Yola dinç çıkmak neden önemli?

17.11.2023 - 17.11.2025

Yorgunluk, trafik güvenliğini tehdit eden etkenlerin başında geliyor. Sürücülerin uykusuz, bitkin, trafikte ihtiyaç duydukları refleksleri kullanamayacak durumda direksiyon başına geçmelerinin trafik kazalarının başlıca sebeplerinden biri olduğu sıklıkla ifade ediliyor. Üstelik, bu gibi durumlarda gerçekleşen kazaların, sürücüler hafifletici önlemler alamadığı için çok daha şiddetli sonuçlar doğurduğuna da dikkat çekiliyor. Bu yazıda yorgunluğun trafik güvenliğini nasıl tehdit ettiğini ve yola dinç çıkmanın neden önemli olduğunu ele alacağız.

Sürücü yorgunluğu ve trafik güvenliği

Yapılan kimi araştırmalar, her 25 sürücüden 1’inin direksiyon başında uykuya yenik düştüğünü ortaya koyuyor. Trafik kazalarının %20’sinin sebebinin sürücü yorgunluğu olduğu tahmin ediliyor. Yorgun sürücüler hem kendilerinin hem trafikteki tüm canlıların can güvenliğini tehdit ediyor. Peki, yorgunluk trafik güvenliği için neden tehlike arz ediyor? Bu durumun pek çok sebebi mevcut:

* Uykululuk hali sürücünün dikkatini yol durumuna, önündeki araca, çevresindeki unsurlara yöneltmesini güçleştiriyor. Bu durum tetikte olma yetkinliğini zayıflatarak sürücülerin trafikteki tehlikeleri fark etmelerinin önüne geçiyor. Aynı zamanda tespit edilen bir duruma tepki verme süresinin artmasına yol açarak karar verme süreçlerini sekteye uğratıyor.

* Sürücülerin önlerindeki araçla aralarındaki mesafeyi kontrol edememelerine, farkında olmaksızın şerit değiştirmelerine ve ifade ettiğimiz üzere olası tehlikeler karşısında hamle yapamamalarına yol açabilen sürücü yorgunluğunun 20 saat süren uykusuzluk durumunda kanda %0,08 oranında, bir gün süren uykusuzluk durumunda ise %0,1 oranında alkol bulunmasıyla eş değer sonuçlar doğuracağına dikkat çekiliyor.

Özellikle de vardiyalı çalışanların, uzun yol sürücülerinin, uykuya sebep olan ilaçlar kullanan kişilerin, uyku bozukluğundan mustarip olanların, gece uzun yolculuğa çıkanların sürücü yorgunluğunun yol açabileceği etkilerin farkında olarak önlem almaları öneriliyor.

Sürücü yorgunluğundan kaçınmak nasıl mümkün?

Yorgunluğun beraberinde getirdiği tehlikeleri bertaraf etmek için önerilenlerin başında, sürücülerin gece yolculuklarını mümkün olduğunca tercih etmemeleri geliyor. Bununla birlikte, yola çıkıldığı takdirde her iki saatte bir en az 15 dakika mola vermenin önemine dikkat çekiliyor.

Sürücülerin direksiyon başına geçmeden önce en az 6-8 saat uyuduklarından ve yeterince dinlendiklerinden emin olmaları, özellikle de yorucu bir çalışma gününün ardından uzun yolculuklara çıkmamaları öneriliyor.

Yolculuk öncesinde uykululuk gibi yan etkilere sebep olabilen ilaçların kullanılmaması gerekiyor.

Sürücülerin yolculuk esnasında yorgunluğun etkilerini hissetmeleri durumunda mutlaka mola vererek 15 ila 30 dakika şekerleme yapmaları, esneme hareketlerine başvurmaları ve kafein tüketmeleri gerektiğine dikkat çekiliyor.

Son olarak, yorgun bir şekilde yola çıkan sürücülerin dikkat kaybı yaşamamak için koltuklarının konumunu dikleştirmeleri, araçlarını havalandırmaları ve hız sabitleyici kullanmaktan kaçınmaları tavsiye ediliyor.

Sürücü yorgunluğu için güvenlik teknolojileri

Araçlardaki en etkili güvenlik teknolojilerinden biri olan yorgunluk ve dikkat tespit sistemleri, alıcılar yardımıyla sürücülerin direksiyon ve göz hareketlerini, bulundukları şeritteki konumlarını, şerit değiştirme davranışlarını, vb. unsurları tespit edip çözümleyerek sürücüleri yorgunluk düzeyleri konusunda uyarıp mola vermeye teşvik edebiliyor. Makine öğrenmesinin kullanıldığı bu teknolojiler, bilhassa da uzun yolculuklarda sürüş güvenliğini artırmaya yardımcı oluyor.

 

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: