Aracınızı soğuktan korumak için öneriler

03.12.2024 - 03.12.2026

Kış ayları araçlar için zorlayıcı bir dönem olabilir. Soğuk hava, kar, buzlanma ve yağış hem sürüş güvenliğini hem de aracın mekaniğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden aracınızın zorlu hava koşullarına karşı korunması büyük önem taşıyor.

Kış lastikleri ve zincir

Kış lastikleri, düşük sıcaklıklarda daha iyi yol tutuşu sağlar ve özellikle kar, buz ve ıslak zeminlerde güvenli sürüş imkanı tanır. Diğerlerinden farklı olarak daha derin dişlere ve daha yumuşak bir kauçuk bileşimine sahiptir ve bu sayede düşük sıcaklıklarda sertleşmezler ve yol ile daha iyi temas ederler. Türkiye’de 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında ticari araçlar için kış lastiği kullanmak zorunlu ancak binek araçlarda da özellikle dört mevsim lastik kullanmayanların kış koşullarında bu lastikleri kullanmaları güvenli sürüş için iyi bir tercih olacaktır. Diğer yandan karlı ve buzlu yollarda ekstra güvenlik için aracınızda zincir bulundurmayı ve gerektiğinde kullanmayı unutmayın.

Antifriz

Soğuk hava, motor sıvılarının donmasına neden olabilir. Bu durumu önlemek için motor suyunun antifriz ile karıştırılması önemli. Antifriz, motorun donmasını engeller ve aynı zamanda motorun aşırı ısınmasını da önler.

Kapalı otopark

Karla veya buzla kaplı bir aracın kapıları açılmakta zorlanabilir ve motoru çalıştırmak da daha zor olabilir. Bu tür olumsuz durumların önüne geçmek için aracınızı mümkünse kapalı bir otoparkta tutmak en iyi çözüm. Kapalı otopark imkanınız yoksa aracınızın üzerinde buz birikmesini engellemek için arabanızı bir örtüyle kapatabilir veya koruyucu araç kılıfı kullanabilirsiniz.

Camlar

Kış aylarında aracınızın camlarının buzlanması, sürüş güvenliği açısından ciddi bir tehlike arz edebilir. Camların buzlanmasını önlemek için araç içi nem seviyesini dengelemek önemli. Özellikle iç mekandaki nemi azaltmak için bir nem alma cihazı kullanabilir, klimanızdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca araç camlarına buz çözme spreyi sürmek veya gece önceden camları silmek sabahları buz çözme işlemi için harcayacağınız zamanı azaltabilir.

Akü

Soğuk havalar, akülerin verimli çalışmasını engelleyebilir ve akü zayıfladığında aracınızı çalıştırmakta problem yaşayabilirsiniz. Bu nedenle akünüzün durumunu kontrol etmek ve gerekirse değiştirmek kış aylarında ihmal etmemeniz gereken bir durum. Ayrıca aracınızı uzun süre kullanmadığınızda akü şarj seviyesinin düşmemesi için aracınızı ara sıra olarak çalıştırmak faydalı olacaktır.

Silecekler

Karla ve yağmurla mücadele etmek için aracınızın silecekleri en büyük yardımcınız. Yıpranmışsa sileceklerin lastiklerini değiştirmek, yağmur ve karı etkili bir şekilde temizlemenizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca silecek suyunun donmaya karşı dayanıklı olduğundan da emin olun. Bunun için antifrizli cam suyu tercih edebilirsiniz.

Aydınlatmalar

Kışın günler daha kısadır dolayısıyla karanlıkta aracınızla daha fazla vakit geçiriyor olabilirsiniz. Bu durumda aydınlatma sistemleri daha fazla önem kazanır. Araçtaki tüm ışıkların (farlar, arka stop lambaları, sinyaller) düzgün çalıştığından emin olun. Kar, yağmur, sis gibi koşullarda iyi bir aydınlatma, diğer sürücülerle olan iletişimi güçlendirir ve trafik güvenliğini artırır.

Acil durum kiti

Yolculuğunuz sırasında kar yüzünde kapanmış bir yolda bir kaza veya arıza durumu yaşamanız halinde, araçta acil durum malzemelerinin bulunması hayati önem taşır. Kışın aracınızda bulundurmanız gereken temel malzemeler arasına battaniye, eldiven, yedek içecek ve yiyecek, el feneri, tuz, zincir ve çekme halatı eklemeyi unutmayın.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: