Aracınızın ömrünü kısaltmamak için bunlara dikkat!

11.08.2023 - 11.08.2025

Kimi zaman küçük alışkanlıklar önemli sonuçlar doğurabilir. Aracınızın ömrünü uzatmanın en öncelikli yollarından biri de sıralayacağımız küçük alışkanlıkları sürdürerek araca gereken önemi aksatmaksızın vermek, aracın rutin ihtiyaçlarını doğru zamanda karşılamak ve olağan dışı durumları vaktinde tespit ederek hızlıca önlem almaktır.

Agresif sürüşten kaçının
Kötü bir sürüş tekniği, aracın ömrünü kısaltan etkenlerin başında gelir. Direksiyon başındayken tehlikeli yahut özensiz davranışlarda bulunmak, aşırı hızlı araç kullanmak, sıklıkla ani şekilde fren yapmak ve benzeri hareketler trafikte yaratacağı tehlikelerin yanı sıra araç parçalarının da çabucak aşınmasına sebep olur. Bu nedenle sürücülerin hem trafik güvenliğine hem de araçlarına zarar vermemek için sakin ve dikkatli bir sürüş tarzını benimsemeleri gerekir.

Aracınızı temiz tutun
Düzenli olarak gerçekleştirilen temizlik işlemi, iç ve dış parçaların daha az yıpranmasını sağlayarak aracın ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Düzenli aralıklarla temizlenmediği takdirde aracın dış yüzeyindeki kir ve toz aşınmaya sebep olurken, özellikle kârlı havalarda yola dökülen tuz yahut elverişsiz yol koşullarında araçta biriken kum tanecikleri ciddi hasarlara sebep olabilir. Tüm bunların önüne geçmek için hem araç yüzeyinin hem de iç yüzeylerin temiz tutulması aracın genel bakımı açısından önem arz eder.

Düzenli bakımı aksatmayın
Periyodik araç bakımı araç performansını korumak, aracın daha az kirliliğe sebep olmasını sağlamak ve yakıt verimliliği elde etmek gibi pek çok yarar sağlar. Sağladığı bir başka faydaysa araç parçalarının düzenli takibi sayesinde aracın ömrünü uzatmaktır. Sıklığı aracın yaşına, modeline, kullanım amacı ve yoğunluğuna göre değişmekle birlikte düzenli araç bakımı ağır sonuçlara sebebiyet verebilecek arızaların önüne geçebilmek ve vaktinde müdahale şansını kaçırmamak için büyük önem taşır.

Aracınıza kulak vermeyi ihmal etmeyin
Daha önce aracınızdan gelen seslerin ne tür problemlere işaret ediyor olabileceğine değinmiştik. Aracınızın virajlarda, kasislerde yahut düz yolda çıkardığı tıkırtı, ıslık, vuruntu sesleri gelecekteki arızaların habercisi olabilir. Bu gibi uyarıları dikkate almamak araç performansını olumsuz yönde etkileyeceği gibi uzun vadede parçaların aşınmasına sebep olarak aracın ömrünün azalmasına da sebep olur. Bu nedenle sürücülerin yolculuk esnasında araçlarının verdiği tepkilere kulak kabartmaları ve ihtiyaç halinde bir an evvel yetkili servislere başvurmaları gerekir.

Ağır yükten kaçının
Araçta sürekli olarak ağır yük bulundurmak lastik, fren ve süspansiyon sisteminin zarar görmesine sebep olur. Lastiklerin aşınmasına, yolla doğru açıda temas kuramamasına, fren mesafesinin azalmasına sebep olan ve gerek araç parçalarını gerek sürüş güvenliğini tehlikeye atan ağır yükler, sıklıkla taşınmaları durumunda aracın ömrünü kısaltır. Bunun önüne geçmek için sürücülerin ihtiyaç duymadıkları ağırlıkları bagajda tutmayarak araç yükünü hafifletmeleri, aracın ömrünü kısaltmamak için dikkat edilmesi gereken önlemler arasında bulunur.

Lastik basıncını kontrol edin
Lastikler hiç kuşkusuz aracın en önemli parçaları arasındadır. Lastik bakımı sürüş güvenliği için büyük öneme sahip olmanın yanı sıra yakıt tüketimi ve araç motorunun sağlıklı bir şekilde çalışması için de vazgeçilmez bir unsurdur. Tüm bu nedenlerden ötürü sürücülerin lastiklerinin doğru basınç değerine sahip olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmeleri, araç ömrünü uzatacak hamlelerin başında gelir.

Aracınızı güneşten koruyun
Sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kalmak aracın dış yüzeyine ciddi şekilde zarar vereceği gibi aracın iç parçalarının da hasar görmesine sebep olur. İç yüzeylerdeki plastik parçalar aşırı sıcak dolayısıyla çatlayabilir ve aracın olağan seyrinden daha hızlı şekilde eski bir görünüm kazanmasına sebep olabilir. Araç ömrünü olumsuz şekilde etkileyen bu gibi durumların önüne geçmek için sürücülerin araçlarını gölge ve serin bir alanda konumlandırmaları yahut branda gibi önleyici seçeneklere başvurmaları gerekir.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: