çıkarın ve yan olarak yerleştirin, çünkü yuvarlanmaması önemli. Yeni yedek lastiği yerleştirdikten sonra bijonları elinizle sıkıştırın, tam sıkıştırma için aracı yere indirdikten sonra anahtarı kullanarak bijonları sıkılaştırmalısınız. Aracınızı yere indirdikten sonra, jant kapağını yerleştirin. Devamında yedek lastiğin basıncını kontrol etmek de önemli.
Motor aşırı ısındıysa ne yapmalı?
Motorun aşırı ısınmasının en yaygın nedenlerinden biri soğutma sıvısı. Soğutma sıvısının azalması, ısıyı düzenlemek için yetersiz sıvı kalması anlamına gelir, bu da motorun aşırı ısınmasına yol açar. Bu durum, su hortumunun patlaması veya radyatörün su sızdırması nedeniyle olabilir. Ayrıca düzgün çalışmayan bir termostat, bozuk bir radyatör veya arızalı bir su pompası da soğutma sıvısının akışını engelleyebilir. Peki motorun aşırı ısındığını nasıl anlayabilirsiniz? Aşırı ısınan bir motorun belirtileri genelde şunlardır: Uyarı ışığı ya da sesi, kaputun altından gelen buhar veya duman, tıklama ya da çarpma sesleri, koku, zemine sızan soğutma sıvısı ya da su ve çok sıcak olan soğutma sıvısı deposu başlığı. Motorunuz aşırı ısındığında, yapmanız gerekenler ise şu şekilde: Öncelikle aracınızı güvenli bir yere çekin ve kaputu açın. Her türlü ihtimale karşı yol yardımı arayın. Motorun soğumasını beklemek için en az 30 dakikaya ihtiyacınız olacak. Hasarın boyutundan emin değilseniz aracı sürmeye kesinlikle devam etmeyin. 30 dakika sonra, radyatör kapağını dikkatlice açın çünkü sıcak su buharına maruz kalabilirsiniz. Gerekirse soğutma sıvısı ekleyin, ardından birkaç dakika bekleyip kapağı kapatın. Tekrar motoru çalıştırıp harekete geçmeden önce, sızıntı olup olmadığını kontrol edin ve sürüş sırasında uyarı ışıklarına dikkat edin. Sorunun kaynağını bulamıyorsanız aracınızı mutlaka profesyonel bir servise götürün.
Motor hava filtresi tıkandıysa ne yapmalı?
Hava filtresi motorun ömrünü, çekiş gücünü ve performansını doğrudan etkileyen önemli bir aksam. Düzenli olarak kontrol edilmesi, temizlenmesi veya değiştirilmesi de gerekiyor. Hava filtresi değişimi genellikle 10 dakika süren basit bir işlem. Tek ihtiyacınız, yeni bir filtre. Öncelikle kaputu açın ve filtrenin bulunduğu siyah kutuya ulaşın. Sonrasında hava filtresini dikkatlice çıkarın. Bunun için çok zorlamanıza gerek olmayacak. En son yeni hava filtresini yerleştirip sabitlemek ve kutuyu tekrar kapatmak gerekiyor.
Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: