UYGULAMAYI AÇ
Yeni yıla, “Merhaba!” demeden önce araç sahibi olmak isteyenler hangi konulara dikkat etmeli? Bu soruyu cevaplarken sürücülerin, bütçelerini ve ihtiyaçlarını saptadıktan sonra tercih edecekleri yakıtın geleceğini ve çevre dostu olup olmadığını göz önünde bulundurmaları önem taşıyor. Bunlara ek olarak, aracın estetik görünümü, markası gibi unsurlara karar verilmesi gerekiyor. Gelin, bu konunun detaylarını birlikte inceleyelim.
Bütçenizi belirleyin
Araç sahibi olmak isteyenlerin satın alma işlemini kredi kullanarak gerçekleştirmeleri durumunda geri ödeme seçeneklerini göz önünde bulundurmaları oldukça önemli. Ek olarak, tercih esnasında aracın yalnızca alım maliyetinin değil, bakım masraflarının da önceliklendirilmesi gelecekte doğabilecek sorunları engellemek için vazgeçilmez bir gereklilik.
İhtiyacınızı saptayın
Sürücülerin ihtiyaçlarını belirlemeleri sağlıklı bir araç tercihinin ön koşulları arasında bulunuyor. Aracın hangi amaçla (günlük gereksinimler, ticari faaliyet, uzun yolculuklar vb.), ne sıklıkla kullanılacağının ve aracın kullanılacağı çevrenin doğal koşullarının göz önünde bulundurulması ihtiyaca uygun bir tercihin yapılmasını sağlayacaktır. İlaveten, aracın kalabalık bir aile tarafından mı yoksa tek bir kişi tarafından mı kullanılacağı, gereksinim duyulan bagaj büyüklüğü, çocuk koltuğuna ihtiyaç olup olmadığı gibi unsurları göz önünde bulundurmak iyi bir tercihin yapılmasına imkan sunar.
Sıfır mı ikinci el mi?
Sürücülerin önündeki bir başka tercih konusu ise satın alacakları aracın sıfır kilometre mi yoksa ikinci el mi olacağına dairdir. Geçtiğimiz yıllarda araç fiyatlarındaki ciddi artış, pek çok sürücünün tercihini ikinci el araçtan yana kullanmasına neden oldu. İkinci el bir aracı satın almadan önce sürücülerin aracın bir uzman tarafından kapsamlı şekilde incelenmesine, aracın durumunu gün ışığında tespit etmeye, araçla deneme sürüşüne çıkmaya ve aracın hasar kaydına ulaşmaya dikkat etmeleri gerekir.
Yakıt tercihi
Araç seçimindeki en önemli belirleyicilerinden biri de hangi yakıtın tercih edileceğidir. Yakıt tercihi verimlilik, performans, maliyet, çevresel sürdürülebilirlik, tüketim gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılabilir. Buna ek olarak, yakıtların gelecekteki konumu da değerlendirilmesi gereken bir başka unsurdur. Dizel ve benzin gibi geleneksel yakıtların kullanımının 2035 itibarıyla AB ülkelerinde yasaklanacak olması ve bu durumun küresel bir eğilime işaret etmesi sürücüleri alternatif yakıt seçeneklerini değerlendirmeye yöneltiyor. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon, dünya genelinde ise 27 milyon sürücünün tercihi olan LPG, şu anda dünyadaki en yaygın alternatif yakıttır. Geçtiğimiz 10 yılda LPG kullanımındaki artış oranı yüzde 40’lara ulaştı.
Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: