UYGULAMAYI AÇ
Kaza, “geliyorum” demez. Her ne kadar trafikte yer almanın son derece dikkat ve ciddiyet gerektiren bir iş olduğunu bilsek de ya da güvenli bir sürüş için elimizden gelenin fazlasını yapsak da kimi zaman kazalar kaçınılmaz olabiliyor. Trafik kazası meydana gelince yapılması gerekenler arasında ilk sırada sakin kalmak geliyor. Ardından mümkünse trafik akışının engellenmemesi için kazaya karışan araçlar güvenli bir alana çekilmeli. Bunlar, her ne kadar “trafik kazası” denildi mi akla yapılması gereken ilk davranışlar olarak gelse de kazanın yarattığı hasar sonucuna göre bu adımların çeşitlenebileceğini ya da değişiklik gösterebileceğini hatıralım.
MADDİ HASARLA SONUÇLANAN KAZALARDA
1. Adım: Kaza yerinden uzaklaşılmamalı
Bir trafik kazasında sürücü ya da yolcular değil, araçlar zarar gördüyse bu kazanın maddi hasarla sonuçlandığı anlamına gelir. Maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında ilk olarak yapılması gereken, kazaya karışan tarafların olay yerinden ayrılmamasıdır. Bu daha sonraki adımların sorunsuz bir şekilde uygulanabilmesi için son derece önemlidir.
2. Adım: Kaza alanının güvenliği sağlanmalı
Maddi hasarlarla sonuçlanan trafik kazalarında trafik akışının engellenmemesi, daha büyük kazalara sebep olmamak açısından önem taşır. Bunun için kazaya karışan taraflar tarafından trafikteki diğer sürücülerin reflektör veya el hareketleri aracılığıyla kazadan haberdar olmaları sağlanmalıdır.
3. Adım: Kaza tespit tutanağı hazırlanmalı
Bu tür kazalarda atılması gereken bir diğer adım ise kaza hakkındaki detayları ve kazaya karışan tarafların kişisel bilgileri ile sürücü bilgilerini içeren bir kaza tespit tutanağı hazırlamaktır. Bunun için tarafların birbirleriyle anlaşarak karşılıklı bir şekilde gerekli bilgileri alışveriş etmeleri de sigortayla ilgili işlemlerin sağlıklı ve kolay bir şekilde atlatılması için önem taşır. Anlaşmazlık durumlarında ise polis çağrılmalıdır.
4. Adım: Kazaya dair görüntü alınmalı
Kazayı tüm detaylarıyla belgelendirebilmek için atılması gereken adımlardan biri de kaza alanının, kazaya karışan araçların, hasara uğrayan noktaların fotoğrafını çekmektir. Bununla birlikte hangi sürücünün daha çok kusurlu olduğu ve hasarın neyden kaynaklandığı gibi durumları tespit etmek ve buna bağlı olarak, olası hukuki süreçler veyahut da sigorta işlemleri kolaylaşacaktır.
5. Adım: Kaza sonrası süreç eksiksiz tamamlanmalı
Maddi hasarlı trafik kazalarında yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra yapılacaklar arasında ise kaza tespit tutanağıyla birlikte kazayı belgeleyen yazılı ya da görsel tüm evrakların sigorta şirketine verilmesi ve sürecin itinayla takip edilmesi, gelir.
YARALANMAYLA SONUÇLANAN KAZALARDA
1. Adım: Vücut kontrol edilmeli
Şiddetli bir trafik kazasında bilinci açık sürücülerin ilk olarak yapması gerekenler arasında, kendi vücutlarında kanama, yaralanma, ağrı gibi durumların olup olmadığını kontrol etmek gelir. Ardından mümkünse kazadan etkilenen diğer kişilerin de genel durumu tespit edilmeli ve yaralanma gibi durumların belirlenmesi halinde 112 ve 155 gibi acil çağrı hatları aranarak ya da çevrede bulunanlara aratılarak yardım istenilmelidir.
2. Adım: Yardım isterken detaylı bilgi verilmeli
Acil çağrı hatları arandıktan sonra telefonun öbür ucunda bulunan görevlilerle iletişim kurarken heyecan birkaç dakikalığına da olsa bastırılmalı, değilse bilgileri daha uygun birinin vermesi sağlanmalıdır. Bu, kazayla ilgili gerekli bilgilendirmeleri ve verilen direktifleri eksiksiz bir şekilde yapmak için gereklidir. Bu esnada özellikle kazanın meydana geldiği konumun bilgisinin eksiksiz bir şekilde verildiğinden emin olunmalıdır.
3. Adım: İlk yardım yapılmalı
Yaralanma durumlarında sağlık ekipleri gelinceye dek geçen sürede bilgilisi tarafından, doğru şekilde yapılan ilk yardım müdahaleleri, hayat kurtarıcıdır. Burada önemli olan, bu konuda eğitim almış, eğitime dair bilgileri taze olan, kendinden ve yapacağı müdahaleden emin kişilerin ilk yardımda bulunmasıdır.
4. Adım: Kaza, resmi kayıtlara geçirilmeli
Maddi hasara yol açan trafik kazalarında olduğu gibi yaralanmayla sonuçlanan kazalarda da kazanın resmi kayıtlara geçirilmesi önemlidir. Bu konuda da önem taşıyan kazaya ve kaza taraflarına dair önemli detay bilgileri içeren tutanağın doldurulması işlemleri ise kolluk kuvvetleri tarafından yapılır. Kolluk kuvvetleriyle iletişim kurarken de olayın eksiksiz bir şekilde anlatıldığından emin olunmalıdır.
5. Adım: Sigorta şirketine bilgilendirme yapılmalı
Bu tür kazalarda da sigorta şirketinin olay yerinde çekilmiş resimlerle ve tutulan tutanakla birlikte bilgilendirilmesi ve sonraki sürecin takip edilmesi önemlidir.
Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: