Gece araç kullanırken dikkat!

22.11.2024 - 22.11.2026

Gece araç kullanmak, gündüz saatlerine kıyasla daha fazla risk barındıran bir durum. Görüş mesafesinin azalması, yorgunluk, gece görüşüyle ilgili zorluklar ve trafikteki diğer sürücülerle etkileşim gibi etmenler gece sürüşünü daha tehlikeli hale getirebilir. Bu nedenle, gece yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar var. Bu yazıda, gece araç kullanırken karşılaşılan riskler ve bu riskleri minimize etmek için alınması gereken önlemler hakkında bazı noktalara değiniyoruz.

Riskler

Gece sürüşünün en belirgin zorluğu, düşük ışık koşulları nedeniyle görüş mesafesinin azalmasıdır. Farlarınız açık olsa bile gece görüşü gündüz olduğu kadar etkili değildir. Özellikle virajlar, yol kenarındaki engeller veya yaya geçitleri gibi unsurlar daha zor fark edilebilir. Aynı zamanda, insan gözü karanlıkta ortama daha yavaş uyum sağlar. Bu yüzden far ışıkları gibi parlak ışıklar, gözünüze daha şiddetli geldiği için gözünüzü alarak gece sürüşünü güçleştirebilir. Bu da aniden gelişen tehlikeleri fark etmeyi zorlaştırabilir. Ayrıca geceleri nesneler arasındaki kontrastın azalmasıyla birlikte derinlik algısı da bozulur. Bu da mesafeyi doğru tahmin edilemeyebilir.

Öte yandan gece saatlerinde vücut doğal olarak uyumaya eğilimli olduğundan, sürücüler genellikle kendilerini daha yorgun hissederler. Bu yorgunluk da dikkat kaybına, reaksiyon süresinin uzamasına ve karar verme yeteneklerinin düşmesine yol açabilir.

Gece saatlerinde trafik gündüz trafiğine kıyasla genellikle daha sakin ve az olur ancak geceleri de hayvanlar boş yollarda tehlike arz edebilir. Üstelik geceleri, yolda hayvanlar veya başka engeller daha zor fark edilebilir. Özellikle kırsal alanlarda araçların karşısına çıkabilecek hayvanlar ciddi kazalara yol açabilir.

Ne yapmalı?

Farlar, gece sürüşünde en önemli yardımcınız. Ön farlarınızı temiz tutarak ve gerektiğinde uzun farları kullanarak görüş mesafenizi artırabilirsiniz. Ancak, yoğun ışık gözlerinizi alabileceği için karşıdan gelen araçlara veya önünüzdeki araçlara yaklaşırken farlarınızı kısmayı unutmayın. Öte yandan, ışık yansıması ve camdaki kirler görüşünüzü engelleyebileceğinden ön camınızı da temiz tutun.

Gece görüşünüz sınırlı olduğundan, hızınızı düşürmek ve hız kurallarına riayet etmek de çok önemli. Bilmediğiniz yollarda, virajlı bölgelerde veya düşük ışıkta hızınızı kontrol etmek, ani tepkiler verebilmeniz ve olası tehlikeleri daha erken fark edebilmeniz için hayati bir öneme sahip. Diğer yandan, karşıdan gelen araçların farlarının gözünüzü kamaştırması durumunda veya yolda gelişen ani bir durum karşısında çabuk manevralar yapmak zorunda kalabileceğiniz için öndeki araçla takip mesafesini uzatmak da akılda tutulması gerekenlerden.

Gece saatlerinde vücudun doğal olarak uyumaya eğilimli olduğundan söz ettik. Eğer yorgun ve uykulu hissediyorsanız, araç kullanmaktan muhakkak kaçının. Unutmayın, alacağınız kısa bir uyku, yaşamınızda çok önemli bir role sahip olabilir. Özellikle uzun yolculuklarda, her iki saatte bir kısa molalar vermek yorgunluğunuzu azaltır, hem kendinizin hem de aracınızın dinlenmesine olanak tanır. Ayrıca, uzun yolculuklarda yanınızda mümkünse bir yol arkadaşı olmalı, böylelikle sohbet ederek yorgunluğun etkilerini minimuma indirebilirsiniz. Üstelik, yorulduğunuzda aracı devralacak birisi de olmuş olur.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: