Güvenli trafik için…

05.01.2024 - 05.01.2026

Trafiği kurallar olmaksızın düşünmek elbette mümkün değil. Güvenli bir trafiğin başlıca koşulu olan trafik kurallarına uyarak sorumlu bir sürüş tarzını benimsemek herkesin can güvenliğini sağlamak için vazgeçilmez önemde. Direksiyon başındayken dikkat dağıtıcı unsurlarla ilgilenmemek, emniyet kemerini her daim takmak, diğer sürücü ve yayaların güvenliğini tehlikeye atacak davranışlardan kaçınmak etik yükümlülükler olmanın yanı sıra, yasal birer zorunluluk.

Trafik kuralları herkesin güvenli bir şekilde bulunduğu bir trafik için gerekli olmanın yanı sıra, trafik yoğunluğunun azalması ve trafik akışının sağlanması için de oldukça önemli. Kurallara uyulan bir trafik daha az kaza, daha az stres ve daha düşük yoğunlukla eş anlamlı.

2024 trafik cezaları

Kurallara uymayarak trafiğin düzenini bozan sürücüleri bekleyen kaçınılmaz son ise trafik cezaları oluyor. Trafikte en sık ihlal edilen kuralların ceza bedelinin 2024 itibarıyla şu şekilde olacağı açıklandı:

Emniyet kemeri takmamak: 690 TL

Kırmızı ışığı ihlal etmek: 1.506 TL

Hız sınırını %10 ila %30 oranına kadar aşmak: 1.506 TL

Hız sınırını %30 ila %50 oranına kadar aşmak: 3.135 TL

Hız sınırını %50’den fazla aşmak: 6.439 TL

Kırmızı ışıkta geçmek: 1.506 TL

Direksiyon başında cep telefonu kullanmak: 1.506 TL

Muayene yaptırmaksızın trafiğe çıkmak: 1.506 TL

Yayaların geçiş hakkını engellemek: 690 TL

Alkollü araç kullanmak (İlk seferde): 6.439 TL

Alkollü araç kullanmak (İkinci seferde): 8.075 TL

Alkollü araç kullanmak (Üçüncü seferde): 12.977 TL

Sürücü belgesi olmaksızın motorlu araç kullanmak: 12.977 TL

Trafik cezaları nasıl ödenir?

Peki, sürücülerin herhangi bir kuralı ihlal edip etmediklerini öğrenmek ve ceza bedelini ödemek için hangi adımları takip etmeleri gerekiyor? Sürücülerin trafik cezalarını sorgulamak üzere izleyebilecekleri birden fazla yöntem mevcut.

Bunlardan ilki, doğrudan emniyet müdürlüğüne giderek herhangi bir ceza kaydı olup olmadığını öğrenmek. Fakat dijitalleşmenin günümüzde ulaştığı nokta göz önünde bulundurulduğunda bu seçeneğin pek de elverişli olmadığını rahatlıkla ifade edebiliriz.

İkinci ve çok daha kolay bir şekilde erişilebilir olan seçenek ise e-Devlet’teki Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme sayfasını kullanmak. Buna ek olarak, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfası aracılığıyla da sorgulama işlemi yapılabiliyor. Sürücüler, trafik cezalarına ilaveten otoyol ve köprülerde geçiş ihlali yapıp yapmadıklarını öğrenmek için Karayolları Genel Müdürlüğünün internet adresine başvurabilirler.

Trafik cezası bedeli nereden ödenir?

Sürücüler, sorgulama işleminin ardından bir cezayla karşılaştıklarını tespit etmeleri durumunda söz konusu bedeli ödemek üzere şu adımları takip edebilirler:

İlk seçenek yukarıda da ifade ettiğimiz üzere e-Devlet’teki Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme sayfasını kullanarak ödeme işlemini gerçekleştirmek. Bir diğer yöntem, sürücülerin plaka ve kimlik numarası gibi bilgilerini kullanarak PTT aracılığıyla fiziksel ya da online olarak ödeme işlemini tamamlamalarıdır. Üçüncü seçenek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Dijital Ödeme Noktası sayfasını ziyaret ederek MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme işlemini tercih edip ödeme yapmaktır. Bunlara ilaveten sürücüler internet bankacılığı uygulamaları aracılığıyla da ceza ödeme işlemini gerçekleştirebilir.

Erken ödeme indirimi nedir?

Sürücüler, trafik cezasını 15 gün içerisinde ödemeleri durumunda yüzde 25 oranındaki erken ödeme indiriminden yararlanabilirler. Bu indirim fırsatını kaçırmamak için sürücülerin trafikte herhangi bir kural ihlali gerçekleştirip gerçekleştirmediklerini düzenli olarak takip etmeleri önerilir. Sürücülerin trafik cezasına itiraz etmek istemeleri durumunda ise ceza tebliğ edildikten sonraki 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak dilekçe vermeleri gerekiyor.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: