Direksiyon bakımı neden ve nasıl yapılmalı?

12.07.2024 - 12.07.2026

Sürücülerin en fazla kullandığı araç parçalarından biri olan direksiyon, haliyle çabucak yıpranabilir ve performansını kaybedebilir bir niteliğe sahiptir. Ancak bunun önüne düzenli gerçekleştirilen bakımlarla geçilmesi mümkündür. Bu bakımların neden ve nasıl yapılması gerektiğine dair detayları gelin birlikte inceleyelim.

Güvenlik ve konfor için…
Direksiyon sisteminin bakımı aksatılmamalı
Sürücülerin araçlarını istedikleri yöne doğru hareket ettirebilmelerini sağlama gibi temel bir işleve sahip olan direksiyon sistemindeki hidrolik, rot, kutu, pompa, mil gibi bileşenlerde zamanla çeşitli nedenlerden ötürü arızalar meydana gelir. Birbiriyle uyumlu şekilde çalışması gereken bu parçalar, işlevlerini yerine getiremediğinde ise sürüş konforu azalır ve güvenlik sorunları baş gösterir. Bu nedenle sürücülerin direksiyon sistemini belli periyotlarda teknik bir servise kontrol ettirmeleri ve gerekli bakımları yaptırmaları gerekir. Böylelikle direksiyon sistemindeki parçalarda aşınma ve gevşeme gibi sorunlardan kaynaklı oluşabilecek risklerin önüne erkenden geçilebilir.

Lastikler rutin olarak kontrol edilmeli
Direksiyon kullanımında zorlanma ya da fazla efor harcama gibi sorunlar, kimi zaman lastiklerin durumundan kaynaklanır. Lastik hava basıncı yerinde olmadığında ya da mevsim şartlarına uygun lastikler kullanılmadığında direksiyon üzerine binen yük artacağı için bu konudaki kontrollerin ve gerekli bakımların sürücüler tarafından rutin olarak yapılması gerekir.

Kötü sürüş alışkanlıklarından kaçınılmalı
Sürücülerin dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise sürüş alışkanlıklarıyla ilgilidir. Direksiyon sisteminin zarar görmemesi için direksiyona aşırı güç uygulama gibi davranışlardan, ani hareketlerden ve sert dönüşlerden olabildiğince kaçınmak gerekir. Böylelikle trafikte meydana gelebilecek direksiyon hareketinden kaynaklı olası risklerin de önüne geçilebilir.

Deformasyonların sürüşü etkilemesine izin verilmemeli
Direksiyonlarda meydana gelen bir başka sorun soyulma, yırtılma vb. deformasyonlardır. Sürekli kullanıldığı ve güneş ışığına maruz kaldığı için direksiyonlarda oluşan soyulmalar, tutuş sırasında verdiği kötü hissiyat dolayısıyla sürüş konforunu olumsuz anlamda etkiler. Bu sorunun önüne direksiyon simidini yenisiyle değiştirerek ya da kılıf kullanarak geçilebilir.

Temizlik için…
Hijyen konusuna özen gösterilmeli
Direksiyon bakımında öne çıkan bir diğer konu temizlikle ilgilidir. Elle sürekli temas edilen direksiyonlarda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri lekelerdir. Bazen önemsiz ve ufak gibi görünen lekeler, zamanla direksiyonun kaplamasına zarar vermeye başlar. Bu nedenle direksiyon başına geçmeden önce el hijyenine dikkat edilmesi direksiyonun formunun kalıcı olarak korunabilmesi için gereklidir.

Kullanılacak malzemelere dikkat edilmeli
Lekeleri temizleme işi kaçınılmaz olduğunda ise kullanılacak malzemelere dikkat edilmesi gerekir. Suni ya da hakiki deri, ahşap, plastik gibi seçenekleri bulunan direksiyon simitlerinin her biri için farklı bakım malzemeleri kullanılır. Bakım sırasında kullanılan direksiyonun kaplamasına uygun malzemeyi tercih etmek ve malzemeyi uygularken kullanılacak bezin temiz olmasına özen göstermek uzun vadede formunun korunması için önem taşır.

 

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: