Hem sürücü hem de yaya mısınız?

30.10.2023 - 30.11.2025

Trafik belirli kural ve işaretleri temel alan kendine özgü bir dil aracılığıyla işleyişini sürdürür. Bu dil kaçınılmaz olarak yayalara ve sürücülere ayrı görev ve sorumluluklar yükler. Dolayısıyla, güvenli bir trafik için direksiyon başındayken farklı kurallara, yaya olduğumuz durumlarda farklı kurallara uymamız gerekir.

ABD’de 2022 yılına dair yayımlanan bir istatistiğin geçtiğimiz yıl ülkedeki trafik kazalarında yaşamını kaybeden yayaların 1980’lerden bu yana en yüksek orana tırmandığını gözler önüne serdiği düşünüldüğünde hem sürücü hem de yaya olarak güvenli trafik için dikkat edilmesi gerekenleri anımsamak oldukça önemli.

Sürücüyken…

Direksiyonun başında bulunmak büyük bir sorumluluğu beraberinde getiriyor. Trafikte kaza riskini en aza indirmek ve böylelikle hiçbir canlının yaşamını tehlikeye atmamak için sürücülerin dikkat etmesi gereken birçok husus söz konusu.

Hava şartları yol durumunu önemli ölçüde etkileyen unsurlar arasında bulunuyor. Kar, fırtına, şiddetli yağmur, sis gibi zorlu hava şartları gerek direksiyon hakimiyetini gerek görüş mesafesini olumsuz yönde etkilediği için sürücülerin zorlu koşullara hazırlıklı olarak bu tür elverişsiz hava şartlarında daha kontrollü, dikkatli ve yavaş bir sürüşü tercih etmeleri önem taşıyor.

İkinci olarak, sürücüler için dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmak oldukça önemli. Bu nedenle sürüş esnasında dijital cihazlar başta olmak üzere sürücünün dikkatini yol durumundan uzaklaştıracak tüm etkenlerin farkında olarak hareket etmek gerekiyor.

Sürücülerin direksiyon başına geçmeden reflekslerini yavaşlatacak ve herhangi bir şekilde algılama yetilerine zarar verecek maddeleri kullanmaktan imtina etmeleri güvenli bir trafiğin başlıca şartları arasında bulunuyor.

Yukarıdaki maddeye ilaveten, uykusuzluk, yorgunluk, hastalık gibi, sürücünün trafikte ihtiyaç duyacağı yetileri sekteye uğratacak tüm durumlarda direksiyon başında bulunmaktan kaçınılması öneriliyor.

Sürücülerin trafikte bulundukları süre zarfında diğer sürücülerin davranışlarını gözetecek şekilde güvenli ve savunmacı bir sürüşü tercih etmeleri, agresif sürüş tekniklerinden kaçınmaları gerekiyor.

Bunlarla birlikte, güvenli trafiğin başlıca koşulları arasında bulunan hız sınırlarına uymak, öndeki araçla takip mesafesini korumak, her durumda emniyet kemeri kullanmak gibi temel kurallara daima uymak tüm sürücülerin başlıca sorumlulukları arasında bulunuyor.

Son olarak sürücülerin özellikle de kent merkezleri, okullar, hastaneler gibi yaya yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda trafik güvenliğine özen göstermeleri, yayaların geçiş önceliğini ihlal etmemeleri, okul servislerinden inen öğrencileri göz önünde bulundurarak araçlarını güvenli ve yavaş bir şekilde kullanmaları kazaları en aza indirecek tedbirler arasında sıralanıyor. 

Yayayken…

Öncelikle, her durumda trafikteki işaret ve uyarıları dikkate almak trafikte bulunmanın başlıca kuralı.

Özellikle geceleri ışıklandırmanın sağlandığı alanları tercih etmek ve açık renkli kıyafetler giymeye özen göstermek dikkat edilecek hususlar arasında.

Üçüncü olarak, çevremizde olup bitenleri algılamamızın önüne geçecek düzeyde yüksek sesle müzik dinlemekten kaçınmak kaza ihtimalini en aza indirmek için elzemdir.

Aynı sebeple, yaya olarak trafikte bulunduğumuz süre zarfında dikkatimizi yola değil akıllı telefon gibi dikkat dağıtıcı dijital cihazlara vermek güvenliğimizin riske girmesine sebep olur.

Yürürken her zaman kaldırımı tercih etmek yayaların mutlak öncelikleri arasında bulunmalıdır. Kaldırımın mevcut olmadığı koşullardaysa trafikle aynı yönde değil ters yönde yürümek araçların hareketini takip etmeyi sağlayarak yaya güvenliğini artırır.

Son olarak, yayaların sürücülerin kendilerini fark etmeme ihtimalini hesaba katarak her daim kendilerini koruyacak şekilde yürümeleri önerilir.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: