Trafiğe yeni çıkanlara öneriler

12.01.2024 - 12.01.2026

Ehliyetini yakın zamanda alan ya da uzun zamandır ehliyet sahibi olup trafikte bulunmayan pek çok sürücüden biri misiniz? O halde, aşağıdaki önerilerin trafiğe yeni çıktığınız bu dönemde oldukça işinize yarayacağından hiç kuşkumuz yok.

Hava durumunu takip etmeyi ihmal etmeyin

Sürücülerin yola çıkmadan önce hava durumundan haberdar olmaları daha güvenli bir sürüş için elzemdir. Kar, yağmur, tipi, sis gibi zorlu hava şartları yolculuk öncesinde belirli önlemler almanızı gerektirebilir ya da trafiğe çıkmanın elverişli olmadığı koşullarda yolculuklarınızı ertelemeniz gerekebilir. Hava durumunu takip etmeyen bir sürücünün bu gibi durumlarda zor anlar yaşayacağını tahmin etmek güç değil.

Tahmin edilebilir davranışlarda bulunun

Güvenli trafiğin başlıca koşullarından biri yoldaki tüm aktörlerin öngörülebilir davranışlarda bulunarak kaza riskini en aza indirmeleridir. Bunu sağlamak için trafikte beklenmedik ve ani hareketlerde bulunmak yerine diğer sürücülerin tahmin edebileceği ve kazalara davetiye çıkarmayan tutumlar sergilemek gerekir.

Aracınızı tanıyın

Trafiğe yeni çıkan sürücülerin en önemli önceliklerinden biri de kullandıkları aracı tanımak olmalıdır. Araçtaki işaretlerin, ikaz lambalarının, tüm diğer göstergelerin ne anlama geldiğini bilmek; bununla birlikte, araçtan gelen beklenmedik seslere karşı duyarlı olmak, aracı kontrol etmek ve trafikte güvenli bir biçimde bulunmak için büyük önem taşır.

Aynaları kontrol etmeyi unutmayın

Trafikteki başlıca dostlarınızdan biri de aracınızın aynaları olacaktır. Olabilecek en geniş görüş alanını elde etmek için yola çıkmadan evvel aynaları doğru açıda ayarlamalı, herhangi bir kör nokta bulunmadığından emin olmalısınız. Ortadaki dikiz aynası ayarlanırken ise arkadaki camdan trafiğin mümkün olan en rahat şekilde görülebilmesine dikkat etmek gerekir.

Dikkatinizi trafiğe verin

Her an onlarca uyarana maruz kaldığımız günümüzde, dikkatimizi tek bir noktada toplayabilmek giderek zorlaşıyor. Bununla birlikte, özellikle direksiyon başında en çok ihtiyaç duyduğumuz yeteneklerden biri dikkatimizin dağılmasını engellemek. Bunu sağlamak için trafikteyken telefonunuza gelen bildirimlerle ilgilenmeyi veya uzun görüşmeler yapmayı ertelemeniz gerekir. Araştırmaların trafikte telefonla konuşan sürücülerin kaza yapma riskinin dört kat daha fazla olduğunu ortaya koyduğu göz önünde bulundurulduğunda dikkatinizi yoldan ayırmamanın ne denli büyük önem bir kez daha taşıdığı anlaşılıyor.

Alternatif yakıtları araştırın

Günümüzde sürdürülebilir ulaşım trendlerine gözünü kapatmak demek, çağın dışına düşmekle eş değer. Avrupa başta olmak üzere pek çok bölgede hızla karbonsuzlaşma adımlarının atıldığı ve alternatif yakıtların giderek daha fazla önem kazandığı bu dönemde siz de aracınıza uygun alternatif yakıt seçeneklerini araştırabilir, aracınızda LPG dönüşümü gerçekleştirerek geleneksel yakıtlara kıyasla çok daha düşük miktarda kirletici salımına yol açabilirsiniz.

Takip mesafesini koruyun

Güvenli trafiğin olmazsa olmazlarından biri de takip mesafesidir. Önünüzdeki araçla aranızda bulunan mesafe olarak tanımlanan bu aralığın aracın hızının yarısına tekabül etmesi öngörülür. Buna göre, saatte 80 kilometre hızla giden bir aracın önündeki araçla arasında 40 metre bulunması gerekir. Söz konusu mesafenin yağışlı havalarda artırılması önerilir. 

Sakin bir sürüşü tercih edin

Trafikte zaman zaman stresli, ani hareketlerde bulunan ya da öfkeli sürücülerle karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sakinliğinizi koruduğunuzdan emin olarak söz konusu sürücüden uzaklaşabilir, şerit değiştirebilir ya da yavaşlamayı tercih edebilirsiniz.

Duyularınızı kullanın

Direksiyon başında olmak daima bir dikkat kesilme durumunu gerektirir. Her an gözünüzün trafikte olduğundan, çevrenizdeki araçları, nesneleri, canlı varlıkları takip ettiğinizden, aracınıza hakim olduğunuzdan emin olmanız büyük önem taşır. Bunlara ek olarak, aracınızın çıkardığı beklenmedik ses ya da kokuları da takip ederek olası kaza ve arızaların önüne geçerek erkenden tedbir alabilirsiniz.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: