Yollarda patili dostlarımızla karşılaşırsak...

04.04.2024 - 04.04.2026

Yolları ve yaşadığımız şehirleri bizimle paylaşan dostlarımızın hepimiz farkındayız. Onların yaşama hakkını savunurken onları ve kendimizi nasıl güvende tutacağımızı bilmek de oldukça önemli. Bu nedenle araç kullanırken sokak hayvanlarıyla karşılaşma ihtimalimizi ve bu duruma karşı nasıl dikkatli olabileceğimizi bilmemizde fayda var.

Karşılaşma noktaları

Şehirlerde yaşamı birlikte paylaştığımız ve en çok karşılaştığımız kediler ile köpekler özellikle beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için yerleşim yerlerine yakın alanlarda bulunur. Sokak araları, parklar, mezarlıklar, çöp kutuları ve marketlerin yakınları bir kaza ihtimali için riskli bölgelerdir. Bu dostlarımız aniden yola fırlayabilir, özellikle köpekler bölgelerini korumak için bazen arabanızın, motorunuzun arkasından koşabilir. Kışın soğuk günlerde de arabanızın altına veya hatta kaputun içine saklanmış bulabilirsiniz patili dostlarımızı. Doğrudan şehir merkezlerinde karşılaşmamız zor olsa bile, daha kırsal ve ormanlık yerlerde de geyik, sincap, tilki, tavşan, kirpi gibi hayvanlara da denk gelebiliriz. Bu dostlarımız özellikle yoldan karşıya geçerken bir risk yaratabilir. Gece vakti, ışığın az olduğu noktalarda onlara çarpma riskinizin olabildiğini unutmayın.

Riski en aza indirmek

Kaza riskini en aza indirmek için yapılması gereken en önemli şey, ani fren yapmak durumunda kalmayacak şekilde hızınızı kontrol altında tutmanız. Özellikle belirtilen risk bölgelerinde, kötü hava koşullarında, alacakaranlıkta ve şafakta herhangi bir risk durumunda daha hızlı tepki verebilmek adına hız limitlerine mutlaka dikkat etmelisiniz. Karşılaşma noktalarında gözünüz daima yol kenarlarında ve aynalarınızda olmalı. Özellikle gece sürüşlerinde farlarınızı kullanarak sokak hayvanlarının yolunuza çıkıp çıkmadığını daha kolay fark edebilirsiniz.

Karşılaşma anı

Dostlarımıza aniden denk gelirseniz yumuşak bir fren yapın ve mümkünse şeridinizi koruyun. Ani fren yapmak ya da aniden direksiyonu kırmak çok daha tehlikeli olabilir; sizi ve trafikteki diğer araçları daha fazla riske atabilir. Araç kullanırken telefon gibi dikkat dağıtıcı şeylerden de bu riskli bölgelerde kaçınmanız önemli.

Çarpma durumlarında…

Eğer bir hayvana çarparsanız, durun ve gerekliyse ilk yardım müdahalesinde bulunun; yaralı dostumuzu veterinere götürmeniz gerekebilir. Ayrıca yetkililere veya hayvan koruma derneklerine de muhakkak haber vermelisiniz.

Unutmayalım!

Sokaktaki dostlarımız bu hayatı bizimle paylaşıyor. Farkında olarak ve biraz daha dikkatli davranarak sokakları onlarla sağlıklı bir şekilde paylaşabiliriz. Direksiyon başında gösterdiğimiz biraz sabır ve dikkat hepimiz için çok büyük fark yaratacaktır.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: