UYGULAMAYI AÇ
Yaz mevsimi yılın ağırlığını atmanın, güneşli günlerin ve tatil planlarının habercisi. Aile ziyaretleri, sahil kaçamakları ya da doğayla baş başa kalabileceğiniz rotalar… Her yolculuk keyifli bir deneyim tabii aracınız da bu serüvene hazırsa! Uzun yola çıkmadan önce yapacağınız kontroller aracınızı da bu serüvene hazırlamak için büyük önem taşıyor.
Kendi başınıza yapabileceğiniz temel kontroller
Yolculuk öncesinde yapabileceğiniz bazı basit kontroller söz konusu. Aracınızda ilk yardım çantası, reflektör, çekme halatı, takoz, takviye kablosu ve fosforlu yelek gibi acil durum ekipmanlarının bulunduğundan emin olun. Lastik değiştirmek için gerekli, kriko ve bijon anahtarı gibi aletlerin de aracınızda bulunması önemli. Emniyet kemerlerinin sağlamlığının ve düzgün çalışmasının da sürüş güvenliği açısından kritik olduğunu unutmayın. Ayrıca araç göstergelerinin doğru çalıştığını kontrol etmeden yola çıkmayın.
Serviste yaptırmanız gereken genel bakımlar
Aracınızın bakımı zamanıysa uzun yol öncesinde fren sistemi mutlaka kontrol edilmeli, hidrolik sıvısı tamamlanmalı ve gerekiyorsa balata ile diskler gözden geçirilmeli. Motor ve şanzıman yağlarının kontrol edilip eksikse tamamlanması, yağ ve hava filtrelerinin de gerekiyorsa değiştirilmesi büyük önem taşıyor. Öte yandan, yaz sıcaklarında araç içinde konforunuzu üst düzeye çıkarmak için soğutma sistemi ve radyatördeki antifriz seviyesi mutlaka gözden geçirilmeli, aracın klima sistemi kontrol edilerek gerektiğinde klima gazı doldurulmalı. Aracın aydınlatma sistemlerinin, sinyal lambalarının ve farların da eksiksiz ve sorunsuz çalışması trafik güvenliği açısından oldukça mühim. Ayrıca ateşleme sistemi parçaları, özellikle bujiler ve kabloların da sağlıklı işlediğinden emin olmadan yola çıkmayın.
Uzun yol güvenliğinin temeli olan lastiklerin de gözden geçirilmesi şart. Lastiklerinizin yaşı 5 yılı geçmişse mutlaka değiştirilmesi gerekir çünkü lastik zamanla sertleşir ve yol tutuşu düşer. Lastik diş derinliklerinin en az 3 milimetre olması güvenlik açısından çok önemli. Ayrıca lastiklerde baloncuk ya da çatlak varsa bu lastiklerin yenileriyle değiştirilmesi şart. Yedek lastiğinizin de sağlamlığından ve havasının doluluğundan emin olursanız olası aksaklıklara karşı kendinizi emniyete almış olursunuz. Diğer yandan, aracınızın rot-balans ayarlarının yapılması ve süspansiyon sisteminin tüm parçalarının detaylı şekilde kontrol edilmesi de unutulmaması gereken bir diğer nokta.
LPG’li araçlara özel bakımlar
LPG’li araçlarda ise sisteme özel bakım ve kontroller ihmal edilmemeli. LPG sistemi periyodik olarak yetkili servislerde kalibre edilmeli, kaçak kontrolleri yapılmalı ve regülatör, filtre, enjektör gibi parçaların durumu gözden geçirilmeli. LPG filtresinin 10.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir. Ayrıca bağlantı hortumları veya montaj noktaları da periyodik olarak kontrol ettirilmeli. Bu sayede hem performansınızın düşmesini önlemiş hem de güvenliğinizi daha da artırmış olursunuz.
Sürücü hazırlıkları da çok önemli
Sürücü olarak, yolculuk öncesinde tamamen dinlenmiş olmanız gerektiği de unutmamanız gereken bir diğer önemli konu. Yola, uykusuz ve yorgun çıkmanın büyük risk taşıdığını unutmayın. Bu nedenle her dört saatte bir en az yarım saat mola vermeli, toplamda en fazla sekiz saat araç kullanmalısınız. Yolculuğunuz sekiz saatten uzun sürecekse, mümkünse ikinci bir sürücüyle dönüşümlü olarak araç kullanmayı tercih edin.
Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: