UYGULAMAYI AÇ
Küresel ölçekteki iklim krizinin bugün pek çok doğal afete kapı aralayan bir tehdit unsuru olduğu biliniyor. Yangın, su taşkını, fırtına gibi doğal felaketlerin iklim değişikliği dolayısıyla giderek tetiklendiği günümüzde, sürücülerin doğal afetlere karşı hazırlıklı olmaları büyük önem taşıyor. Ülkemizin her an deprem riskiyle karşı karşıya olduğu dikkate alındığında gerekli önlemleri almak bir zorunluluğa dönüşüyor. Peki, sürücüler doğal afetler öncesinde ne tür hazırlıklar yapabilir? Afet durumunda nelere dikkat edebilir?
AFET ÖNCESİNDE
Doğal afetlere hazırlıklı olmak için yapılabileceklerin başında acil durumlarda ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin araçta bulundurulması ve bu malzemelerin düzenli aralıklarla yenilenmesi geliyor. Bu malzemeler arasında battaniye, içme suyu, enerji verici gıdalar, ilk yardım malzemeleri, akü takviye kablosu, el feneri ve pil, şarj cihazı ve harita bulunuyor. Sürücülerin araçlarında acil durumlarda camı kırabilecek ve emniyet kemerini kesebilecek bir imdat çekici bulundurmaları da gerekiyor.
Bunlara ilaveten, sürücülerin her duruma hazırlıklı olabilmek için daima araçlarının yakıt deposunun en az yarısının dolu olduğundan emin olmaları, araçlarının bakımını düzenli olarak yaptırmaları, araç lastiklerini mevsim koşullarına uygun şekilde değiştirmeleri öneriliyor. Son olarak, afet ve kaza benzeri koşullarda iletişim kurulabilecek cihazların şarj edilememesi durumunda ulaşabilmek üzere önemli numaraların kaydedildiği bir defterin araçta bulundurulması önem taşıyor.
AFET ESNASINDA
Fırtına
Şiddetli rüzgar ve fırtına esnasında direksiyon başında bulunan sürücülerin internet erişiminin kesilmesi ihtimaline karşın araçlarında harita bulundurmaları, yola çıkmadan önce yakıt depolarının tamamen dolu olduğundan emin olmaları, mümkün olduğu takdirde araçlarını korunaklı bir alana çekerek beklemeleri öneriliyor.
Deprem
Deprem esnasında araçlarında bulunan sürücülerin aniden fren yapmamaya dikkat etmeleri, bunun yerine hızlarını kademeli olarak azaltmaları, yayınlanacak duyuruları takip etmek üzere radyoyu ve diğer iletişim kanallarını takip etmeleri, herhangi bir bina, köprü, elektrik direği vs. bulunmayan güvenli bir alanda araçlarını kenara çekmeleri öneriliyor.
Yangın
Yangından kaçmak üzere direksiyon başında bulunan sürücülerin tüm havalandırma deliklerini kapatmaları, aracın görünür olması için farları yakmaları, alternatif güzergahlar hakkında bilgi edinmeleri öneriliyor.
Su taşkını
Su taşkını esnasında trafikte bulunan sürücülerin önlerinde bulunan araçla aralarındaki mesafeyi iki katına çıkarmaları, hızlarını azaltmaları, taşınan su motora zarar vereceği için araç klimasını kullanmamaları öneriliyor.
Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: