Ülkelere özgü, ilginç trafik kuralları

13.01.2025 - 13.01.2027

Dünyanın neresine gidersek gidelim yollarda trafiğe çeki düzen vermek amacıyla trafik ışıkları ya da tabelalar yer alır. Trafik kurallarının belirlenmesindeki en önemli faktör, uygulanacağı ülkenin coğrafi, kültürel ve diğer koşullarının göz önünde bulundurulmasıdır. Bu koşullar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebileceğinden “farklı ülkeler” farklı trafik kuralları anlamına geliyor. Gelin bu kuralların şekillenmesinde payı olan benzersiz koşullara birlikte göz atalım.

Japonya’da

Nazik, kibar ve uyumlu insanların yaşadığı bir ülke olarak bilinen Japonya’da trafik kurallarında empati ön plandadır. Bunun en güzel örneklerinden biri ise yağışlı havalarda otomobil kullanan sürücülerin yayalara su sıçratma gibi davranışların trafik kuralı ihlali olmasıdır.

Filipinler’de

Asya kıtasının en kalabalık ülkelerinden biri olarak bilinen Filipinler’de trafikteki yoğunluğu azaltmak adına özel araç kullananları ilgilendiren ilginç bir kural bulunuyor. Buna göre, araç plakasının son hanesi 1 ya da 2 olan sürücüler pazartesi, 3 ya da 4 olanlar salı, 5 ya da 6 olanlar ise çarşamba günleri trafiğe çıkamıyor. Ancak hastalık gibi olağanüstü durumlarda tolerans gösterilebiliyor.

Güney Afrika’da

Sahip olduğu hayvan çeşitliliğiyle de tanınan Güney Afrika’da trafik kurallarının belirlenmesindeki en önemli etkenlerden biri, doğal yaşam koşullarıdır. Bu nedenle Güney Afrika’da trafik kuralları denildi mi en önemlilerin başında hayvanlar ve hayvan sürüleriyle dolaşan çobanlara geçiş üstünlüğü tanımak gelir.

ABD’de

Amerika Birleşik Devletlerinde trafik kuralları eyaletten eyalete farklılık gösterir. Örneğin Mississippi’de korna çalmak, Colarado’da pazar günleri siyah araç kullanmak, Massachusetts’da araçta gorille seyahat etmek, Arizona’da kalabalık yollarda aracı geri viteste sürmek, Delaware’da araç içinde kıyafet değiştirmek, Georgia’da oyun parklarında araç kullanmak ya da bu alanlarda korna çalmak yasaktır.

İspanya’da

İspanya’daki trafik kurallarından biri, doğrudan gözlük ya da lens kullanan sürücüleri ilgilendiriyor. Bu sürücüler, araçlarında gözlük ya da lenslerinin bir yedeğini bulundurmadıklarında trafik polislerinin kendilerini durdurmaları durumunda cezai bir yaptırımla karşılaşıyorlar.

Fransa’da

Fransa’da trafiğe çıkan sürücüler için belli bir oranda yasal alkol sınırı olsa da kontroller esnasında ölçüm yapılabilmesi için her araçta alkolmetre taşınması zorunlu. Genellikle trafik polisi tarafından tahsis edilen alkolmetrenin Fransa’da her sürücü tarafından taşınması oldukça özgün trafik kuralları arasında sayılabilir.

Almanya’da

Almanya denilince ise akla öncelikle kuralcılık ve disiplin gelir. Bu yönleriyle bilinen ülkede trafik kuralları da hayli katıdır. Bu kurallar arasında en ilginci ise otobanlarda araçta oluşan arıza ya da başka bir nedenden kaynaklı durmanın kabul edilebilir bir davranış olmamasıdır. Böyle bir durumda yakıtın bitmesi dahi kabul edilemezdir.

Yunanistan’da

Yunanistan’da kamu taşıtlarının yanı sıra, özel araç kullanıcılarının dahi araçlarında sigara içmesi yasaktır. Bu kapsamda seyir halindeyken sigara kullanan sürücülere belli bir miktarda para cezası kesiliyor.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: