Deprem anında ve sonrasında trafikteyseniz…

05.05.2025 - 05.05.2027

Deprem, doğanın en sarsıcı yüzlerinden biri. Hem bireysel güvenliği hem de trafik güvenliğini sağlayacağından böyle bir anı araç içinde yaşamak, ekstra dikkat gerektirir. Peki, böyle bir durumda nasıl davranmak gerekir? Sarsıntı geçtikten sonra hangi önlemlerin alınması şart? Gelin bu başlıkları birlikte inceleyelim.

Deprem anında araçtayken ne yapmalı?
Öncelikle panik yapmayın. Evet, zor ama en önemli adım bu. Depremi araçta hissettiğinizde ani bir hareket yapmadan önce derin bir nefes alın ve sakin kalmaya çalışın.
Aracınızı kontrollü şekilde yavaşlatın. Hemen frene basmak yerine, hızınızı düşürerek uygun bir yerde durun. Trafiği tehlikeye sokacak ani hareketlerden kesinlikle kaçının.
Aracınızı güvenli bir yere çekin. Tıpkı kapalı bir mekanda olduğu gibi, aracınızı mümkünse binalardan, köprülerden, tünellerden, elektrik direklerinden ve ağaçlardan yani yıkılıp veya devrilip zarar verme ihtimali olan şeylerden uzak bir yere çekin. Unutmayın açık alanlar en güvenli yerler!
Araç içinde kalın. Sarsıntı geçene kadar aracınızda bekleyin. Bu sırada camlardan uzak durup başınızı ellerinizle veya yumuşak bir cisimle koruyun.
Radyoyu açarak gelişmeleri takip edin. Yetkili kurumlardan gelen bilgileri takip etmek için radyoyu açık tutmak, özellikle mobil iletişimin kesildiği durumlarda çok işinize yarayabilir.

Deprem sonrasında araç kullanırken nelere dikkat etmeli?
Mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmayın. Her şeyden önce, acil bir durum olmadıkça yolları arama kurtarma ve yardım ekipleri için boş bırakmanın en doğrusu olduğunu sakın unutmayın.
Yol durumunu mutlaka kontrol edin. Deprem sonrası yolların, köprülerin veya altgeçitlerin hasar görmesi muhtemel. Dolayısıyla yola çıkmadan önce yetkililerin yaptığı uyarıları mutlaka dikkate alın.
Acil yardım araçlarına öncelik tanıyın. Yolda ambulans, itfaiye gibi araçları gördüğünüzde hemen onlara yol verin. Trafikte dur-kalk yaşanabilir, tıkanmalar olabilir ama bu araçların hızlı ilerlemesi her durumda hayati önem taşır.
Alternatif yolları ve yönlendirmeleri takip edin. Navigasyon uygulamaları bazen işe yarayabilir ama resmi kurumların anlık yönlendirmeleri çok daha güvenli. Dolayısıyla bu uyarılara ve tavsiyelere muhakkak riayet edin.
Araç deprem çantanızı şimdiden hazırlayın. Tıpkı evinizde olduğu gibi aracınızda da ilk yardım çantası, su ve temel ihtiyaçları içeren bir çanta bulundurmak çok iyi bir fikir.

Deprem çantasında neler olmalı?
Deprem çantası, deprem sonrasında ilk 72 saati olabildiğince güvenli bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacak temel ihtiyaçları içermeli. Bu çantadan hem evde hem de araçta birer tane olması önemli, çünkü deprem sırasında nerede olacağımızı bilmek zor. İşte bir deprem çantasında bulunması gereken temel malzemeler:
• İçme suyu
• Bozulmayan, pişirme gerektirmeyen konserve, bisküvi, kuru meyve, enerji barları gibi yiyecekler
• Temel ilk yardım seti
• Çok amaçlı çakı veya tornavida seti
• Ağrı kesici, ateş düşürücü, mide ilacı gibi temel ilaçlar ve kullandığınız özel, düzenli almanız gereken ilaçlar
• Maske, eldiven, dezenfektan
• Yedek iç çamaşırı ve çorap
• Küçük battaniye
• El veya baş feneri
• Yedek pil ve taşınabilir şarj cihazı
• Düdük
• Kimlik fotokopileri, sağlık bilgileri (kan grubu, alerjiler, kronik hastalıklar vs.)
• Acil iletişim numaraları listesi

İşe yarar durumda kalabilmesi için deprem çantasının içini yılda bir kez kontrol etmek önemli. Özellikle son kullanma tarihi yaklaşan gıda ve ilaçları yenileriyle değiştirmek gerekiyor. Evdeki deprem çantasını herkesin kolayca ulaşabileceği bir yerde, örneğin kapı girişine yakın bir noktada bulundurmak, acil durumda vakit kaybetmeden erişim sağlar. Ayrıca evdeki tüm bireylerin çantanın nerede olduğunu ve içinde neler bulunduğunu bilmesi, ihtiyaç anında işleri kolaylaştırır. Diğer yandan, ailede bebek, yaşlı veya özel gereksinimli bireyler varsa onların ihtiyaçlarına özel malzemeleri de çantaya eklemek oldukça mühim.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: