UYGULAMAYI AÇ
Trafik güvenliğini artırmak üzere geliştirilen sistemler yayaları, sürücüleri, bisikletlileri ve trafikteki tüm canlıları tehlikelerden korumayı amaçlıyor. Alıcılar ve yapay zeka algoritmaları başta olmak üzere pek çok teknolojik unsura başvurarak geliştirilen güvenlik sistemleri kazaları önleyecek görsel ve işitsel uyarılarda bulunuyor.
Kör Nokta Uyarı Sistemi
Çok şeritli yol ve otobanlarda sürücülerin yanlarında ya da arkalarında bulunan taşıtları görememelerine sebep olan kör noktaları tespit etmeye yarayan bu sistem, kullandığı alıcılarla yaşanabilecek tehlikeli durumları en aza indirmeyi sağlıyor. Kimi sistemler motosiklet, bisiklet, gibi araçları tespit edemediği için sürücülerin araçlarındaki Kör Nokta Uyarı Sistemi'nin ne tür taşıtları saptayıp ne tür taşıtları saptayamadığını öğrenmeleri güvenli bir trafik için oldukça önemlidir.
Fren Destek Sistemi
Acil Durum Fren Desteği olarak da adlandırılabilen Fren Destek Sistemi, acil durumlarda sürücülerin fren yapmakta tereddüt etmeleri üzerine geliştirilen bir güvenlik uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde sürücünün direksiyon başında sergilediği davranışlara dair veriler toplanır ve bunlardan hareketle olağan dışı bir durum tespit edilir edilmez aracın hızlı bir şekilde durması sağlanıyor. Örneğin bir otomobil markası, söz konusu sistemin durma mesafesini yüzde 45’e varan oranda azalttığını öne sürüyor. Böylelikle normal şartlarda sürücünün tereddütlü bir davranışından kaynaklanabilecek kazaların önüne geçmek mümkün hale geliyor. Kazanın engellenemediği durumlarda dahi Fren Destek Sistemi sayesinde çarpışmanın hızı azaltılıyor.
Şerit Takip Sistemi
Sürücülerin kullandıkları şeritten hatalı bir biçimde sapmalarının kazaların başlıca nedenlerinden biri olduğunu biliyoruz. Bu durumun önüne geçmek üzere geliştirilen Şerit Takip Sistemi, herhangi bir sapma tespit ettiği takdirde sürücüleri ikaz ederek aracın tekrar doğru konumda bulunmasını sağlıyor. Sürücülerin aracın ön bölümündeki kameralar yardımıyla uyarıda bulunan Şerit Takip Sistemi'ni kullanırken yoldaki şerit işaretlerinin göründüğünden emin olmaları gerekiyor.
Sürücü Yorgunluk Tespit Sistemi
İstatistikler, yorgun sürücülerin neden olduğu kazaların her yıl 100 binden fazla kaza ve 1.500’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlandığını ortaya koyuyor. Uykusuzluk, yeni kullanılmaya başlanan ilaçların neden olabileceği bitkinlik, gece araç kullanma gibi sebepleri olabilecek yorgunluk sürücülerin odaklanmalarını engellerken muhakeme yeteneklerini zayıflatıyor, ani bir durum karşısında harekete geçme sürelerinin artmasını beraberinde getiriyor, önlerindeki nesnelerin uzaklık ve hızını tespit edebilmelerini güçleştiriyor. Tüm bunların trafikte oldukça hayati sonuçlar doğuracağını tahmin etmek güç değil. Bu gibi durumların önüne geçmek için kullanılan Sürücü Yorgunluk Tespit Sistemi, sürücülerin direksiyon başındaki davranışlarını gözlemleyerek yolculuğun uzunluğuna, sürücünün o gün direksiyon başında bulunduğu süreye, ani hareketlerin sıklığına vb. etkenlere bağlı olarak sürücüleri uyku ataklarına karşı uyarıyor.
Adaptif Hız Sabitleyici
Araçların belirli hız sınırları içerisinde hareket etmelerini ve önlerindeki araçla takip mesafelerini korumalarını sağlayan Adaptif Hız Sabitleyici, özellikle uzun yolculuklarda sürüş konforunu artırmayı sağlıyor ve daha güvenli bir yolculuğa kapı aralıyor. Bununla birlikte, sürücülerin özellikle de yağmur, fırtına, sis gibi hava olaylarının yaşandığı günlerde söz konusu sistemi kullanmamaları tavsiye ediliyor.
Park Sensörü
Sürücülerin araçlarını güvenli bir şekilde park etmelerine destek olan alıcılar, aracın ön ya da arka tarafında herhangi bir engel algılamaları durumunda ikazda bulunuyor. Görsel ya da işitsel bir şekilde uyarıda bulunabilen alıcılarla daha güvenli bir trafik mümkün hale geliyor.
Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: