Yapay zeka trafik güvenliğini nasıl artırdı?

29.09.2023 - 29.09.2025

İnsan zekasına ihtiyaç duyulan etkinlikleri gerçekleştirmek üzere geliştirilen bilgisayar sistemlerinin genel adı olan yapay zeka, pek çok sektörde verimlilik ve üretimi artırarak çarpıcı gelişmelere imza atıyor. Sağlık, lojistik, bankacılık, eğlence, eğitim, otomotiv gibi birçok sektörde yaygın biçimde kullanılan yapay zeka, trafik güvenliğini sağlamak için de kullanılıyor. Başta yayalar, bisiklet ve motosiklet sürücüleri gibi kırılgan gruplar olmak üzere her yıl 1,3 milyon insanın ölümüne sebep olan trafik kazalarının önüne geçmek hem kurumlar hem sürücüler için hayati öneme sahip bir konuyken yapay zekanın kaza riskini minimize etmeyi sağlayan niteliklerini göz ardı etmek mümkün değil. Peki, yapay zekâ uygulamalarıyla daha güvenli bir trafik nasıl mümkün?

Düşük trafik yoğunluğu, azalan kaza riski

Trafik güvenliğini sağlamak üzere kullanılan yapay zeka uygulamalarından biri, akıllı trafik yönetimi sistemleridir. Trafiğin etkili, güvenli ve koordineli hareketini sağlamak üzere geliştirilen bu sistemler, birbirine bağlı yol ve güzergahlardan elde edilen gerçek zamanlı verilerin trafik akışını düzenlemek üzere kullanımına dayanır. Akıllı alıcıların elde ettiği verilerin öngörücü analizini gerçekleştirme yeteneğine sahip bu güvenlik sistemleri, çözümlenen bilginin kullanıcılara ulaştırılmasını sağlar.  

Bu bilgiler sürücülerin belirli bir yolun kullanım sıklığı, belirli bir zaman diliminde o yolun hangi araçlar tarafından kullanıldığı gibi bilgilere erişebilmelerine imkan verir. Böylelikle yol durumuna dair veri bazlı öngörülerde bulunmak mümkün olur. Bu durumun beraberinde getirdiği rota optimizasyonu, şehirdeki trafik yoğunluğunun azalmasını sağlar. Bu durumun doğal sonucu olarak trafikteki kaza riski azalır. İkinci olarak, acil durum taşıtları gerekli hallerde çok daha hızlı müdahalede bulunabilirken büyük ölçekli felaketlerde de trafiğin bir engel teşkil etmesinin önüne geçilebilir.

Akıllı fren sistemiyle daha düşük çarpma oranı

Trafik güvenliğini sağlamak üzere geliştirilen yapay zeka uygulamalarının başlıca örneklerinden biri de akıllı acil durum fren sistemleridir. İlk olarak 2009 yılında Volvo tarafından kullanılan uygulama, radar sistemleri aracılığıyla bir aracın önündeki araçla arasındaki mesafenin kapanma hızını kontrol ederek gereken durumlarda bir sürücüden çok daha hızlı bir şekilde fren sistemini uygulamaya koyabiliyor. Hem aracı hem de aracın çevresindeki unsurları kontrol etme kapasitesine sahip bu sistemin, arkadan çarpma oranını yüzde 40’a varan oranda azalttığı ifade ediliyor.

Etkili muayeneyle artan araç güvenliği

Yapay zeka uygulamaları bir aracın muayene sürecinde yaşanabilecek insan kaynaklı hataları ortadan kaldırmayı sağlayarak araç güvenliğini bugüne dek olmadığı kadar artırabilir. Yapay zekanın devreye konduğu bakım uygulamaları hem çok daha kısa sürede hem de çok daha kesin sonuçlara ulaşmayı sağlayarak trafikte yaşanabilecek beklenmedik arızaların önüne geçerek kaza riskini en aza indirir.

Yorgunluk tespit sistemiyle sürücü dikkatine odak

Söz konusu uygulamaların trafik güvenliğini olumlu yönde etkilediği bir diğer konuysa sürücü dikkatidir. Yorgunluk, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı gibi etkenler sürücülerin direksiyon hakimiyetini yitirmelerine sebep olarak kazalara kapı aralayabilir. Bunun önüne geçmek için geliştirilen yapay zeka destekli uygulamalardan biriyse sürücülerin yorgunluk düzeyini tespit edebilen güvenlik sistemleridir. Bu sistemler hem aracın yoldaki hareketini hem de sürücünün direksiyon hakimiyetini değerlendirerek uyarı verir. Bu gibi uygulamaların etkin kullanımı, trafik kazalarının yüzde 20’sine sebep olduğu ifade edilen yorgunluğun olumsuz etkilerinin önüne geçmek için teşvik edici bir niteliğe sahiptir.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: