İleri dönüşümle sürdürülebilir adımlar

17.04.2023 - 17.04.2025

Tükettiğimiz nerdeyse her şey çevresel sorunları beraberinde getiriyor. Bu liste ham madde kaynaklarının tüketilmesinden enerji kaynaklarının yetersizliğine, çevre kirliliğinden iklim değişikliği sorunlarına kadar uzanıyor. Dolayısıyla bu konuda sürdürülebilir adımlar atmak oldukça önemli hale geliyor. Bu noktada aklımıza ilk olarak geri dönüşüm kavramı geliyor ama daha az aşina olduğumuz ileri dönüşüm de alternatif bir adım olarak görülüyor.

Yeni bir yolculuk

İleri dönüşüm, kullanılan ve ömürlerini tamamladığı düşünülen eşyaları, çöpe doğru ilerledikleri yoldan geri çeviriyor ve biraz yaratıcılıkla onlara yeni işlevler kazandırıyor. Böylece hem atıkların azalmasında hem de kullan-at alışkanlığının kırılmasında önemli bir rol oynuyor. Bu kavramı ilk kez 1990’larda kullanan ve bilinçli bir yöntem olarak hayatlarımıza girmesini sağlayan mühendis Reiner Pilz de benzer bir mesaja dikkat çekiyor ve eski eşyalara daha fazla kıymet verilmesi, kullanılmış ürünlerin ömürlerini uzatmak için bireysel çaba gösterilmesi gerektiği konusunun üzerinde duruyor. Sadece bireysel olarak değil, vizyonunu sürdürülebilirlikle buluşturan şirketlerin de ileri dönüşümde farkındalık yaratan çalışmalara öncülük ettiğini görüyoruz. Örneğin otomotiv sektörünün öne gelen isimleri bu konuda attıkları adımlarla dikkat çekiyor.

Örnekler

Otomobil fabrikalarında açığa çıkan boya ve yağ atıklarının yanı sıra, ömrünü tamamladığı düşünülüp hurdaya ayrılan yedek parçalar, yeni bir yorum katılarak hayata kazandırılabiliyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul merkezli otomobil yedek parça üreticisi Motor Aşin’in bünyesinde hurdaya çıkarılan fren diski, porya, turbo gibi araç parçalarına birer saksı görüntüsü ve işlevi verdiği, her birini birer tasarım objesine dönüştürdüğü sergi merak uyandırırken bu yıl da dünya markası Hyundai, elektrikli otomobil üretiminden artakalan kumaşlar ve emniyet kemeri gibi parçaları “Re: Style” adlı koleksiyonuyla dikkat çekti. Otomobil parçalarını giysilere uyarlayan bir diğer üretici Skoda da İsveçli Rave Review ile hurdaya ayrılmış otomobil parçalarından oluşan şapka, ceket ve çanta koleksiyonuyla ileri dönüşümün ilginç örneklerinden birine imza attı.

Bambaşka bir yorum

Peki, araç sahipleri bireysel olarak neleri, nasıl ileri dönüştürebilir? Kullanım ömrünü tamamladığı düşünülen araç parçalarına bambaşka bir yorum getirmek için harekete geçilebilir. Örneğin birbirinden farklı işlevlerle kullanılmaya fazlasıyla açık olan araç lastikleri boyanarak çocuklar için eğlenceli bir salıncağa, birer koltuğa, bahçeye renk katmak üzere koca bir çiçek saksısına ya da duvara monte edilmiş rafa dönüştürülebilir.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: