UYGULAMAYI AÇ
Her yıl ülke genelinde 1 aralık-1 nisan aralığını kapsayan süreçte yönetmelik gereğince yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılan araçların kış lastiği kullanımı zorunlu tutuluyor. Binek araçlar söz konusu olduğunda böyle bir zorunluluk olmasa da hava şartlarının çok sert geçtiği bölgelerde sürücüler tercihlerini kış lastiğinden yana kullanabiliyorlar.
Kış zorlu geçtiğinden mevsime uygun tercihlerde bulunmak gerekse de aslında dört mevsim boyunca lastik kullanımına dikkat etmek gerekiyor. En nihayetinde bir aracın yüksek performans göstermesini sağlayan en önemli faktörlerden biri aracın tüm yükünü taşıyan, yerle en fazla temas eden, konforu ve sürüş güvenliğini büyük ölçüde etkileyen lastiklerdir. Bu yönüyle araçlar için önemi bu kadar büyük olan lastiklere iyi bakmak şart! Peki, lastik bakımında ne zaman nelere dikkat etmek gerekiyor?
Lastik bakımında dikkat edilecekler
Hava basıncını ayarlayın: Bilindiği üzere her bir lastiğin basıncının eşit seviyede olması gerekiyor. Lastik basıncının aracın türüne göre yapılması gerektiği hesaba katılarak ayarlanması ve yola çıkmadan mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde performans kaybından güvenlik sorununa, yakıt ve bakım masraflarına kadar pek çok problemle karşılaşılabiliyor.
Diş derinliklerini kontrol edin: Güçlü yol çekişi, sürüş konforu ve güvenliği açısından bir diğer önemli nokta lastiklerin diş derinliğiyle ilgili. Yasalarla belirlenen ölçüler, binek araçlar için yaz lastiklerinde diş derinliğinin üç milimetre olması gerektiği yönünde. Kullanıma ve yol koşullarına bağlı olarak lastiklerin sırtlarının aşınabildiği hesaba katıldığında, diş derinliği ölçümünün düzenli olarak yaptırılması önemli.
Rot-balans ayarlarını yaptırın: Mevsim geçişlerinde, yeni lastik takıldığında veya yılda bir kez yaptırılması önerilen rot balans ayarları, direksiyon çevrildiğinde tekerleklerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlıyor.
Yoldayken dikkat edilecekler
Ani hız ve frenlemeden kaçının: Lastiklerin gereğinden fazla aşınmasını önlemek için uygun olmayan yollarda hız ve frenleme yapmaktan kaçınmak gerekiyor. Ayrıca fren sistemindeki bozuklukların araç lastiklerini etkilemesi nedeniyle de bakım sırasında muhakkak frenlerin de kontrol ettirilmesi öneriliyor.
Yol ve hava koşullarını önemseyin: Hızın azaltılması gereken bir diğer nokta sürüş esnasında yol üzerinde çukur ve tümseklerin fark edildiği anlar. Bunun gibi çamur ya da havadan kaynaklı kötü yol şartlarında son derece dikkatli davranmak, sürüşe buna göre yön vermek lastik ömrünün uzunluğu için gerekli.
Park ederken dikkatli olun: Sürüşün sonuna gelindiğine işaret eden park anları, dikkat edilmediğinde lastikler için zararla sonuçlanabiliyor. Park esnasında lastiğin kaldırıma çarpmadığından ve sürtünmediğinden emin olmak gerekiyor. Aksi takdirde diş derinliğinin zarar görmesinden balans ayarlarının bozulmasına kadar pek çok hasarla karşılaşılabiliyor.
Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: