UYGULAMAYI AÇ
Kış mevsimi ve kar yağışı gecikerek de olsa yüzünü göstermeye başladı. Önümüzdeki gün ve haftaların daha yoğun yağışlara sahne olması kuvvetle muhtemel. Bu durumda, sürücülerin hazırlıklarını mevsim şartlarına uygun şekilde yaparak trafiğe çıkmaları büyük önem taşıyor. Peki, sürücüler karlı havalarda araç kullanırken nelere dikkat etmeli?
Öndeki araçla aranızdaki mesafeyi artırın
İlk olarak, karlı havalarda trafikte bulunan sürücülerin önlerindeki araçla aralarındaki takip mesafesini korumaya özen göstermesi gerekiyor. Normal şartlarda ortalama 3-4 saniye olarak saptanan takip süresinin kar yağışı koşullarında 6-8 saniye olması öneriliyor.
Agresif sürüşten kaçının
Kar yağışı ve beraberindeki buzlanmayla birlikte aracın yol tutuşu güçleşir. Yol tutuşunun azalması kaza gibi riskleri beraberinde getirir. Bu koşullarda trafikte güvenli bir şekilde bulunabilmek için sürücülerin agresif bir sürüş tarzını terk ederek sakin bir şekilde direksiyon başında bulunmaları, ani hareketlerden kaçınmaları ve normalden daha düşük bir hızda yolculuklarını sürdürmeleri gerekir. Bunlara ek olarak, sürücülerin trafikte aceleci tavırlar sergilemeleri kazalara neden olabilir. Dolayısıyla trafikte bulunan tüm yaya ve sürücülerin güvenliğini koruyacak yavaş bir sürüş tercih edilmeli ve temkinli olunmalıdır.
Sis farlarını kullanın
Sisin eşlik ettiği kar yağışı sürücülerin görüş mesafesinin önemli oranda azalmasına sebep olur. Bu durumun doğuracağı olumsuz etkilerin önüne geçmek için sis farlarının kullanılması gerekmektedir.
Kızaklama tehlikesine dikkat edin
Zorlu yol şartlarında zeminde biriken su, tekerleklerin zeminle bağlantısını keserek sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesine sebep olabilir. Sürücülerin herhangi özellikle yağışın hızlandığı süreçte kızaklama olarak adlandırılan bu tehlikeye karşı önlem almaları gerekir. Kızaklamanın önüne geçmek için sürücülerin hızlarını azaltarak sert bir fren kullanımından kaçınmaları zorunludur. Ani fren hareketleri sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle sonuçlanacaktır. Bununla birlikte, kızaklamanın önüne geçmek için trafiğe çıkmadan önce alınması gereken önlemler de bulunur. Sürücülerin, yaz ve bahar mevsimlerinde kullandıkları lastikleri yağmur, gibi koşullarda da yol tutuşu yüksek kış lastikleriyle değiştirmeleri kızaklamanın önüne geçmek için büyük önem taşır.
Aracınızda buz kazıyıcı bulundurun
Kış mevsiminin beraberinde getireceği zorluklara karşı trafiğe çıkmadan önce önlem almanın gerekli olduğuna işaret etmiştik. Bu önlemlerden biri sürücülerin araçlarında acil durumlar için buz kazıyıcı bulundurmalarıdır. Hızlı müdahale etmeyi sağlayan kazıyıcılar; far, cam ve sileceklerdeki kar ve buzlardan kurtulmaya yardımcı olur.
Hız sabitleme sistemini devre dışı bırakın
Bazı araçlarda bulunan hız sabitleme sistemi, aracın hız değişimi olmaksızın hareket etmesini sağlar. Sürüş konforunu artırmak ve yakıt tasarrufu sağlamak için kullanılan hız sabitleme sisteminin kar, yağmur yağışı gibi durumlarda kullanılması sürüş güvenliğini tehdit edebilir. Bu nedenle sürücülerin, direksiyon hakimiyetlerini artırmak ve ani bir durumda hızla müdahalede bulunabilmek için olumsuz hava şartlarında söz konusu sistemi devre dışı bırakmaları önerilir.
Ana yolları tercih edin
Kar yağışlı bir günde uzun yolculuğa çıkacak sürücülerin gündüz yolculuk etmeleri ve yalnız olmamaları önerilir. Bununla birlikte, yolculuğun her zamankinden daha uzun süreceği hesaba katılmalıdır. Son olarak daha güvenli bir sürüş için tuzlama yapılmayan ara yollar yerine ana yolların tercih edilmesi ve sürücülerin araçlarının görünür olduğundan emin olması gerekir.
Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: